x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Frigideristul enigmatic

Frigideristul enigmatic

22 Feb 2005   •   00:00

Cei patru mesteri veniti pe rand sa-mi repare frigiderul s-au dovedit toti niste banditi. Practic, i-am platit fiindca mi-au demonstrat amanuntit in cate moduri nu poate fi reparat un frigider care n-are nimic.
Povestea frigiderului care nu merge seamana leit cu aceea a televizorului care sta, desi nu-i stricat. Dupa ce i-am povestit cum n-are imagine si nici sonor si cum ne chinuiam noi de o saptamana fara televizor, specialistul in televizoare a examinat ingandurat nevoie mare aparatul, ne-a privit pe toti ai casei enigmatic, ca pe niste nerozi de treaba carora merita sa le iei 500.000 ca sa-i faci nitel mai destepti si ne-a zis, pe un ton doct, de om care n-are obiceiul sa fie generos de doua ori: Stiti, aparatele astea electrice au ceva comun: nu merg, daca nu le bagi in priza. Ia bagati televizorul in priza si va garantez ca o sa functioneze.
Al cincilea mester frigiderist ne-a pus aceleasi intrebari ca primii patru, ne-a cerut politicos sa ne vedem de treburi si sa nu-i stam pe cap, iar dupa un sfert de ceas a plecat asa cum venise, cu un aer foarte preocupat si fara sa ne ia un ban.

Bine, bine - l-am intrebat - , dar frigiderul ce-a avut? In usa, mesterul a stat un timp pe ganduri, hotarandu-se daca era bine sa vorbeasca sincer sau nu si a zis: Aparatele astea electrice au ceva comun: nu merg daca nu sunt bagate in priza.
Mai multe zile la rand, in timp ce frigiderul bazaia linistit, ca orice aparat care avea ce avea cu priza, nu cu prostii din casa, ne-am intrebat ce fel de roman fusese omul acela, care nu numai ca rezolvase problema, dar nici nu ne jecmanise. Intai am convenit ca nu putea fi roman, intrucat avea un nume de turc. Ca sa fim siguri ca era turc si anume unul ai carui stramosi nu fusesera trasi in teapa de Vlad Tepes, ca sa umble sa-i pedepseasca pe valahi dupa patru secole, am dat un telefon la agentie. Fata care ni-l trimisese ne-a asigurat ca domnul frigotehnist se chema Mustatea, nu Mustafa, cum gresit scria pe cartea de vizita.

Daca nu era turc, am conchis, precis era adventist. Se spune ca adventistii sunt cinstiti. Mai ales cand ar putea sa-si strice renumele cu un castig foarte mic. S-a ivit insa o ipoteza mai buna, care-i explica onestitatea: nu ne ceruse bani deoarece, cata vreme ne-a alungat din bucatarie, ca sa lucreze in liniste, furase probabil ceva de pret din camara.
Din camara insa nu lipsea nimic. Fapt ce te facea sa crezi ca nu era un frigiderist enigmatic, ci un simplu terorist, care ascunsese in congelator o bomba cu ceas fiindca in televizor nu incapea. Cum sa fie un roman cinstit pe degeaba?

Cautand si alte explicatii la faptul ca intalnisem un om cinstit, am gasit o multime. Si toate paranormale. Ca se putea nimeri si un om cinstit, intelegeam. Dar ca sa fie cinstit fara sa fie platit pentru asta, sa fie cinstit de dragul cinstei, doar pentru satisfactia perversa de a nu face un rau, desi putea sa-l faca fara sa i se intample nimic, era de neconceput.
Ne-am linistit abia dupa ce am chemat un al saselea mester enigmatic, care, in numai jumatate de ora, a reusit sa strice intr-un asemenea hal frigiderul care nu avea nimic, incat a trebuit sa cumparam altul. Dar macar nu ne-am mai chinuit intrebandu-ne ce motive ar avea cineva ca sa fie cinstit in Romania.

×
Subiecte în articol: editorial