x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gaşca lui Băsescu dă la glezne

Gaşca lui Băsescu dă la glezne

de Petru Calapodescu    |    08 Ian 2013   •   13:41

Asistăm în aceste zile la un paradox. Te-ai fi aşteptat ca - repudiaţi total de către electorat şi având în cârcă răspunderea pentru dezastrul economic şi jaful din timpul guvernării sale incompetente şi abuzive - trupa băsistă, în cap cu jupânul său, ca şi foştii săi aliaţi întru prostie sau potlogării să facă ciocul mic, să se strecoare pe lângă ziduri şi să spere că, trecând timpul, vor scăpa de plata pe care o naţiune întreagă le-o cere. Deopotrivă, era de presupus că Guvernul USL, având o covârşitoare susţinere populară şi parlamentară, îşi va vedea de treabă fără să-i tremure pantalonii şi fără nişte concesii care pot avea iz de slăbiciune. Lucrurile sunt, însă, în bună măsură, pe dos.
Cu tupeu, gaşca pedelistă iese mereu la rampă, cu atacuri în valuri şi diversiuni menite să gunoiască din capul locului noua putere. Madame Udrea, Anca Boagiu, ceilalţi foşti miniştri şi înalţi oficiali portocalii nu-s deloc apăsaţi de grelele dosare de fraudă şi de corupţie, însumând miliarde şi miliarde de euro, reieşite din auditurile la instituţiile pe care le-au condus. Emil Boc nu are bunul simţ barem să tacă, ba, dimpotrivă, lansează şi fumigene sulfuroase. Cum este aceea că Guvernul Ponta e de vină că plătim scump gazele. Micul purtător neîndreptăţit, vreme de trei ani, al titlului de premier se face că uită că, împreună cu Băsescu, au pus toate ouăle în coşul numit gazoductul-fantomă Nabucco, în timp ce bulgarii, pragmatici, au optat pentru South Stream, ceea ce le-a adus, de la Gazprom, o ieftinire, de la 1 ianuarie, cu 20% a costului gazelor. Beneficiu pe care-l vor avea şi Serbia, Slovenia şi Ungaria, pe teritoriul cărora va trece conducta care ocoleşte România. Acelaşi Boc se preface că nu înţelege că brambureala privind indexarea taxelor locale a fost determinată tot de Băsescu, care, tot fâţâindu-se prin staţiuni cu snowmobilul, nu a găsit timp promulge legea de abilitare a Guvernului de a emite, în vacanţă, ordonanţe.

Culmea e că tot lui Băsescu i-a revenit hăhăitul şi-şi râde în barbă, fluturându-i lui Ponta acordul de coabitare ("Cu duşmanul în pat"), pe care acesta l-a semnat de parcă preşedintele îi pusese un narcotic în cafea. E drept, cu gura până la urechi, Băsescu nu-l mai face, expresis verbis, porc sau maimuţă pe Ponta, ci doar îl trage de urechi în public, dăscălindu-l cum e cu decenţa. Premierul Ponta, dacă nu-şi va recupera - chiar riscând vreun scheunat prin ţară sau pe la Bruxelles - poziţia în raporturile cu Băsescu şi va rămâne parcă ghiocel supus şi concesiv, nu va avea decât de pierdut.

Acelaşi preţ prea mare îl plăteşte Victor Ponta şi în urma atitudinii sale mult prea conciliante faţă de UDMR, arătându-se mai mult decât dispus să-i şteargă cu buretele vina pentru cârdăşia cu PDL, sub bagheta lui Băsescu, într-un dezastruos regim. Încăpăţânarea lui Ponta de a-i coopta, fie şi pe uşa din dos, la guvernare pe udemerişti îl duce în situaţia de a le fi întins fără rost un deget. Deşi ar fi trebuit să ştie că are de-a face cu personaje care-i vor înhăţa toată mâna şi nu cu cele mai bune intenţii. Kelemen Hunor şi alţii deja fac valuri peste tot, mai ales prin presa ungară. Mai mult decât neelegant - chiar surprinzător din partea unui om altminteri de apreciat pentru pregătirea şi prestaţia sa publică - la doar o zi după ce premierul şi l-a ales drept consilier, Gyorgy Frunda a avut într-o emisiune tv o izbucnire greu de admis, cerând vehement ca, la revizuirea Constituţiei, să dispară sintagma "stat naţional". Vorbea consilierul primului ministru, asta era  cumva o intenţie a Cabinetului, sau Frunda încă nu era obişnuit cu rigorile rangului dăruit de Ponta şi vorbea ca un extremist de prin Secuime?!

Sunt multe, prea multe asemenea întâmplări, care nu pot defini o normalizare a climatului politic. Ci mai curând ies sau rămân la suprafaţă asperităţi, ambiguităţi şi diversiuni, care împing către ideea de haos politic şi dezbinare. Adică acea atmosferă în care Traian Băsescu se simte ca peştele în balta mare, dar care riscă să aibă consecinţe nefaste în plan economic şi social, precum şi să caroteze de la bun început noul Executiv.

×