x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Graffiti

Graffiti

de Tudor Octavian    |    13 Iul 2011   •   21:00

Cele mai multe din cladirile ma­culate cu asa-numitele graffiti se gasesc in centrul Capitalei si in zonele universitare. Ingalarea orasului e lucrarea studentilor si a liceenilor din buricul Bucurestiului. Dar nu acesta e fenomenul. Fenomenul e lipsa de reactie a populatiei si a administratiei Bucurestiului. Noi incriminam absenta unor legi, ca si cum, odata publicate in Monitorul Oficial, legile devin functionale de la sine. Mazgalirea zidurilor ca si scrisurile scabroase din cabinele toaletelor publice sunt o reactie primitiva si distructiva la normele unei comunitati civilizate.

In mediile cu rabufniri imunde si antisociale, legile nu se aplica, ele trebuie impuse cu forta. Ordinea se construieste si prin infricosarea indivizilor care o abuzeaza din intuneric. Orasul e murdarit cu aceste graffiti fara nici o legatura cu impulsul artistic, noaptea. Lucru care spune ca faptasii stiu ca fac un rau public. Iar raul public nu e reactia marginasilor la traiul bun din Centru, ci incontrarea snoaba, de ca­verna a unor medii scolite si cu pretentii culturale la civilizatie.

Problema insa nu e numai la proliferarea golaniei academice, ci si la abandonul profesorilor si al administratorilor din inva­tamantul liceal si universitar. Nimeni nu se revolta, nu reclama nimeni interventia Politiei, a Jandarmeriei si a Primariilor, profesorimea practica un gen de lasitate de turma cu acoperire seniorala. Zonele universitare sunt ame­nintate de avantgarzile prostului gust, e subminata esenta actului educativ si, cu toate acestea, rectoratele si catedrele 'nu se coboara'.

Nu-i tocmai departe vremea cand bandele de mazgalitori vor rusina usile si peretii Facultatii de Drept si ale Universitatii cu spray-urile lor negre, dar si atunci magistrii invatamantului superior si adormitii functionari ai ministerului vor ramane probabil tot fara reactie.

Tineretul nostru urban mai­mutareste niste mode occidentale, de care Occidentul se detaseaza. Primii imitati de tineretul nostru mai avut la port si la vizaviul colegial au fost negrii din Harlem si Brooklyn, nu tinerii de la Columbia University. Pegra metropolei americane, nu crema ei. In New York, negri se razbuna pe albi murdarindu-le rezidentele. Graffiti-urile Bucurestiului sunt rabufnirea neagra a unor paturi dezordonate de albi si iesite de sub control familial. Revoltati fara cauza, impotrivindu-se contra nimanui, o pustime dezorientata care strica fiindca nu a invatat-o nimeni care e diferenta dintre confort intelectual si dezmat glandular. Iar ca prostirea sa fie completa, din cand in cand cate un maimutoi din media vine si el cu un articol sau cu un show despre 'arta' violatorilor de pereti.

×
Subiecte în articol: editorial