x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Grupul celor Independenţi în guvern!

Grupul celor Independenţi în guvern!

de Ion Cristoiu    |    11 Noi 2009   •   00:00

Pe lista noului Guvern, prezentată luni după-amiază de premierul desemnat Liviu Negoiţă, se numără şi Gabriel Oprea, nominalizat ca ministru la Departamentul Administraţiei şi Internelor. Prezenţa lui Gabriel Oprea pe lista noului Guvern a stârnit în ziare, la televiziuni şi pe internet o veritabilă furtună.

Cum suntem în toiul unei campanii electorale unice în postdecembrism prin demonizarea unuia dintre candidaţi nu numai de ceilalţi candidaţi, dar şi de presă, prezenţa lui Gabriel Oprea pe listă a fost un nou prilej de hăulituri împotriva lui Traian Băsescu.

Un analist, fie şi politic, trebuie să încerce a desluşi şi ce a urmărit prin această nominalizare echipa de campanie a lui Traian Băsescu, fiind limpede că plasarea lui Gabriel Oprea în rândul miniştrilor e rodul intervenţiei de la Cotroceni.

Printre alte noutăţi aduse de această campanie, la loc de frunte se aşază şi folosirea premierilor propuşi sau desemnaţi în interese strict electorale.
Coaliţia de la Grivco a dat prima lovitură prin impunerea ca premier a lui Klaus Johannis.

Traian Băsescu a răspuns cu lovitura numită Lucian Croitoru. Desemnarea ca premier a consilierului BNR a fost o pură manevră electorală. Pe fondul unei campanii duse în chestiunea Acordului cu FMI, Traian Băsescu a încercat să dovedească electoratului că l-a respins pe Klaus Johannis din motive ţinând de interesul naţional.

Domnia sa ştia că un premier desemnat de preşedinte va fi refuzat de Coaliţia de la Grivco şi dacă acesta ar fi fost Barack Obama. Pe când Traian Băsescu s-a străduit să le arate românilor că adversarii săi sacrifică interesul naţional - ieşirea din Criză - din motive electorale, Coaliţia de la Grivco a ţinut să le arate românilor, trântind Guvernul Croitoru, că Traian Băsescu e cel care sacrifică interesul naţional de dragul impunerii propriilor hachiţe.

Guvernul Lucian Croitoru a picat în Parlament. Traian Băsescu l-a desemnat pe Liviu Negoiţă să formeze un nou guvern. Ca şi Lucian Croitoru, Liviu Negoiţă n-a fost desemnat de Traian Băsescu în speranţa că va trece prin Parlament, ci tot de dragul interesului electoral. Primarul Sectorului 3 se bucură de o imagine bună în Bucureşti, al cărui electorat Traian Băsescu vrea să-l recucerească. Desemnându-l, preşedintele-candidat a vrut să contrapună afişului electoral al Coaliţiei - Klaus Johannis - propriul afiş electoral.

N-a fost singurul interes al lui Traian Băsescu. Prin desemnarea unui lider PD-L, Traian Băsescu - aşa cum am mai scris - a ţinut să dea un semnal partidului că merge cu el până-n pânzele albe.

Lista Guvernului Liviu Negoiţă e, la fel ca lista Guvernului Croitoru, una de imagine electorală şi nu de trecere prin Parlament. Noutatea o constituie prezenţa pe această listă a lui Gabriel Oprea. PSD-ist plecat din partid cu tărăboi, Gabriel Oprea a format în Parlament Grupul Independenţilor. În chip spectaculos, acest grup a fost chemat la consultările de la Cotroceni, a participat la negocieri cu premierul desemnat şi s-a pricopsit cu un membru în Cabinetul Liviu Negoiţă.

Ne aflăm, aşadar, în faţa uneia dintre cele mai abile manevre electorale gândite de Traian Băsescu în perspectiva turului II.

Dacă, aşa cum se conturează, în al doilea tur va intra Traian Băsescu şi Mircea Geoană, electoratul care va înclina balanţa va fi cel al lui Crin Antonescu. Preşedintele PNL se arată decis să ceară electoratului său să-l voteze pe Mircea Geoană. E de altfel una dintre explicaţiile înscrierii sale perfecte în plutonul de candidaţi care, rezumându-şi campania la atacarea lui Traian Băsescu, lucrează din plin la trecerea lui Mircea Geoană în turul al II-lea.

În aceste condiţii, marea problemă pentru Traian Băsescu o constituie cucerirea electoratului lui Crin Antonescu în ciuda apelului lansat de candidatul PNL. Pentru electoratul liberal, Traian Băsescu manevrează intrarea lui Mircea Geoană în turul al II-lea, sperând în reactivarea tradiţionalei ostilităţi a electoratului liberal faţă de PSD-ul lui Ion Iliescu.

Activiştii şi clientela politică a PNL din teritoriu nu se prea omoară cu atitudinile ideologice. Interesul lor e să ajungă la Putere. Aşa se explică de altfel, alianţa perfectă dintre PNL-ul minoritar în Parlament şi PSD-ul majoritar din 2007-2008. Pentru a-i face să-l voteze pe el, şi nu pe Mircea Geoană, Traian Băsescu a socotit că trebuie să le fluture prin faţa ochilor perspectiva ajungerii la Putere. O cale ca PNL să ajungă la Putere e formarea după alegeri a unei alianţe cu PD-L.

De aceea, Traian Băsescu s-a angajat într-o campanie de pledoarii pentru un guvern PD-L-PNL. O altă cale o reprezintă parvenirea în guvern a unor grupuri din PNL prin intermediul unor parlamentari plecaţi din partid şi înscrişi în Grupul Independenţilor. Prin trecerea lui Gabriel Oprea pe listă, Traian Băsescu a dat liberalilor din teritoriu semnalul că, ajungând preşedinte, ei ar putea ajunge în fruntea bucatelor şi dacă actuala conducere a PNL merge mai departe în alianţă cu PSD. Va fi eficientă această manevră?

Aşa cum am mai scris, la alegeri, candidatul propune şi electoratul dispune.

×
Subiecte în articol: editorial