x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Garanţii pentru Piţi şi Gigi. Sau Boc şi Băse

Garanţii pentru Piţi şi Gigi. Sau Boc şi Băse

de Razvan Barbulescu    |    10 Aug 2010   •   00:00

Bucureştenii nu-l mai suportă pe Boc. Nici pe guvernanţi. Nici pe politicieni. Noţiunile de guvern, politician, premier, preşedinte îi scot din minţi. Într-un ultim sondaj, peste 60% cred că situaţia din România e gravă. Atât de gravă, încât nu ne mai scoatem nici în 25 de ani.

Sondajele au darul de a lucra nu cu adevăruri, ci cu simţăminte. Cei mai mulţi nu-l mai suportă pe Boc. Sparg televizoarele. Mai mult chiar, ideea de Boc. Dacă ţii cont de faptul că jumătate din bucureşteni s-au mutat în Capitală în ultimii douăzeci de ani, venind din toată ţara, putem conchide că de fapt România nu mai vrea să aibă de-a face cu Boc şi tot ce reprezintă el. Dar când zic Boc, oamenii se gândesc la Băsescu, la Udrea, Videanu etc.

În câţi ani credeţi că îşi va reveni România? Optimiştii au răspuns că niciodată. Cei care băuseră trei-patru beri au opinat că în 25-100 de ani s-ar mai putea schimba câte ceva. Când operezi cu suta de ani e clar că te referi la parastasul de patruzeci de ani al celor mai mulţi dintre cei aflaţi la guvernare. Cea mai înaltă notă primită de Boc de la "respondenţi" a fost 4. 8% dintre interlocutori şi-au rupt de la inimă şi i-au dat 4 cu scârbă. Ca să nu-l mai vadă, să nu-l mai audă. 25% s-au arătat haini, abia i-au dat nota 1.

Boc trage după el toată liota de politicieni aflată la conducere, iar prin simpatie şi găştile oportuniste ce funcţionează în poliţie şi magistratură. Bucureşteanul simte ceea ce, în precedentele sondaje, a simţit populaţia ţării: cu ăştia nu mai e de trăit. Nu menţionează cu care, din intuiţia că e acelaşi lucru. În ultimii douăzeci de ani s-a mai fript de câteva ori. Revin la gravitatea întrebării cu cât de gravă li se pare situaţia. Aproape 1% (mai exact 0,90) cred că situaţia e "deloc gravă". Lor li se opune majoritatea de peste 50%, care cred că doar apocalipsa prevăzută de maiaşi ne mai scapă. În rest sunt cei care n-au catadicsit să răspundă în virtutea bancului cu Dincă. Din c... nu ne mai scoate nimeni.

Fiul unei beizadele din Banat s-a comportat ca un dement. A intrat cu maşina pe o pistă unde se desfăşura un concurs de motociclism. A venit de nebun pe contrasens, a speriat populaţia, a băgat patru oameni în spital. Chiar nu contează că ta-su este un moţ pedelist local. Deşi lumea zice că de ştabii locali să te fereşti ca de dracu'. Cât nu sunt la putere, parcă te mai înţelegi cu ei, după, li se urcă la cap, o vor şi pe mama, îl vor şi pe tata, vor şi garanţie... Problema nu e că ta-su l-a trimis să-şi bage maşina în motociclişti sau că ta-su l-ar fi învăţat să râdă tembel după accident. Că nu cred că ta-su l-a învăţat asta. Chestia e alta. Dacă i-a luat o maşină de fiţe fără ca loaza să aibă vreun merit în afara ăluia ca s-a născut, idiotului cu mintea tip avicola i s-au urcat la cap şi funcţia lui ta-su, şi capacitatea cilindrică a motorului, şi gândul că poate urina pe orice în judeţ fără să-l întrebe nimeni de alcoolemie. Dovada: unde credeţi că imbecilul cu 2 la mie s-a gândit să scape de furia mulţimii? Tocmai în curtea poliţiei.

Să ne mai mire scârba celor care au răspuns la sondaj faţă de clasa politică? Îmi vine în minte şmecheria lui Piţi care i-a cerut garanţii lui Gigi. Garanţii care ni s-ar potrivi ca o mănuşă. Noi, pe de-o parte, Băse şi Boc, de cealaltă. Piţi, ca să aibă garanţia că farul din Pipera nu mai deschide gura oricând şi oriunde, a pomenit de un contract cu loturi în Pipera.
Până aici i-a fost lui Gigi. Te iei de Pipera, te iei de fabrici şi uzine.

Şi apoi, de ce şi-a scos el turma în stradă la Revoluţie? Nu ca să aibă dreptul să vorbească? Dar aici lucrurile sunt încurcate. Dacă la fotbal s-a ajuns la garanţii cu terenul de sub casă, se va ajunge în curând şi la neveste.
Ideea mi se pare însă mişto pentru politicienii lui Băse şi Boc. Să le ceri garanţii pe case, vile, afaceri, procente, comisioane, apartamente de lux, loturi personale, cârciumi preferate... Ca să-i mai înghiţi până la următorul sondaj.

×
Subiecte în articol: editorial