x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gheaţă la mal şi în fotbal

Gheaţă la mal şi în fotbal

de Dan Dumitrescu    |    31 Ian 2012   •   21:00

Fotbalul puncteaza in Turcia prin nebunii de toata frumusetea. Prin saraiurile pariurilor peschegii dau pinteni surprizelor profitabile cu remarcabila asiduitate. Fenerbahce si Besiktas s-au impovarat deja cu privirile chiorase ale retrogradarii in dispret. Dar nici joaca din tarana micutilor nu este lipsita de interes. Doua sporuri de-ale lor, adica Linyitspor si Bucaspor, au rasucit, intr-un meci altfel anost, cu aleasa sprinteneala, cifrele pe tabela de marcaj. Buca a facut pluralul la 2-0 in prima repriza a unei confruntari pe muchie de fotbal.

Apoi s-a asezat cuminte in definitia sa si a incasat-o de la parteneri de vreo sapte ori. Liniytspor a marcat patru goluri pana in minutul 90 si inca trei in desertul prelungirilor. De aici incolo, liber la comentarii. Suspiciosii vorbesc despre regii jegoase. Mincinosii, in schimb, baga matanii la greu, vaitandu-se ca si soarta a devenit curva.

Povestile nebune din fotbalul turcesc ar ramane doar in deliciul lor folcloric daca otomanii nu ne-ar fi predat, in ani multi, foarte multi, lectia pasalacului. Dar asa, dupa ce am invatat sa ne dedulcim la braga si la sarailii, dupa ce ne-am rasfatat in sporul ciubucului si al bairamurilor, simtim cum povestile din Turcia prind si pe la noi. Ca buruiana in balegar. Garla care ne desparte de caimacami, oricat ar fi ea de neagra, nu mai reprezinta de mult timp nici un obstacol. Si, apoi, la ce fotbal avem, la cat de saraca este joaca de pe la noi in oferta spectaculara, par sa fie bune si astfel de matrapazlacuri. Fiindca doar ele ne mai exerseaza atentia.

Fiindca, altfel, Dumnezeu cu mila. Ce sa mai astepti de la campionatul nostru cel de toate zilele cand dinspre echipele noastre cele mai fudule, multe aflate in perioada de pregatire tot in Turcia, sosesc vesti care acopera rutina stabilitatii. Asa cum o fi ea.

Dinamo, liderul de peste hibernare al clasamentului, anunta gheata la mal. Transferul lui Borcea din America este noutatea cea mai veche din 'Stefan cel Mare'. Borcea a spulbe­rat afisarea avantata a dragosului de Savulescu si a usuit fluturii care colorau strident peisajul dinamovist. Ionel Danciulescu isi va prelungi contractul cu Dinamo, Marius Nicolae nu va mai face ochi de chinez, Catalin Munteanu va avea in continuare colegi de lucru in echilibrul intelept al echipei. Iar de aici incolo, broderii de mana. Steaua ramane in parametrii primelor strigari.

Nou-venitii ii vor avea in continuare colegi pe anuntatii plecarilor spectaculoase. Latovlevici nu se frantuzeste, Brandan isi continua povestea in limba romana si nici Tanase nu e de dat decat in portofoliul zvonurilor. Lotul ofertant al Stelei ii va crea probleme de optiune doar lui Ilie Stan. Si va mai avea de invatat Steaua ce inseamna acasa. Stabilitatea este cuvantul de ordine si la Rapid. O stabilitate impusa de atenta chiverniseala a lui George Copos. Adrian Porumboiu avea deja echipa de buna apreciere. Doar dulaul Hizo a cam rupt lantul si s-a ales cu fortarea marsului.

Cum va juca Vasluiul in partitura portugheza ramane de vazut. Putina curiozitate nu strica. Tot la curiozitate, adica discret, lucreaza si ceferistii clujeni.
Constatam ca, in general, criza creeaza, dincolo de neplaceri, si oarece stabilitate. O stabilitate, ce-i drept, in plicticoasa mediocritate. De-asta ziceam ca poate pariurile, dupa metoda turceasca, vor mai anima putin spiritele. Ca sa fie spectacol si la noi, indiferent de calitatea lui.

×
Subiecte în articol: editorial