x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernul Malpraxis

Guvernul Malpraxis

de Dan Constantin    |    20 Aug 2010   •   00:00
Guvernul Malpraxis

Echipa Emil Boc dă în aceste zile noi probe ale erorii în care se zbate. Drama fără seamăn de la Maternitatea Giuleşti marchează limita peste care nu se poate trece. Nu vreau să politizez tragedia din aceste zile, dar nici nu pot să cad în greşeala de a limita răspunderea la electrician şi asistentă. Într-un sistem care există doar pe hârtie şi funcţionează de ani buni, tot mai adânc, pe regula comisioanelor, a şpăgii instituţionalizate, a improvizaţiilor, de la minister până jos la brancardier, moartea devine iminentă, iar succesul actului medical tot mai rar. Desconsiderarea specialiştilor, alungarea marilor profesori din spitale, distrugerea unor şcoli clădite în timp în jurul personalităţilor ştiinţifice, politizarea managementului au constituit "temelia" trainică pe care s-a clădit incompetenţa şi cupiditatea.

După eliminarea incomozilor, a vocilor cu autoritate, măsurile tot mai arbitrare de conducere a sănătăţii publice au deschis larg poarta spre manevrarea discreţionară a investiţiilor, falsificarea şi dedicarea licitaţiilor. Nu întâmplător şi nu fără acoperire, actuala echipă de la conducerea Ministerului Sănătăţii este supranumită "Gaşca de la Oradea". O simbioză perfectă între interesele financiare ale unor grupări care dirijează piaţa medicamentelor şi a produselor medicale cu interesele politice ale PDL şi UDMR. Gaşca din Oradea, complice la afaceri dubioase, nu poate lăsa ciolanul din mână. Nici în momentele de maximă durere şi emoţionantă solidaritate ale populaţiei cu victimele tragediei de la Maternitatea Giuleşti, când o minimă decenţă, o ultimă tresărire de onoare ar fi impus demisia lui Czeke Atila, gestul nu s-a produs.

Guvernul Boc-Băsescu a impus măsuri aberante în domeniul sănătăţii care, iată, ajung să producă victime pe bandă rulantă. Czeke nu şi-a dat demisia când i s-a trasat ca sarcină să blocheze posturile în reţeaua sanitară, deşi hemoragia de cadre medicale goleşte spitalele şi servicii-cheie funcţionează cu scheme de avarie. Czeke a rămas în post şi atunci când au fost amputate cu un sfert salariile, acceptând umilirea personalului din sistem, oricum prost plătit. Czeke a tăcut "mâlc" şi la declaraţiile şocante ale şefului statului care îi invita pe specialişti la emigrare. Ratarea acestor praguri de bun-simţ care pun straturi noi de toval pe obrazul unui politician încă tânăr arată cât de întunecat este viitorul cu un asemenea Guvern. Exemplul "Czeke" este multiplicat şi de prestaţia lamentabilă a majorităţii membrilor Cabinetului, ale căror "succese" pot fi, într-o ţară normală, sinucideri politice. La noi, în mlaştina de imoralitate generalizată în care se scaldă regimul Băsescu, neruşinarea ţine loc de competenţă, minciuna - regulă a transparenţei, iar provocările şi manipulările sunt incluse în strategia de supravieţuire a Puterii.

Ceea ce se întâmplă în Sănătate se petrece zi de zi în toate domeniile. Nenorocirile din spitale sunt vizibile pentru că aici subfinanţarea, dezordinea, suprasolicitarea medicilor determină pierderi de vieţi, eşecuri medicale. Sunt mai bune şoselele? Funcţionează normal şcolile? Sunt cetăţenii apăraţi de infractori? Are România siguranţa stabilităţii, a integrităţii teritoriale? La aceste întrebări răspunsurile sunt evidente: NU.

Atunci când unui medic începe să-i fie teamă să intre în spital pentru că actul lui profesional poate deveni un caz de malpraxis, de ce oare miniştrii Cabinetului Boc nu au acest sentiment?
Cabinetul "perfect" poate fi acuzat în bloc de malpraxis, la fel şi mentorul lor. Acest verdict îl dă nu Colegiul Medicilor, ci colegiul milioanelor de cetăţeni ai ţării chinuiţi de o gaşcă de politruci devenită malformaţie. Să o extirpăm până nu ne sufocă, până nu pârjoleşte toată fiinţa ţării, cât a rămas viu din ea.

×
Subiecte în articol: editorial