x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fundatura

Fundatura

de Oana Stancu Zamfir    |    22 Ian 2007   •   00:00
Fundatura

Urmand fara griji cursul stabilit de Traian Basescu, democratii s-au trezit acum intr-o valtoare din care nu stiu cum sa scape. S-au obisnuit sa il urmeze pe marinar neconditionat, avand in vedere succesul politic al acestuia si abilitatea de a cadea mereu in picioare, indiferent de capcanele politice pe care de multe ori el insusi le intinde.

Urmand fara griji cursul stabilit de Traian Basescu, democratii s-au trezit acum intr-o valtoare din care nu stiu cum sa scape. S-au obisnuit sa il urmeze pe marinar neconditionat, avand in vedere succesul politic al acestuia si abilitatea de a cadea mereu in picioare, indiferent de capcanele politice pe care de multe ori el insusi le intinde. Teama de comandant nu este nici ea de ignorat, mai ales cand acesta detine toate parghiile de a te scoate din joc sau, mai rau, chiar de a te trimite pe urmele lui Dinu Patriciu, oricat de vechi iti sunt statele in PD.

Situatia in care se afla democratii, dupa ce Elena Udrea a declansat scandalul biletelului, este inedita. Traian Basescu si liderii PD sunt si pe pozitii opuse: primul este gata sa ii scoata de la guvernare, in timp ce pedistii se opun. Ca nu vor sa se desprinda de ciolan este in acest caz o analiza simplista. Mai degraba fiecare a realizat ca Palatul nu are de aceasta data un plan.

Ies de la guvernare si? Ce se intampla a doua zi? Alegeri anticipate s-au convins si ei ca nu pot fi facute pentru ca nu sunt dorite de nimeni. Rupt de PNL, PD reface Alianta cu PLD. Previzibil, numai ca socoteala e ceva mai complicata. Sondajele de opinie pastrate in sertarele partidelor arata ca, in ciuda tuturor scandalurilor, Alianta continua sa se bucure de circa 46%-47% din intentia de vot a electoratului, pe cand suma voturilor pe care le-ar obtine separat PNL si PD nu depaseste, in cele mai optimiste cercetari, 38%. Pe de o parte, deci, sunt circa opt-noua procente care se pierd, numarul lor putand creste intrucat vorbim deocamdata de cercetari care nu au apucat sa includa ultimele evenimente. Pe de alta parte, aceleasi sondaje de sertar arata ca formatiunea lui Stolojan atrage mare parte a electoratului PD, nu al PNL. Asadar o alianta intre cele doua ar da un scor apropiat de cat ar obtine PD singur si nici pe departe cat ar obtine alianta cu PNL, subreda cum e ea.

Mai departe. PNL ar fi sortit unei apropieri de PSD, care sa il coste in ochii electoratului sau. Posibil, dar nu cert. Presedintele "s-ar urca cu picioarele" (asa cum le place sa se exprime apropiatilor lui) pe Tariceanu si pe ce mai ramane din Cabinetul lui. Asta e clar. Numai ca trebuie vazuta si cealalta fata a monedei. Si Tariceanu, punandu-si ministri in toate portofoliile detinute acum de PD, ar avea acces la toate secretele acestor ministere. Unele dintre ele s-ar putea dovedi nocive nu atat pentru PD, cat pentru Traian Basescu si apropiatii sai. Premierul a vorbit deja despre contractele pe care le au cu Ministerul Transporturilor firmele "familiei Udrea Cocos", dar si Costel Casuneanu, un client mai vechi de-al lui Basescu, de pe cand era ministru al Transporturilor si il "servea" pe Casuneanu cu licente de transport. De pe urma acestei relatii, Basescu a cumparat la un pret ridicol un teren de 4.000 de metri patrati intr-una din cele mai scumpe zone ale Capitalei si o limuzina de lux la pretul unui Matiz full option.

Tocat saptamanal cu astfel de dezvaluiri de prin ministere, PD ar putea intra intr-o viitoare campanie electorala cu imaginea nu a "Dreptatii si Adevarului", ci a unui partid corupt.

Varianta a doua: PD nu iese de la guvernare. Risca astfel sa fie scos afara din Executiv de catre Tariceanu, care ar propune Parlamentului un guvern minoritar, monocolor, sau unul completat cu tehnocrati, dupa care ar puncta in fiecare zi ca a scos coruptul de la guvernare.

Peste toate acestea, se adauga demersul PSD care, chiar daca nu va duce la demiterea presedintelui, are multe sanse sa-l izoleze pe acesta in dealul Cotrocenilor cu un guvern PSD si, mai rau, cu un CSAT pe care sa nu-l mai poata controla.

In deruta, democratii asteapta asadar si acum de la mentorul lor solutia salvatoare. Asta daca nu cumva si lui Traian Basescu i s-a infundat. Pana la urma, nici mitul pisicii nu include decat noua vieti.
×
Subiecte în articol: editorial