x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernarea de chirpici

Guvernarea de chirpici

de Mircea Cartarescu    |    03 Ian 2006   •   00:00
Guvernarea de chirpici

Adevarul este ca nu v-ati facut datoria. N-ati indeplinit programul cu care ati castigat alegerile. V-ati impotmolit si voi in aceasta tara in care totul e pus piezis si anapoda. Guvernarea voastra n-a fost decat o absurda ciomageala continua, de iarmaroc. Ati ratat sansa de a guverna linistiti din partea opozitiei, neorganizand alegeri anticipate.

Ne plangem ca si revolutia noastra portocalie a esuat, dupa un an de sperante desarte. Intr-un fel e normal: toate revolutiile, de orice culoare ar fi ele, esueaza. Pentru ca revolutiile se construiesc pe idei politice, sociale si mai ales morale. Ele presupun un fel de purism, o logica a lui "totul sau nimic" care, dupa un moment de entuziasm, vine imediat in contradictie cu viata. Murdara, ticaloasa, sublima si contradictoria noastra viata. Dupa ce revolutia a invins, trebuie sa guvernezi, si aici principiile incep sa se toceasca. Ai pornit, cu tot avantul, sa construiesti un palat de cristal, dar la fata locului iti dai seama ca n-ai alt material decat chirpiciul. Iar cu el nu poti face palate, ci doar bordeie. Te multumesti cu un bordei, deci, fara sa-ti dai seama ca din acel moment nu mai esti nici tu un arhitect, ci un zilier. Ca mainile tale care framanta balega de vaca in loc sa manuiasca rigla si compasul nu mai sunt curate. Ca revolutia ta portocalie ca flacara a devenit cacanie ca lutul intr-un singur an de framantat dubioasa noastra substanta morala.

Orice mi-ati spune, oricate realizari mi-ati arata, oricat de "poet" si de nepriceput as fi, eu tot am sa va strig in fata adevarul. Nu unul decantat in urma statisticilor si evaluarilor, al analizelor profesionale si-al ratingului de tara, al indicatoarelor si-al parametrilor. Ci acel adevar pe care oricine, daca nu e orb si oligofren, il poate vedea cu o claritate desavarsita. Adevarul este ca nu v-ati facut datoria. N-ati indeplinit programul cu care ati castigat alegerile.

V-ati impotmolit si voi in aceasta tara in care totul e pus piezis si anapoda. Guvernarea voastra n-a fost decat o absurda ciomageala continua, de iarmaroc. Ati ratat sansa de a guverna linistiti din partea opozitiei, neorganizand alegeri anticipate. Ati tolerat sa fiti condusi mai departe, in parlament, la ambele camere, de niste umbre sinistre ale trecutului. Ce revolutie portocalie a lui peste e aia cu Vacaroiu sef la Senat si Nastase la deputati? Nu mai lipseste decat Iliescu la Cotroceni... N-ati facut reforma in justitie, decat pe hartie. Vorba bancului cu bordelul: fetele n-au venit inca, dar ce organizare! Trei mosi de la Curtea Constitutionala v-au tinut in sah ca pe niste ageamii cu fiecare ocazie. sobolanii coruptiei generalizate rad si cu spatele de soriceii care, chipurile, trebuie sa-i prinda. Ii stim cu totii, pe toti si pe fiecare-n parte, pe coruptii de la PSD si pe cei de la Alianta (intre ei, de fapt, se desfasoara un frenetic si fericit comert subteran). Ii stie presedintele, ii stie primul- ministru, ii stie ministrul Justitiei mai bine ca oricine, cred ca-i viseaza si noaptea. Chiar acum, aici, as putea face o lista cu 50 de capuse care sug din plin avutia nationala. O parte din ei au fost, la sfarsit de an, in topuri si clasamente, deghizati in "oameni de afaceri". Si-atunci cum sa nu ne suie sangele la cap faptul ca absolut toti sunt liberi, ca se-ngrasa printre noi, ca nici unul n-a fost deranjat vreodata cu un proces penal? Cum sa nu creasca Vadim in sondaje? Cum sa nu ceara oamenii pentru ei "prezumtia de vinovatie"? Monica Macovei ar fi trebuit sa refuze distinctia primita la sfarsit de an. Poate ca este cinstita si curajoasa, dar pomul se cunoaste dupa roade. Ori, marul de la Copsa-Mica al justitiei romanesti n-a rodit nici cat sa chiorasti un purice. E mai mare rasul si batjocura de el. Din cauza neputintei sale n-o sa fim primiti la anul in lumea civilizata.

O alta fata a adevarului: corpul diplomatic romanesc e imbacsit de securisti la fel ca inainte. Pe unde ma misc dau de ei. Chiar daca s-a mai schimbat vreun ambasador, pe ici, pe colo, toti ceilalti sunt securisti sinistri, de la ambasador la soferi si bucatari. O alta fata a adevarului: procesul comunismului sta pe loc batut in cuie, ca-n timpul lui Iliescu. Dosarele STASI din fosta RDG au fost puse, de acum zece ani, pe CD-uri, toate pana la unul, si sunt accesibile tuturor cu un clic de mouse. Ale noastre sunt tot in paza lupilor in piele de oaie. Alta fata a adevarului: aflam la fiecare sfarsit de an, cu lux de amanunte, "cine-a tras in noi dupa 22", stim acum cu documente ceea ce oricum stia toata lumea ca vanatorul a fost de fapt bunicuta, si totusi bunicuta, vinovata de moartea a o mie de tineri, e lasata mai departe sa peroreze contra mosierilor si fabricantilor...

Puteti sa-mi aratati statistici si sa-mi spuneti vorbe mari. Dar la aceste intrebari (doar cateva dintre zecile de neimpliniri pe care le-as putea cita aici) nu puteti raspunde. Aveti inainte inca un an in care va puteti repara catastrofalele greseli din 2005. Daca-mi doresc ceva cu ardoare pentru anul ce ne sta desfasurat inainte, ar fi sa recunosc ca m-am inselat in acest articol, ca ati fost slabi si caraghiosi doar in aparenta, ca sa inselati vigilenta dusmanului, caruia-i pregatiti in viitor lovituri decisive. Deie Domnul sa fie asa, desi n-as prea(s) crede...

×
Subiecte în articol: editorial