x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fumurile domnului Băsescu

Fumurile domnului Băsescu

de Lucian Avramescu    |    14 Aug 2007   •   00:00
Fumurile domnului Băsescu

Nu ţigara este insă tema ciornelor mele, ci fumurile domnului Băsescu. Fumurile la figurat. Apoi, modul in care este consiliat şi ii place să fie consiliat. Oricum, intre reacţia doamnei Săftoiu şi reacţia doamnei Udrea există o diferenţă ca de la cer la pămănt. Adriana Săftoiu nu se mai află la Cotroceni şi se pare că nici in graţiile preşedintelui. Doamna Udrea se află seară de seară la Cotroceni, iar cănd vine, vorba preşedintelui, "responsabila cu optimismul", restul activităţilor, spun oameni din interior, "sunt paralizate".



Preşedintele şi inalta sa doamnă s-au găsit in aceste zile la Covasna. Aud că presa ar fi legat vizita de inalte trebuinţe de stat, respectiv rezolvarea multisecularei chestiuni secuieşti. Un apropiat al domnului Băsescu imi atrage insă atenţia asupra amănuntului că vila lui Ceauşescu de la Covasna il fascinează pe actualul locatar de la Cotroceni. Ea o depăşeşte, aşa cum mai notam deunăzi, pe cea de la Olăneşti ca dotări ale bazei de tratament (toate montate in interior incăt muntele şi izvoarele de afară se regăsesc in varianta de salon), ca fast, lux şi chiar bun gust. Preşedintele a ordonat ca acest castel să nu mai fie licitat, ci păstrat pentru scopurile prezidenţiale. Unde-s vremurile in care Casa Poporului, in care se inghesuie azi nu numai parlamentarii romăni, ci şi toate reuniunile internaţionale, trebuia schimbată, conform propunerii unui filozof in, citez, "pişoar naţional", iar preşedinţii să nu mai stea in vilele lui Ceauşescu, ci la bloc? Vă amintiţi, pesemne, momentele de după Revoluţie cănd furia faţă de opulenţa dictatorului era nemărginită. Clanţele de aur ale uşilor, chiuvetele de aur din băi, candelabrele de aur, pereţii din aur, toate erau arătate la televizor. Azi au redevenit populare şi nu mai sunt din aur. Iliescu, apoi Constantinescu, apoi Băsescu au căştigat electoratul infierănd cu mănie proletară respectivele clanţe de aur.


Mă rog, dar nu despre acest subiect vreau să scriu, ci despre modul in care acceptă să fie consiliat preşedintele ţării. Voi relata două intămplări. Ambele culese dinlăuntrul Palatului Cotroceni şi au ca personaje centrale femeile din preajma preşedintelui. Se făcea de 8 martie şi doamna Elena Udrea, pe atunci consilier oficial şi nu voluntar ca azi, ţinea morţiş ca preşedintele să ofere femeilor din Palat, de la Renate Weber şi pănă la măturăresele cu grad de colonel, mărţişoare din aur. Preşedintele a fost de acord. Cănd să inainteze insă comanda, ăia cu banii de la administraţie, funcţionari cu frica lui Dumnezeu, s-au speriat. Dacă află presa, dacă ne aude lumea? Cine dracu a mai dat (nici in vremea regilor nu s-a făcut aşa ceva) mărţişoare din aur? I-au transmis preşedintelui teama lor. Acesta a dat inapoi. Bine, a zis, faceţi cum vreţi! Administratorii au luat flori. E drept, cele mai scumpe flori care se găseau pe piaţă. Elena Udrea insă a turbat. In consecinţă, blonda consilieră, pe bani proprii (sau prin sponsori?) a comandat mărţişoare din aur şi le-a dăruit salariatelor din palat. Iată un consilier dat dracului.


A doua intămplare o are ca eroină pe fosta noastră colegă din presă Adriana Săftoiu. La o ieşire in străinătate, una din puţinele semnificative ale preşedintelui, intr-o ţară mare şi importantă pentru noi, a fost organizată o masă festivă. Traian Băsescu, aşezat alături de familia prezidenţială gazdă, şi-a aprins o ţigară. Adriana Săftoiu, situată vizavi, la aceeaşi masă, i-a scris rapid un bilet domnului Băsescu. "Mai vedeţi pe cineva făcănd ceea ce faceţi dumneavoastră?" Se aflau acolo 250 de invitaţi. Crema acelei ţări. Băsescu a citit biletul, l-a mototolit şi a continuat să fumeze.


In lume există ştim bine reguli severe in materie de fumat. Există chiar o campanie mondială impotriva fumatului, cu succes in ţările civilizate. Imi amintesc că la Luxemburg, odată, mă aflam pe stradă, in faţa unei vitrine cu un confrate care sudează ţigară de la ţigară. Colegul meu şi-a aprins o ţigară şi-n clipa următoare o doamnă in vărstă, elegantă, s-a apropiat de noi. L-a privit cu reproş şi chiar cu ură şi mă aşteptam ca dintr-o clipă in alta să-i articuleze o poşetă in cap.


Nu ţigara este insă tema ciornelor mele, ci fumurile domnului Băsescu. Fumurile la figurat. Apoi, modul in care este consiliat şi ii place să fie consiliat. Oricum, intre reacţia doamnei Săftoiu şi reacţia doamnei Udrea există o diferenţă ca de la cer la pămănt. Adriana Săftoiu nu se mai află la Cotroceni şi se pare că nici in graţiile preşedintelui. Doamna Udrea se află seară de seară la Cotroceni, iar cănd vine, vorba preşedintelui, "responsabila cu optimismul", restul activităţilor, spun oameni din interior, "sunt paralizate". Două intămplări mărunte, două intămplări reale, două intămplări care pot spune ceva sau care nu pot spune nimic. La revedere.

×
Subiecte în articol: basescu editorial