x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Greu de ucis

Greu de ucis

de Gabriela Vranceanu Firea    |    25 Aug 2006   •   00:00
Greu de ucis

Si inainte, si acum Securitatea era si este precum tara: condusa haotic. Haos care s-a rasfrant nu doar asupra vietii oamenilor, ci si a institutiilor, fie ca se numesc Ministerul Muncii, Spitalul Municipal sau Securitate.

Se tot vorbeste pe la colturile patriei ca toata mizeria iesita la suprafata o data cu trimiterea dosarelor de politicieni la CNSAS ar fi instrumentata de persoane interesate.

Si ca acestea nu ar face parte din lumea politica, ci chiar din servicii. Politicienii jucand, dupa aceasta teorie, rolul de grup social manipulat, ca si jurnalistii. S-ar putea sa fie asa. Oricum, asa pare.

Si-atunci, concluzia e ca oamenii din servicii se pricep de minune la manipulare, sforarii, crearea si mentinerea unor stari de tensiune si confuzie. Ar fi prea simplu! Ar fi groaznic de simplu sa gasim explicatii in care personajele-cheie sa fie ceva invizibil, intangibil, greu de tras la raspundere si, pe cale de consecinta, greu de ucis, vorba filmului. Cum sa te bati cu o notiune si nu cu un om, cum sa combati o idee vorbind stelelor? Pe aceeasi premisa merg si cei care confereau forte supranaturale serviciilor speciale inainte de ’89. Securitatea facea, Securitatea dregea, Securitatea controla. Daca a fost pe deplin asa, inseamna ca esecul economic al Romaniei, si acum, si inainte de Revolutie, apartine serviciilor. Cine detinea cele mai intime informatii despre mersul fabricilor si uzinelor? Securitatea. Ce se observa din dosarele iesite acum la iveala? Ca Securitatea era interesata de factorul economic si de stabilitatea politica. Ce se scria in note? Unii despre stocurile de marfa ineficiente, altii despre aprovizionarea precara cu anumite materii prime, despre cum asculta nea Stelica Europa Libera si tanti de la juridic despre cum colega sa se uita cu antena la bulgari si are un inel pe care nu si-l poate permite din salariu.

Asta este ce s-a vazut pana acum. Pentru ca fisele de contraspionaj economic nu le vom putea citi, probabil, niciodata. Nu vom sti cum aratau adevaratele note tehnice de sabotaj economic, nu-i vom cunoaste pe adevaratii spioni care activau in planul secretelor economice.

Oricum, cu cat ies la iveala mai multe file din dosarele Securitatii, cu atat este mai greu de raspuns la intrebarea: cine pe cine conducea? PCR Securitatea sau Securitatea PCR-ul. La fel ca si in zilele noastre: serviciile conduc partidele sau oamenii politici indica serviciilor directia?

Dupa felul performant in care au evoluat, la nivel individual, oameni care au lucrat in Securitate sau care au fost parteneri actici ai acesteia, putem spune ca si inainte, si acum Securitatea era si este precum tara: condusa haotic. Haos care s-a rasfrant nu doar asupra vietii oamenilor, ci si a institutiilor, fie ca se numesc Ministerul Muncii, Spitalul Municipal sau Securitate. Altfel, am fi avut una dintre cele mai puternice economii socialiste, iar acum am fi cu zece pasi inaintea altora la evaluarea economiei de piata capitaliste. Lasati liber intr-un sistem care se straduieste sa fie performant, oamenii de ieri si de azi ai Securitatii evolueaza eficient pentru ei si pentru compania la care lucreaza.

Dar, ca in orice batalie, exista invinsi si castigatori, chiar daca si unii, si ceilalti au suferit pierderi umane si materiale. Securitatea pare acum invingatoare. Pentru ca sunt semne clare ca tot ea filtreaza actiunea deconspirarii. Pana cand?
×
Subiecte în articol: editorial securitatea