x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Găinarii lui Băsescu

Găinarii lui Băsescu

de Petru Calapodescu    |    05 Dec 2012   •   15:06

Mircea Diaconu şi-a dat demisia din Senat, victimă a ANI, structură obedientă lui Băsescu, al cărui regim l-a înfăţişat adesea aşa cum era şi încă este: corupt, clientelar, antidemocratic. Mircea Diaconu - a cărui vină criminală este că o perioadă a fost în paralel senator şi director al Teatrului Nottara, având în acest sens avizul Comisiei juridice a Senatului - plăteşte astfel pentru că nu s-a înregimentat în cohorta de "intelectuali ai lui Băsescu", ci, dimpotrivă, a devoalat tendinţele dictatoriale ale acestuia. A fost pedepsit aşa cum s-a întâmplat şi cu alţi, din nefericire puţini, autentici intelectuali, care nu şi-au vândut conştiinţa pentru o fleică. Şi de la care mă aştept ca, în curând, să sară din copaia găurită a matelotului şi să-şi caute, după o scurtă penitenţă, alt stăpân căruia să-i jure credinţă, tânguindu-se că Băsescu i-a păcălit şi "le-a înşelat aşteptările". Nu-s intelectuali de cristal, nu-s nici barem marii tunari care, sub Băsescu-Boc, au devalizat economia.

Sunt pur şi simplu nişte găinari, care au ciugulit şi ei firimiturile căzute de pe masa jupânilor.
Chiar în aceste zile au apărut câteva constatări ale Corpului de control al Guvernului, care dezvăluie micimea acestor ţârcovnici din strana Cotroceniului. Aflăm despre Vladimir Tismăneanu că i se plăteau din bani publici convorbiri telefonice de zeci de mii de lei, precum şi masa şi cazarea la Vila Lac 2, sau alte mofturi, deşi nu exista un contract cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Fie spus, ar fi interesant de văzut unde şi cine a valorificat, în lucrări personale şi în folos propriu, munca armatei de "negri" care răscolesc arhivele. Nu cumva acelaşi domn, care, altminteri, în celebrul Raport, a sărit cu graţie peste perioada în care la putere era tatăl său, stalinist şi cominternist notoriu, care i-a asigurat fiului nu doar un nume schimbat şi o solidă cultură marxist-leninistă, ci şi un trai privilegiat?
La acelaşi insitutut, de la conducerea căruia Boc îl expulzase pe Marius Oprea - care numai de opţiuni pro-comuniste nu putea fi bănuit - spre a-i face loc tânărului băsist Mihail Neamţu, au fost descoperite zeci şi zeci de decontări ale unor călătorii peste hotare, campion fiind chiar Neamţu, ca şi alte substanţiale cheltuieli anapoda şi nejustificate, într-o perioadă de criză, când fondurile mediului universitar au fost tăiate pe capete.

Să mai amintim de bugetul Institutului Cultural Român, de cheltuielile abuzive făcute de Horia Patapievici spre a promova "operele" amicilor elitişti, pentru care cultura română înseamnă cultul falusului şi chiar ostentarea unor simboluri naziste? Ori de cheltuielile făcute pentru editarea unor manuale de gimnaziu, în care e inclusă nuvela "Mendibilul" a lui Mircea Cărtărescu, un text morbid, izvorât dintr-o imaginaţie satanistă? Sau de "experimentele literare" care, tipărite cu bani publici, zac în librării sau în rafturile bibliotecilor obligate să le cumpere?

Toate aceste ambiţii deşarte, multe chiar non-valori stridente - să fie oricâte, dar nu pe bani publici - nu sunt cu nimic mai puţin nocive pentru societate, decât a fost, la vremea lui, proletcultismul agresiv, cealaltă faţă a aceleiaşi monede. O monedă calpă, o punere în vânzare, la preţ de rebuturi sau de solduri, a unor "producţii culturale" respinse în fapt de public, dar elogiate de grupuleţe şi confrerii eiusdem farinae cu autorii. Un cerc închis şi vicios, la comanda celui din Deal. De opt ani, decontul îl aprobă, pentru "intelectualii săi", Traian Băsescu.

×