x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvern la botul calului

Guvern la botul calului

de Petru Calapodescu    |    19 Dec 2012   •   15:06

Fiind încă de astă primăvară era clar că USL va câştiga alegerile, premierul Ponta a avut la dispoziţie 7-8 luni ca să gândească şi regândească structura unui Cabinet solid şi în acord cu realităţile economice şi sociale, ba chiar şi să aibă în bună măsură, undeva, în portofel, lista de ministeriabili. Derularea evenimentelor, mai ales după scrutin, nu te lasă să crezi că a şi avut aceste preocupări, blocându-şi timpul aproape excesiv cu campania electorală, cu caraghioasa dispută cu showman-ul de la OTV pentru graţiile gorjenilor, sau cu hărţuielile dinspre Cotroceni. Aşa se face că structura Guvernului s-a tot schimbat de la o zi la alta, iar posibilii titulari ai ministerelor au fost mereu alţii, dezvăluind şi luptele intestine din Uniune pentru posturi-cheie sau răsplăţi datorate unor protejaţi ai baronilor locali.
Până în ultima clipă, s-au făcut şi desfăcut ministere, s-au repartizat ori retras portofolii. Rezultând o alcătuire parcă pripită, ca o ţuică la botul calului, vizavi de care nu poţi să nu ai reţineri. Sunt ministere care se dublează, ministere create ad hoc, sub şubredul motiv de a corespunde comisariatelor UE, deşi ar fi fost suficiente departamente specializate, funcţii alocate parcă aleatoriu, dar de fapt ascunzând preferinţe subiective. Există nominalizări ce stârnesc îndreptăţite şi serioase semne de întrebare.

Desigur, e treaba premierului cum şi-a gândit echipa, dacă într-adevăr vrea să-şi ducă mandatul până la capăt, având lângă el numai profesionişi şi politicieni versaţi şi corecţi, iar nu şi unii nerecomandaţi de un cv solid. Dar nu poţi să nu te întrebi cum de Ecaterina Andronescu n-a mai fost peste noapte compatibilă cu funcţia. Sau cum de Corneliu Dobriţoi, un om cu o carieră beton, militar încă din liceu, cu grade câştigate pe merit, nu la apelul bocancilor, respectat de Armată, nu mai e corespunzător ca titular al MApN? Asta, pentru că aşa a căzut la zar repartizarea ministerului respectiv, sau pentru că Traian Băsescu, care-l urăşte, i-a cerut în mod expres lui Ponta să nu-l mai vadă în faţa sa pe Dobriţoiu? Ori cum poate fi explicată înlăturarea nominalizării la Energie (minister cu mari companii de stat) a unui reputat specialist, Iulian Iancu , în favoarea lui Constantin Niţă, fără experienţă probată în domeniu şi exersat pasager în IMM-uri? Este cumva vreo coadă vârâtă de băieţii deştepţi, ale căror afaceri profund oneroase le-a dezvăluit adesea Iancu ? În fine, deocamdată, să credem totuşi că premierul a gândit profund şi propune ţării cel mai bun Executiv posibil. Vom vedea repede, chiar foarte repede dacă e aşa.

Dar să nu trecem cu vederea peste momentul de divertisment al zilei. Zicând, după o săptămână de comentarii, că nu are nimic de ascuns, Victor Ponta a dat presei documentul pe care l-a semnat noaptea pe furiş cu Traian Băsescu. Dincolo de truisme (respectarea Constituţiei şi a legilor, bla, bla, bla), cei doi s-au angajat în scris să fie politicoşi, să-şi vorbească la persoana a II-a plural, să nu se mai bălăcărească în public şi să nu mai apeleze la comparaţii din regnul animal, când se referă unul la altul! Cei doi sunt preşedintele şi premierul ţării, nu autori de texte umoristice. Vă închipuiţi lesne că liderii europeni, cărora Băsescu le-a remis "documentul" au râs cu gura până la urechi: "ăştia-s românii...".


×