x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Greii fotbalului decontează facturi penale

Greii fotbalului decontează facturi penale

de Dan Dumitrescu    |    12 Dec 2011   •   21:00

Fotbalul a saracit deprimant tribunele. Fotbalul nu mai are chemare. Foarte putini martori ai competitiei se incapataneaza sa mai bata drumul stadioanelor. Iar si mai putini dintre acestia accepta corvoada, fiind strict interesati de evolutia vreunei echipe. Foarte putini sunt aceia care pot fi numiti cu adevarat suporteri. Tenacitatea celor fara de leac, tena­citatea suporterilor autentici merita apreciata ca atare. Dar nu putem ignora si un alt adevar.

Anume acela ca numarul martorilor fara de vina este consistent inmultit de acei bezmetici care cauta in tribunele stadioanelor loc numai bun de manifestare a unor furii primare. Iar turbatii penali fara identitate sunt acompaniati in spectacolele lor scandaloase, cu gratie, de penalii fuduli din lojile oficiale ale stadioanelor. Aceasta comuniune functioneaza extrem de productiv. Astfel, concurenta injuraturii populare cu injuratura oficiala pune asternut balegaros celor mai indarjite me­ciuri din fotbalul nostru cel de toate zilele. Ne asteptam, spre linistea noastra, ca finalul turului sa-i treaca oarecum in hibernare pe scandalagiii din liga Dragomirului. Ar fi ramas astfel in avantaj penal salbaticii tribunelor, prin cafteala de la Ploiesti careia i-a cazut victima Galamaz. Numai ca s-a intamplat intre timp meciul Steaua – CFR Cluj.

Meci care, din cauza unui arbitraj scandalos, a bagat efect de forja in relatiile de infinita prietenie dintre Gigi Becali si Arpad Paszkany. Patronul Stelei, in calitate de pagubit, s-a repezit la gatul inculpatului Cristian Balaj. Arbitrul cel mai arbitru din dotarea CCA a devenit brusc smecher cu talent, ipocrit, nenorocit, criminal si penal. Si fiindca aceste calitati ale lui Cristian Balaj se cereau explicate intr-un fel prin finantare, Gigi Becali i-a ridicat la rang de sponsori ai coruptiei din arbitraj pe sefii de la CFR. Lui Arpad Paszkany i s-a atribuit, prin insinuari vecine cu afirmatia categorica, punerea la cale a unui sofisticat sistem al spagilor pentru 'fluie­rasi'.

Afirmatiile lui Gigi Becali beneficiau in popor de prezumtia de veridicitate. Prezumtie alimentata si de creatiile folclorice conform carora ascensiunea CFR-ului ar fi fost sustinuta la greu prin facaturi subterane. Arpad Paszkany a ripostat. Si tot prin foc imprastiat. Patronul din Cluj a folosit metoda 'ba pe-a mamei dumitale', acuzandu-l pe Gigi Becali ca el este cel favorizat. Dar nu de arbitri, ci de LPF, si nu prin fluieratura, ci prin iertare la plata unor amenzi pentru rea purtare. O alta acuzatie lansata dinspre Cluj se referea la valiza cu bani de care Gigi Becali ar fi fost deposedat prin confiscare. Evaziunea ar fi clara. Dar si mai clar este evazivul.

Fiindca Becali nu dadea bani pentru cumpararea de favoruri, ci pentru joc corect. Iar daca Gigi Becali a fost mai amendat decat Arpad Paszkany pentru declaratii necuviincioase, atunci suspect de favorizare devine si patronul clujean. Disputa dintre Gigi Becali si Arpad Paszkany este incarcata de grele acuzatii penale. Iar in materie de penal nu avem cum sa dam noi verdicte definitive si irevocabile. O certitudine functioneaza insa dincolo de prezumtia de nevinovatie. Coruptia din fotbal vizeaza o realitate incontestabila. Ca si mitocania, de altfel.

×
Subiecte în articol: editorial