x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gaozar Honoris causa

Gaozar Honoris causa

de Dan Constantin    |    08 Oct 2006   •   00:00
Gaozar Honoris causa

Cei noua membri cu rang de secretar de stat, care fac parte din Colegiul Director, sunt in masura sa abordeze derapajul verbal al presedintelui tarii.

Presedintele Basescu a reusit iar o bomba. Nu numai de presa. Exprimandu-se frust, cum ii este obiceiul, l-a gratulat pe ziaristul Ovidiu Zara cu termenul de "gaozar". In DEX gasim explicit cuvantul "gaozar - pederast, homosexual". Presedintele nu l-a incadrat din simpatie pe ziarist in minoritatea sexuala, remarca survenea in urma unei intrebari care nu i-a cazut bine prezidentului.

Vrand probabil sa arate ca este demn de titlul de Doctor Honoris Causa si de medalia de aur (cu certificat) acordate de Universitatea de Stat din Erevan, dl Traian Basescu foloseste cuvinte intrate in dictionar. Are asadar acoperirea academica pentru limbajul folosit.

Problema cea mai grea va aparea in momentul in care comunitatea gay va reactiona pentru folosirea peiorativa a termenului. Or, se stie cat de vehementa si ofensiva este comunitatea celor numiti gaozari de Traian Basescu. Efectul poate fi chiar mai greu pentru actualul presedinte, care, sa nu uitam, in campania electorala a avut un mesaj de toleranta pentru respectiva minoritate. Voturile colectate din bazinul celor 20% de homosexuali, cat aprecia Traian Basescu ponderea lor in populatia Romaniei, am putea spune ca sunt cele care au facut diferenta la scrutinul prezidential. Nu se simt tradati si mintiti acum sutele de mii de homosexuali care ar fi putut sa voteze altfel, inclinand balanta spre o victorie a lui Adrian Nastase?

Cand l-a gratulat cu termenul de gaozar pe ziaristul incomod, dl Basescu se credea, probabil, in siguranta in sediul SRI, unde venise sa-l instaleze pe George Maior. Institutia unde peretii au ochi si urechi nu l-a putut proteja pe presedintele slobod la gura. Zicala "gura bate curu’" are in contextul intamplarii o conotatie de o si mai mare sensibilitate pentru comunitatea lezata de limbajul prezidential. Replica normala a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii este si ea de urmarit, mai ales ca prilejul de afirmare a institutiei, pe acest caz, va constitui o proba de foc. Cei noua membri cu rang de secretar de stat, care fac parte din Colegiul Director, sunt in masura sa abordeze derapajul verbal al presedintelui tarii din pozitia de independenta totala fata de orice institutie a statului.

Nu vreau sa fiu in pielea consilierilor de imagine ai dlui Basescu, intrat acum intr-o belea mai mare decat pare glumita de smecher aruncata spre urechile lui Ovidiu Zara. Cand se va trezi cu ploaia de proteste la proxima vizita la Paris sau la Berlin, dl Basescu nu va mai putea sa se adreseze cu acelasi apelativ primarilor celor doua capitale. Deh, sunt si ei... De la "Bai, animalule!" la "Bai, gaozare!" s-a schimbat doar secolul.

×
Subiecte în articol: basescu editorial