x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ghid turistic pentru extraterestri

Ghid turistic pentru extraterestri

de Andrei Bacalu    |    24 Noi 2005   •   00:00

In zilele noastre, amatorii de senzatii noi, mai exact cei care isi pot permite cautarea acestora, zboara cu un avion inscris pe o traiectorie parabolica (avion cunoscut sub numele deloc elegant de "Vomit Comet"), ceea ce le da ocazia sa guste cateva clipe de impoderabilitate. Exista multi, foarte multi iubitori de calatorii pentru care destinatia nu este esentiala. Exista si pasionatii de calatorii, dispusi la orice sacrificiu pentru a ajunge la cine stie ce destinatie exotica. Au existat chiar si adevarati extremisti ai domeniului, in epoca marilor calatorii si a marilor descoperiri geografice, pe vremea in care Papa de la Roma impartea globul pamantesc intre Spania si Portugalia, care au afirmat ca important este sa navighezi, nu sa traiesti faimosul dicton care incepe cu: "Navigare necesse est...".

Exista multi, foarte multi iubitori de calatorii pentru care destinatia nu este esentiala. Exista si pasionatii de calatorii, dispusi la orice sacrificiu pentru a ajunge la cine stie ce destinatie exotica. Au existat chiar si adevarati extremisti ai domeniului, in epoca marilor calatorii si a marilor descoperiri geografice, pe vremea in care Papa de la Roma impartea globul pamantesc intre Spania si Portugalia, care au afirmat ca important este sa navighezi, nu sa traiesti faimosul dicton care incepe cu: "Navigare necesse est...".

In zilele noastre amatorii de senzatii noi, mai exact cei care isi pot permite cautarea acestora, zboara cu un avion inscris pe o traiectorie parabolica (avion cunoscut sub numele deloc elegant de "Vomit Comet"), ceea ce le da ocazia sa guste cateva clipe de impoderabilitate. Si invers, cei care au chef de alt soi de senzatii tari se pot roti intr-o centrifuga care le multiplica greutatea de vreo opt ori, ca o lansare de nava spatiala. Pasionatii de viteza pot zbura cu un avion supersonic de vanatoare - pretul nu este prea modest, dar include si cateva ore de familiarizare cu aeronava si antrenament. Pentru cativa bani in plus, unele companii comerciale ofera zboruri suborbitale, un prim gust al patrunderii in spatiul cosmic.

Membrii unei adevarate elite fiscale, foarte putini, ce e drept, isi pot permite luxul unei calatorii de vis - un taxi spatial marca Soiuz ii va transporta de la Baikonur (sa spunem) pana la bordul statiei spatiale internationale ISS si inapoi. Nu e nici la indemana, nici pe gustul oricui, dar trebuie sa recunoastem ca e vorba de cateva zile net diferite, si, de ce nu, net superioare celor petrecute la serviciu.

Ceva insa lipsea in toata aceasta serie de posibilitati de vacanta neobisnuita, un ghid pentru vizitatorii spatiului, o combinatie de pliant turistic luxos, document tehnic sobru si manual de utilizare, care incepe, pe jumatate in gluma, cu descrieri de astroporturi si nave cosmice si ajunge la problemele de adaptare in climatele altor planete. Urmeaza sfaturile practice importante, cum ar fi traducerea in limba rusa a intrebarii: "La ce foloseste acest buton rosu?" (este preferabila folosirea frazei inainte de a-l apasa), o lista de obiecte absolut necesare si chiar o analiza statistica a sanselor cititorului de a ajunge candva in spatiu.

Asemanarea cu brosurile turistice nu se opreste aici, sunt trecute in revista necesitatile cotidiene elementare, mancare, bautura, igiena, odihna. Puteti bea apa, dar nu uitati ca microgravitatia va poate afecta aparatul digestiv. Pasul urmator este reprezentat de complicatele detalii tehnice legate de folosirea unui WC sau a unui dus in imponderabilitate, dar si de unele elemente de protocol la bordul navei spatiale, domeniu care ocupa destul de multe pagini. Vom afla cum sa cinam fara sa ne zboare mancarea din gura, ce facem daca ne ciocnim cu un alt pasager sau membru al echipajului, ce raspundem daca suntem invitati la o partida de sah. Curaj, numarul de gafe probabile sau posibile scade vertiginos. Mai invatam si ce sa raspundem la testele psihologice care preced imbarcarea, cum sa ne prefacem ca suntem perfect normali in conditii de stres.

Ghidul nostru arata cu mult mai bine decat clasicele manuale de zbor (cele editate pe vremuri de catre NASA aratau a hartie de impachetat), nu contine prea multe prescurtari si acronime, este bogat si frumos ilustrat. Pana nu demult un astfel de ghid ar fi apartinut domeniului SF, ar fi completat textele clasice de genul calatoriilor spre Luna imaginate de Jules Verne sau de H.G. Wells, in ziua de azi este o carte reala, chiar utila, aparuta in aceasta toamna si semnata de Eric Anderson si Joshua Piven, doi tineri plini de entuziasm, dar si de imaginatie, in parte popularizatori de stiinta, in parte doar oameni cu umor.

O noua contributie la stergerea granitei dintre real si imaginar? Poate, mai ales daca ne amintim de fraza eroului lui Wells, in primele clipe ale zborului: "Era nu inceputul unei calatorii, ci inceputul unui vis".

×
Subiecte în articol: editorial