x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Genunchiul în grevă

Genunchiul în grevă

de Florin Condurateanu    |    13 Feb 2012   •   21:00

Isi bate joc de viata omului cate o artroza care distruge articulatiile. Sunt oameni la care fiecare pas e insotit de o grimasa, o strambatura din pricina durerii in genunchi sau in sold. Trecerea anilor, uzura au mancat cartilajul si fortele se repartizeaza aiurea fata de oasele articulatiei.

Cea mai dramatica situatie este cand se ajunge la frecarea os pe os. Dar mai exista si alte cauze care imping genunchiul intr-o artroza adanca. De altfel, statisticile au demonstrat cum ca scoaterea de graba a meniscului la cea mai mica ruptura a lui favorizeaza instalarea foarte devreme a ar­tro­zei in genunchi. Descoperirea artroscopiei, adica a vizualizarii interiorului genunchiului cu ca­mera din varful endosco­pului ca si posibilitatea actiunilor prin tubusoarele endoscopului au salvat foarte multe meniscuri. Daca meniscul este doar fisurat, el poate fi cusut si ramane pe loc sa-si indepli­neasca misiunea. Sau daca ruptura meniscului nu este de amploare, artroscopul decupeaza elegant doar acea portiune compromisa, iar restul de menisc ramane pe loc.

Alte cauze care duc la artroze in genunchi sunt, de fapt, consecinte ale bolilor reuma­tice. Se stie ca sub palaria denumirii de boli reumatismale se inghesuie peste 120 de maladii de natura reumatica. Acestea fac sa sufere in primul rand membrana sinoviala. Aceasta membrana captuseste pe dinauntru orice arti­culatie. Ea secreta un lichid numit lichidul sinovial, cel care actioneaza precum un lubrifiant de motor, asigurand o frecare civilizata intre suprafetele osoase din articulatii.

Bolile reumatismale strica membrana sinoviala si apare mai repede artroza in genunchi numita gonartroza. Artrozele in genunchi, adica gonartroze, se ivesc si din cauza unor depuneri de substante nedorite in articulatii, ca efecte secundare ale unor maladii.

De exemplu, guta afecteaza nu numai arti­culatiile mici, ci ataca si articulatile mari, cum sunt cele ale genunchiului. Oamenii care mananca prea multa carne de vitel, de miel, de ied, carne rosie, dar care se infrupta din organe cum ar fi ficat, rinichi sau din carne de vanat ajung sa aiba mult acid uric in sange. Uratii isi fac atat de 'gospodareste' treaba ne­gativa, incat in arti­culatii se depun si cristale si va dati seama ce patesc suprafetele articulatiilor. Apar dureri mari, roseata, fierbinteala si foarte repede cristalele distrug cartilajul articulatiei.

Impotriva cristalelor depuse in boala de guta se impune un regim alimentar cumpatat, iar la nevoie se curata cu artroscopul articualtia de aceste cristale.

×
Subiecte în articol: editorial