x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gânduri pe cântar

Gânduri pe cântar

de Maria Timuc    |    24 Iul 2011   •   21:00

Stiati ca gandurile au greutate fizica si ca ele pot fi cantarite, in conditiile in care noi credem ca ele sunt imateriale, ca pot fi ascunse si, adesea, ne comportam cu ele ca si cum n-ar avea nici un efect asupra noastra? Cel putin asa spune Rene Sidelsky, autorul unei carti care a fost editata in Romania in urma cu vreo 15 ani (nu stiu daca mai este disponibila undeva acum), “Puterea creatoare a gandirii'. Autorul prezinta o metoda concreta de cantarire a fortei gandurilor, pe care o voi reproduce ca atare; “Luati in ambele maini un cantar. Tineti-l in mana in asa fel incat degetele mari sa fie deasupra, la jumatatea cantarului (n.n tineti cantarul din lateral, nu din fata), iar celelalte degete dedesubt. In aceasta pozitie, apasati cu putere degetele mari pe cantar si apoi indicati numarul de kilograme indicat pe cadran. Fiti atenti sa pastrati degetele mari exact in acelasi loc; pentru reusita experientei, repetati de zece ori cu voce tare: “nu sunt slab'. Continuand aceasta propozitie, apasati din nou cu degetele mari pe cantar si notati greutatea obtinuta. Acum pronuntati tot de atatea ori “sunt pu­ternic' si, continuand sa rostiti aceasta formula, apasati pe cantar. Notati din nou greutatea obtinuta'!

Dupa cum observati, autorul propune cantarirea unui gand sau a unei afirmatii care are pentru noi acelasi sens sau aceeasi semnificatie, desi diferenta de greutate sau de forta, cum spune Sidelsky, dezvaluie ca – in planul mintii si al efectelor- aceste doua ganduri exprima ceva diferit, unul slabeste forta vitala, altul o intareste. “Nu sunt slab' este un gand fara forta, iar cantarul va arata asta, pe cand “sunt puternic' va dezvalui forta gandului printr-o modificare a greutatii inregistrate de cantar. Atentie, degetele mari trebuie sa ramana continuu in aceeasi pozitie intrucat orice miscare dife­rita a lor falsifica rezultatul testului. Eu as vedea relevanta unui test de acest fel, nu atat pentru satisfacerea curiozitatii in legatura cu greutatea fizica a unui gand, cat pentru faptul ca el ne atrage atentia asupra subtilitatilor verbale sau a celor existente doar la nivel de gand, care ne determina sa credem ca spunem un lucru, dar sa spunem cu totul altceva. Mai mult, subtila (pentru noi imperceptibila) diferenta intre “nu sunt slab' si “sunt puternic' creeaza consecinte cu totul diferite asupra lumii noastre interioare si chiar a corpului nostru. Sidelky propune si cantarirea afirmatiei “Nu sunt' si a afirmatiei “Eu sunt', aratand ca una este adevarata si este puternica, are forta si va arata asta pe cantar, pe cand afirmatia “Nu sunt' este slaba, slabeste forta vitala si, de asemenea, cantareste mai putin.

Rolul cantaririi gandurilor ar viza, asadar, diferenta dintre gandurile noastre adevarate si cele false, dintre gandurile care sunt in armonie cu viata si cele care ne dezenergi­zeaza. Acest lucru se intampla in­d­i­ferent daca noi credem in cantarirea gandurilor sau nu, indife­rent daca ne referim la concepte pe care le credem valabile si reale sau la cele pe care le contestam. Exista o amprenta a “adevarului', pe care constiinta noastra o recunoaste instantaneu, asa incat raspunsul ei imediat la un gand puternic este cresterea vitalitatii, a fortei, a energiei noastre vitale. Cand noi gandim ceva ce vine in contradictie cu adevarul, simtim slabiciune, suferinta, devitalizare si diferite alte stari de rau. Ne putem cantari gandurile pe un cantar real, dar cu scopul de a intelege ca prin ele ne dam singuri viata sau ne dezenergizam.

Avem, insa, o modalitate mult mai simpla si la indemana, pe care o putem folosi oriunde si oricand, pe care o si folosim, dar inconstient, o modalitate de a intelege ca propriile ganduri ne creaza putere sau slabiciune, vitalitate sau dezenergizare, stari de bine sau stari de rau. De cate ori ne simtim rau, avem trairi care vizeaza suferinta, emotiile negative, precum ura, furia, mania, frustrarea etc. se intampla pentru ca gandurile ne sunt in dezacord cu adevarul universului. Semnul dezacordului si al dizarmoniei gandurilor noastre se manifesta ca stari emotionale negative si, adesea, ca stari fizice, care ne induc slabiciune. Invers, gandurile frumoase, gandurile care sprijina viata, fie a noastra, fie a altor oameni, gandurile de iubire, gandurile care servesc existenta in orice forma, ne fac sa ne simtim plini de vitalitate, de forta, de bucurie, capabili sa schimbam orice situatie dureroasa, sa depasim orice eveniment pro­blematic de viata. Sa nu ne cantarim gandurile doar de dragul jocului, cat mai degraba sa intelegem ca ele – gandurile – conteaza, iar primul afectat de gandurile rele este autorul lor, cum primul beneficiar al gandurilor luminoase si adevarate este tot cel ce gandeste frumos si in armonie cu adevarul.

×
Subiecte în articol: editorial