x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gigi Becali, trompeta lui Borcea

Gigi Becali, trompeta lui Borcea

de Dan Dumitrescu    |    16 Feb 2010   •   00:00

Returul campionatului arde la lingurică. Se joacă pe bani mulţi. Chiar foarte mulţi. Cam atât câţi ar fi necesari pentru o ieşire din criză. Potul cel mare, cel al Ligii Campionilor, este miza. O miză dată dracului dacă avem în vedere faptul că ea nu poate fi împărţită nicicum. Banul este doar al campioanei şi campioană nu poate fi decât una din cele opt echipe care acum se aglomerează pe locurile de etaj ale clasamentului.

Podiumul este al echipelor cu câte 34 de puncte: CFR, Steaua şi Unirea Urziceni. La un meci distanţă se situează Politehnica Timişoara şi Rapid. Dar nici Vasluiul (cu 30 de puncte), FC Braşov şi Dinamo (cu câte 27 de puncte) nu depun armele. Strânsoarea clasamentului şi miza extrem de tentantă care recompensează campioana ar putea constitui premise ale unei confruntări de atracţie maximă. Cu o singură condiţie. Echipele să se mişte natural, în jocuri la vedere.

Dar nici dacă ne-ar lua somnul n-am putea cădea în plasa unor asemenea supoziţii. Băgăm certitudine în varianta jocurilor murdare, jocuri pentru care se pune deja aşternut prin declaraţiile publice ale unor conducători de club.

Pariul pe arbitraj se joacă la greu. Scriam la începutul lunii că zgomotul cătuşelor de la Piteşti nu i-a speriat pe braconierii versaţi. Că doar inocenţii au scos din dieta lor desertul şpăgii. Băieţii cu sânge în instalaţii şi lecţia ferelii bine învăţată nu s-au lăsat intimidaţi de bau-baul procurorilor DNA.

De aceea, supravegherea atentă a prestaţiei fluieraşilor este absolut normală. Anormal mi se pare faptul că aceia care s-au apucat să tragă clopotele în piaţa publică sunt de felul lor inculpaţi. Sunt mânuitorii de bani de la echipele mari, adică tocmai aceia care finanţează corupţia din arbitraj. Dacă aceşti greuceni şi-ar dori cu adevărat să nu mai circule banii negri în fotbal, n-ar avea de făcut decât un singur gest. Să închidă robinetul. Fiindcă lucrarea corupţilor este decisiv condiţionată de existenţa corupătorilor.

Gigi Becali este omul care a furnizat în ultimele zile cel mai zgomotos spectacol pe tema fluieraşilor. A cerut arbitri străini şi l-a acuzat dur pe Ionuţ Lupescu, spunând că acesta este omul care n-ar vrea să accepte arbitri străini pentru că "îi place de CFR".

Gigi Becali habar n-are pe ce lume trăieşte. Decizia acceptării sau neacceptării arbitrilor străini nu cade în sarcina lui Ionuţ Lupescu. Ea aparţine Comitetului Executiv al FRF, organism în care Lupescu nu este membru şi, în consecinţă, nici nu are drept de vot. Membru cu drept de vot al Comitetului Executiv este Cristi Borcea, adică tocmai cel care, după cum recunoştea chiar Becali, i-a furnizat patronului stelist informaţiile "revoltătoare".

Şi Borcea nu i-a turnat în ureche lui Gigi asemenea dulcegării fără un scop bine determinat. Borcea l-a folosit pe Becali pe post de trompetă. Pentru că în timp ce Becali se ceartă cu Lupescu şi Mureşan, Borcea poate lucra în linişte. Fiindcă băiatul e mai de feişăn în fotbal. Se pricepe la croşetat şi are mult de lucru pentru a recupera din scăpările returului.

×
Subiecte în articol: editorial