x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Giuliani întăreşte leul

Giuliani întăreşte leul

de Dan Constantin    |    28 Aug 2018   •   08:28

Scrisoarea lui Rudy Giuliani are efect de limpezire a apelor în privinţa relaţiei Statelor Unite cu autorităţile din România. După vizita lui Iohannis la Casa Albă, preşedintele României s-a comportat ca purtătorul unui cec în alb în care putea trece orice abatere de la statutul constituţional al funcţiei. Susţinerea fără limite acordată Codruţei Kovesi şi lipsa oricărei intenţii de a limita puterea statului paralel se întorc acum ca bumerangul şi-l lovesc pe Iohannis cu forţa unui mesaj de dezavuare plecat de la unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui Trump. Mesajul lui Giuliani nu poate fi diminunat ca importanţă cu trimiteri din vârful buzelor - e, acolo, un avocat – sau, şi mai grav, ca o operaţiune dirijată de la Bucureşti de echipa lui Dragnea. Dimpotrivă, Giuliani poate să transmită mai multe decât ar putea-o face Trump, dar, spre disperarea unora, totul are acordul Casei Albe. Giuliani este un colaborator apropiat al preşedintelui SUA şi, din calitate de avocat şi politician proeminent în Partidul Republican, se luptă cu statul paralel - Deep State - care conduce o conjuraţie împotriva lui Trump.

Scrisoarea lui Giuliani, căzută la Bucureşti într-un moment de mare tensiune politică şi de încrâncenare a forţelor gata să declanşeze noi violenţe împotriva Guvenului, dacă va fi recepţionată cu luciditate, arată sensul spre normalitate, de recuperare a democraţiei avariate de schilodirea sistemului juridic. Eliberarea de protocoalele secrete, amnistierea pedepselor dictate din afara instanţelor sunt paşi spre ieşirea de sub sigla nefastă a falsei lupte cu corupţia.

Impactul vorbelor venite de la Washington asupra economiei nu poate fi neglijat. Dintr-o frază rostită de Trump la adresa lui Erdogan, lira turcească s-a rostogolit pe tobogan. Moneda românească se află şi ea sub tensiunea unor evenimente în aşteptare induse de atacurile constante de la Cotroceni la adresa Palatului Victoriei, Parlamentului şi Curţii Constituţionale. Scrisoarea lui Guliani, chiar fără caracter de act oficial, vine să indice sensul spre care se îndreaptă susţinerea Casei Albe. Retragerea steagului ocrotitor al SUA de la manifestaţiile din Piaţa Victoriei, dublată de plecarea lui Klemm, reprezentant la Bucureşti al intereselor lui Soros acreditate la ambasadă, au, cred, un impact pozitiv şi pentru stabilitatea leului printr-o clarificare necesară a atitudinii americane.

×
Subiecte în articol: scrisoare Rudy Giuliani