x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Frustrările îl sfârâie pe Mititelu

Frustrările îl sfârâie pe Mititelu

de Dan Dumitrescu    |    18 Feb 2010   •   00:00

Nervul competiţiei se încordează ameninţător. În reacţie nu intră însă meseriaşii fotbalului nostru tot mai ofilit. Rândaşii rămân prizonieri ai corvoadei anoste, chiar silnice în condiţii de prigoană financiară. Scena aparţine grohoteilor. Masculii dominanţi ai fenomenului încearcă să-şi marcheze teritoriul tot mai autoritar şi cum ştiu ei mai bine. Adică prin produse de cocină.

A fost o vreme în care meciurile dintre Dinamo şi Universitatea Craiova stârneau orgolii sportive de toată lauda. Cele două echipe jucau atunci un fotbal adevărat. Meseriaşii consumau mai toată încrâncenarea de care erau ei capabili pe terenul de joc. Iar de mai rămâneau ceva pricini nerezolvate, acestea nu alimentau decât discuţii bărbăteşti, între oameni echilibraţi, care călcau sănătos pământul. Frustrările definitive nu au rămas decât în bagajul micuţilor de fundul curţii. Adrian Mititelu ţine morţiş să demonstreze că face parte din această categorie.

Înaintea meciului cu Dinamo, Adrian Mititelu a slobozit din nou una dintre ideile puţine şi fixe care-i persecută existenţa: Dinamo şi Steaua ar trebui să sufere vreo 80 de ani fără să mai ia titlu. Cornel Dinu, invitat să comenteze declaraţia Mititelului, a răspuns cu sinceritate. A spus "Procurorul" că Mititelu sfârâie în ignoranţă. Nu-l pot contrazice pe Cornel Dinu. N-am argumente. Nu l-a contrazis nici Mititelu. Dimpotrivă, patronul Universităţii l-a confirmat pe Dinu printr-o altă replică: "Îl respect pe Dinu pentru ceea ce a fost, însă consumul excesiv de alcool îi provoacă grave halucinaţii. Trebuie înţeles şi tolerat". Prin această declaraţie, "ignorantul" dovedeşte că este incapabil să facă diferenţa între beţie şi prostie. Şi nu mai ştie el că un ilustru mediocru, fie el chiar şi absolvent al academiei de ospătari, nu-şi poate permite să fie nici înţelegător şi nici tolerant. Asta e!

N-am să fac niciodată greşeala de a asocia în aprecierile mele prestigiul Universităţii Craiova cu numele patronului actual al echipei. Universitatea a definit înalta performanţă prin fapte concrete. Datorez Universităţii şi fotbaliştilor săi multe dintre bucuriile care mi-au răsfăţat interesul pentru fotbal. În relaţie cu Universitatea, Adrian Mititelu nu este decât un produs perisabil. Şi previzibil. De aceea, gafele sale nu mă surprind. Surprins am fost abia atunci când Silvian Cristescu, altfel stimabil făptaş al fotbalului, s-a raliat subaltern atitudinii lui Adrian Mititelu. Cristescu a spus că Dinu s-a înfruptat toată viaţa din avantajele pe care i le-a oferit postura de "jucător la miliţie". Silviane, Dinu nu a purtat niciodată epoleţi la tricoul de fotbalist. Nici când a jucat pentru naţională şi nici atunci când a jucat pentru Dinamo. Dacă nu mă crezi, întreabă-i pe Ilie Balaci şi pe Rodion Cămătaru. Olteni de-ai tăi care au jucat şi pentru Universitatea, şi pentru Dinamo, şi pentru naţională. Apoi, nici unul dintre ei nu prea s-a "înfruptat". Jucau fotbal adevărat fără prea mari avantaje. Tu ai prins o perioadă mai bună, dar nici măcar tu nu te-ai "înfruptat" pe cât ai fi meritat.

×
Subiecte în articol: editorial