x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Globalizarea manipulării

Globalizarea manipulării

de Marian Nazat    |    31 Mai 2012   •   12:02

La singura confruntare electorala dintre Sarkozy si Hollande, primul l-a atentionat pe contracandidatul sau ca nu ia "lectii de la un partid politic care a vrut sa se adune cu entuziasm in spatele lui Dominique Strauss-Kahn'. "Micul calomniator' a raspuns prompt ca nu el l-a numit pe proscrisul socialist in fruntea FMI si cu asta basta, sa cantareasca francezii faptele ! Si le-au cantarit, alegand schimbarea. Sa mai zica cineva ca arestarea bancherului lacom de orgii sexuale n-a avut substrat politic.

Incarcerarea transoceanica a "violatorului' de cameriste afro-americane era un punct fundamental in strategia bataliei pentru Élysée. Ce mai conta ca Justitia new-yorkeza isi turteste blazonul, important era ca adversarul cel mai vizibil al presedintelui francez sa fie scos din competitie. Serviciile secrete au desavarsit cacealmaua judiciara sub acelasi slinos pretext: ratiuni superioare de stat mondial. Unchiul Sam isi intorcea astfel gratitudinea catre Franta, neuitand gestul acesteia de a-i trimite in dar, demult, statuia Libertatii. Asadar, recluziune contra libertate, in termenii perversi ai corectitudinii politice actuale...

Dar serviciile secrete nu s-au oprit aici, Sarko trebuia ajutat sa castige alegerile indiferent de pretul platit. Asa se explica inventarea teroristului Merah, aflat ani de-a randul sub lupa serviciului de informatii interne din patria lui Voltaire. Intr-atat de mult incat sa nu se observe pregatirea masacrului de la scoala evreiasca din Toulouse.

Algerianul n-a fost desemnat la intamplare, avea un CV numai bun de starnit sentimentele xenofobe ale frantujilor. Pai, se deplasa cam des in Afganistan si Pakistan, trecea drept mujahedin si membru al Al-Qaida, basca simpatizant al islamismului radical. Unde mai pui ca jurase sa "jumuleasca' armata cocosului galic, in semn de razbunare pentru atrocitatile à la française din teatrele militare de aiurea. Ca-ntotdeauna, s-au nimerit destule victime colaterale la fata locului. Impactul emotional s-a vadit iarasi devastator, tonul antiimigrant s-a inasprit brusc. La catafalcul celor raposati s-a infatisat, conform scenariului, le president, grav si hotarat sa-i starpeasca pe teroristi. Jamais !, a tunat urmasul lui de Gaulle, marindu-si iarasi, planificat, zestrea de simpatie nationala. Degeaba, criza economica l-a maturat la scrutinul din mai.

Lucrurile se petrec la fel si pe Potomac, cu Obama pe post de papusar vremelnic al serviciilor secrete nationale. Yankeii au o traditie veche a manipularilor si diversiunilor. "Pearl Harbour', "Dallas' si "Gemenii' raman de-a pururi pilde indoliate. Nascocirea Vietnamului sau a Afganistanului este alta manevra terifianta a inspaimantarii populatiei cu moartea venita din exteriorul tarii. Gloata traieste cu teroarea iminentelor atacuri letale, din neant apare si criminalul in carne si oase, vocea sa prorocind curmarea de vieti razbate din cutiile mass-media legate de Casa Alba. Amenintarea dureaza, cad niste blocuri, pier oameni nevinovati, totul se transmite in direct, efectul este maxim.

Cineva e chemat sa decida, unul singur ! Acest salvator nu-i altcineva decat presedintele. Barack, pe ultimul sau nume ! Alegeti un presedinte care sa hotarasca atunci cand voi nu sunteti in stare !, suna mesajul candidatului la manipularea suprema. Pe ecrane sunt difuzate imagini cu Bin Laden, memoria colectiva atipise, si dresorii invizibili o trezesc la realitate. O zgandara, din calcule electorale. Ciocolatiul presedinte deschide corespondenta crudului ucigas de americani, filmul spintecarii diavolului cu turban ruleaza intruna. Exact in anul sufragiului prezidential, curata coincidenta, nu ? Actorul din biroul oval isi rosteste replicile cu sinceritate premeditata. Momentul acela l-a marcat definitiv cica, insa curajul de a starpi raul nu l-a ocolit. Votati-ma, fiindca doar eu pot decide pentru voi !, este sloganul de campanie al liderului democrat. Dar si acolo criza economica e in toi...

La noi, pe Dambovita, serviciile n-au atins inca "performantele' alora de afara, s-a zvonit de-o regizare a rapirii din Bagdad, si cam atat. N-au incotro, daca vor sa tina pasul cu suratele de dincolo in cacofonia sangeroasa a globalizarii manipularii si diversiunii. Lupta politica in capitalism este influentata de cinismul serviciilor secrete, caci ele reprezinta de fapt forta conducatoare a societatilor cladite pe profit si exploatare. Profitul din orice (inclusiv din moartea la comanda) si exploatarea naivitatii alegatorului. Chipul capitalismului contemporan arata sinistru, departe de ceee ce imi inchipuiam in comunismul de care imi este mereu mai dor.

P.S. Duminica, 3 iunie 2012, ora 12, va astept sa-mi stati alaturi la Targul de carte "BOOKFEST', la standul Ed. "RAO', unde imi voi lansa cartea "Pe talpile Romaniei'. Emotiile imi vor fi domolite de "oameni de bizuiala' - Dinu C. Giurescu, Razvan Theodorescu, Stefan Mitroi si Adrian Ursu -, veniti sa vorbeasca despre aceasta culegere de eseuri.

×
Subiecte în articol: editorial