x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernul, fără “mâna strânsă” Florin Georgescu!

Guvernul, fără “mâna strânsă” Florin Georgescu!

de Dan Constantin    |    13 Dec 2012   •   16:54

Din echipa Ponta 2 nu va mai face parte Florin Georgescu. Este singura certitudine în noianul de “liste” care circulă în spaţiul virtual, susţinute de “surse”. Multe nume sunt simple intoxicări, menite fie să ascundă titularii veridici, fie să colecteze, ca o pungă de puroi, nemulţumirea băsismului strivit la alegeri. Desigur, nu cad în eroarea de a-l considera pe Florin Georgescu omul de neînlocuit: cimitirele sunt pline de asemenea “poziţii”. Dar nici nu pot să nu remarc contribuţia decisivă a ministrului de Finanţe în păstrarea echilibrului economic al ţării în ultimele şase luni în care tentaţia de a satisface populaţia cu “pomeni electorale” a fost permanent blocată.

Şedinţele de guvern vor dezvălui, atunci când stenogramele vor fi publice, poziţia intransigentă a lui Florin Georgescu faţă de cererile minştrilor de finanţări suplimentare sau pentru demararea unor proiecte considerate risipă de vicepremier. Ponta a fost “păzit” astfel de “dulăul Finanţelor” de a da curs tendinţelor populiste care i-au adus catalogarea de a fi condus un guvern care nu a derapat la capitolul cheltuieli publice. Florin Georgescu a devenit rapid după preluarea mandatului “mâna strânsă” a Guvernului, ceea ce nu i-a adus simpatia în rândul colegilor de cabinet. De altfel, întreaga sa carieră de slujbaş al statului nu este presărată cu multe prietenii. În schimb a fost considerat cel mai eficient ministru din Cabinetul Văcăroiu, atingând cel mai bun procent de colectare a veniturilor statului din ultimii 20 de ani.

Poziţia din Banca Naţională a României de prim-viceguvernator l-au pregătit în anii crizei pentru confruntările politice la care a fost obligat să participe în ultimele şase luni.
Pe lângă rolul de “scoţian” jucat în relaţia cu ceilalţi miniştri, Florin Georgescu a avut şi experienţa necesară de a “absorbi” şocurile pe care Fondul Monetar Internaţional le-ar fi transmis în economie în urma amânării unor măsuri anterior asumate.

Cum va arăta Guvernul Ponta 2 fără această mână strânsă?
Desigur, cineva trebuie să asigure cheltuirea chibzuită a banilor, dar acel “cineva” este foarte greu de găsit. Pentru că lui Florin Georgescu nu-i sufla nimeni în ciorbă, acum există tentaţia unor miniştri “sufocaţi” de rigoarea băiatului din cartierul Ferentari să recomande o persoană “mai înţelegătoare”. Primii care se văd eliberaţi de constrângerile lui Georgescu şi ar vrea să respire spre banul public apar în zona de influenţă Ruşanu-Fenechiu. Îi va putea ţine Ponta în frâu pe băieţii cheltuitori fără o “mână strânsă” de  autoritatea lui Florin Georgescu?

S-a văzut în aceste ultime luni că în bucătăria Executivului a contat în primul rând fermitatea vicepremierului mai mult decât cea a primului-ministru, aplecat excesiv spre lupta politică dusă pe trei fronturi – cu Băsescu, bătălia electorală şi lupta cu presiunile externe din partea PPE. Pentru asta nu ştiu dacă premierul i-a mulţumit destul lui Florin Georgescu.
În noul Executiv, cine îi va ţine “spatele” lui Ponta?

×