x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Geografia penală a Romăniei

Geografia penală a Romăniei

de Tudor Octavian    |    07 Noi 2007   •   00:00

Dacă n-ar fi fotbalul, provinicia n-ar avea nici o definiţie. Aradul e UTA şi cam atăt. Noroc cu dosarul penal al primarului Falcă. Cele mai multe din judeţele şi oraşele Romăniei există, in conştiinţa opiniei publice, prin mari scandaluri şi prin marii ei penali. Bacăul e Sechelariu, Focşaniul e Oprişan, Iaşiul e Fenechiu, Timişoara e Iskandarani...


Dacă n-ar fi fotbalul, provinicia n-ar avea nici o definiţie. Aradul e UTA şi cam atăt. Noroc cu dosarul penal al primarului Falcă. Cele mai multe din judeţele şi oraşele Romăniei există, in conştiinţa opiniei publice, prin mari scandaluri şi prin marii ei penali. Bacăul e Sechelariu, Focşaniul e Oprişan, Iaşiul e Fenechiu, Timişoara e Iskandarani... Căt despre Craiova, fiind un permanent scandal, oraşul e perceput ca o enclavă penală. La Craiova te duci numai dacă n-ai incotro. Cănd spui c-ai fost căteva zile la Craiova, oamenii se uită la tine ca la un contaminat. Sunt prea violente clanurile ţigăneşti, prea bleagă poliţia, prea coruptă şi abuzivă justiţia şi prea iritabil primarul, ca să te intorci la fel de intreg cum ai plecat.


In definitiv, Aradul trebuie să-i mulţumească numitului Falcă. Datorită lui ştie ţara că Aradul incă există. Aradul e de două ori norocos. Intăi că primarul il compromite şi pe Băsescu şi devine astfel subiect de prima pagină multă vreme. In al doilea rănd că pe primar il cheamă Falcă. Ar fi fost şi mai bine dacă se numea Ciolan, Gheară sau Gheşeft.


Noua hartă a ţării e una a jafului, a crimei şi a nelegiurii. Urbea in care edilii nu şi-au tras parte din licitaţii, unde poliţiştii n-au făcut frăţie cu hoţii, unde judecătorii şi procurorii nu şi-au ridicat cartiere intregi de vile şi unde aleşii in Parlament nu şi-au băgat toate neamurile in păine nu apare la televizor şi nu e pomenită in ziare.


In şaptesprezece ani de luare in seamă democratică, nici un tărg şi nici un judeţ nu s-a făcut remarcat printr-o faptă de răsunet, printr-un nume de erou al ştiinţei şi al culturii. Vor fi fiind şi astfel de oameni dar nu-i vremea lor. Mai multe localităţi sunt citate impreună cu numele unor manelişti, dar la fel de normal ni s-ar părea dacă ar fi asociate cu numele unor răufăcători: Criminalul de la Vălcea, Cuţitarul de la Craiova, Violatorul de la Bolintin, Spărgătorul de la Piteşti... Sentimentul care-l incearcă pe orice romăn călătorit prin Romănia e că am pierdut o parte din regiunile istorice, ori că au dispărut fără o cauză anume, ori toţi localnicii sunt plecaţi la muncă in străinătăţi şi judeţele au rămas pustii.


Aceasta nu e o revărsare de defetism. Luaţi in faţă harta şi veţi vedea că nume de locuri altădată citate frecvent in media nu mai interesează in nici un fel. Nici măcar prin abuzurile şi golăniile aleşilor locali. Nu pentru că n-ar fi abuzuri şi golănii sută la sută. Sunt altele mai mari in Bucureşti şi in oraşele care au dat mai mulţi parlamentari, senatori şi miniştri.

×
Subiecte în articol: editorial