x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gândeşte!

Gândeşte!

de Adriana Oprea-Popescu    |    24 Ian 2012   •   21:00

Ia o pauza si gandeste. Ai crescut, nu mai poti crede, ca la Revolutie, ca teroristii au otravit apa sau ca-ti trag cu gloante in balcon. Azi esti prea mare si prea trecut prin viata ca sa iei de bun tot ce auzi. Nu te increde in vorbe, mai ales daca ele vin de la cei care lucreaza cu vorbele. Nu uita ca-n ziua de azi un marketing bun poate sa-ti vanda si-un rahat invelit in tipla. Nu-l cumpara. Daca te-ai pacalit si l-ai luat, nu-l manca. Ia o pauza si gandeste. Nu crede in cuvinte mari si frumoase, cu asta ai fost mintit 22 de ani. De aici ni se trage. Nu le-au rostit oare aceiasi oameni? Ia o pauza.

Deschide televizorul si da-l pe mute. Urmareste imaginile si imagineaza-ti. Ce-ai spune tu despre ele? Ce crezi tu, in adancul sufletului tau, despre tot ce se intampla? Gandeste. Cei care gandesc in locul tau, cei pe care-i vezi la televizor vaitandu-te nu se inghesuie alaturi de tine vara pe plaja de la Eforie Nord si nici nu stau in gazda la Costinesti. Si-n timp ce mor de grija salvarilor de stat, fiecare dintre ei are abonament la cate-o ambulanta privata. Par destepti, vorbesc fluent si-ti apasa cu vorbele pe fiecare rana din inima. Se pricep, dar asta nu inseamna ca au aceleasi rani. Si nici ca vor sau stiu sa le vindece pe-ale tale. Ia o pauza si gandeste. Nu crede in coincidente. In istorie nu exista coincidente, exista doar momente care pot fi speculate si evenimente special create. Noi ne jucam 'de-a vrem'.

Altii se joaca 'de-a putem'. N-avem aceleasi jucarii. Noi nu suntem decat aschia din lemnul pionului de pe tabla de sah. La mana celor care faceau guverne prin telefon, la cheremul celor care trebuie sa-si scoata profit din banii investiti in campaniile electorale. Cei care mai cred ca guvernele se pot face in strada, pe-un ambalaj de fornetti, pe-un colt sifonat de pancarta sau pe scutul unui jandarm, dormeau sau nu se nascusera in decembrie ’89. Democratia n-a insemnat niciodata si niciunde schimbarea menstruala a puterii, in functie de dispozitia maselor din strada. Pentru ca intotdeauna se vor gasi cateva mii de oameni care sa conteste o guvernare, oricat de cinstita sau de eficienta ar fi ea.

Vointa poporului se exprima prin vot, la alegeri. Ia o pauza si gandeste. Daca maine ar fi alegeri, ai avea cu adevarat sentimentul ca ai invins? Ai avea de ales, ca intr-o ruleta ruseasca, intre aceiasi oameni. Si ar merge la vot, ca intr-o mascarada de exercitare a drepturilor, aceiasi votanti care pot fi cumparati cu o galeata si-un kil de 'zacar'. Putem depasi vreodata acest handicap? Ne-invartim in cerc, cu cate-o lozinca inspirata in maini, intr-o demonstratie demonstrativa. Mass-media nu mai e de mult preocupata de educarea maselor, ci doar de circul ce-i aduce rating. Oamenii de valoare nu mai apar la televizor decat pe masa, la priveghi, si-n ziua inmormantarii. Poti schimba aceste lucruri? Ia o pauza si gandeste.

Azi ne dau poetice lectii despre libertate cei care infierau proletar Piata Universitatii din 1990. Am trait Revolutia din ’89. Am trait si Golaniada. N-au fost in zadar. Ne-au invatat. Foloseste-te de tot ce-ai trait si ai invatat. Nu te urca in primul tramvai daca habar n-ai unde duce el, doar pentru ca ai inghetat asteptand in statie. Nu petici imaginea falsa a altora cu suferinta ta reala. Toti iti vor binele. Nu ti-l lasa luat. Ia o pauza. Gandeste-te!

×
Subiecte în articol: editorial