x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernul play-back

Guvernul play-back

de Lavinia Sandru    |    22 Noi 2005   •   00:00

Baietii portocalii au impresia ca pot conduce Romania doar mimand democratia, pentru ca ceea ce fac ei asa se numeste. Ei mimeaza democratia desconsiderand cea mai importanta forma de reprezentare a societatii civile - sindicatul. Cu o parte din sindicatele din invatamant, Alianta D.A. chiar a semnat protocoale inainte de a ajunge la guvernare, iar Traian BASESCU i-a asigurat de pe piedestalul candidatului la presedintia Romaniei ca nu vor mai fi niciodata o categorie de rusine.

Revolutia portocalie in care si-au pus sperantele romanii la sfarsitul lui 2004 n-a reusit decat sa instaureze o dictatura a mediocritatii.

Oamenii aflati in esaloanele trei si patru ale Partidului Comunist sunt acum in fruntea unor importante institutii ale statului si ne sfideaza de la inaltimea incompetentei lor.

Nimeni nu si-ar fi imaginat ca dupa ce au ajuns la putere cu sprijinul societatii civile nu vor fi in stare sa rezolve problemele cu care aceasta se confrunta si sa impiedice posibilele conflicte sociale de durata.

Cadrele didactice au stat doua saptamani in strada, alte sindicate se pregatesc de actiuni similare.

Singurul lucru bun pe care guvernul a gasit sa-l faca a fost sa acuze PSD-ul ca se afla in spatele acestor miscari. Poate ca este asa, dar nimeni nu poate demonstra asta. Pe de alta parte nu putem sa nu ne gandim ca, daca PSD-ul ar fi fost capabil sa stea in spatele atator romani, ar fi fost si astazi la putere.

Indiferent cat de vinovat ar fi PSD-ul, cand ai 400.000 de oameni in strada, nu ai dreptul sa-ti bati joc de ei. Esti obligat sa negociezi cu ei, nu sa pierzi timpul cu acuze aduse Opozitiei, oricat de intemeiate ar fi ele.

Baietii portocalii au impresia ca pot conduce Romania doar mimand democratia, pentru ca ceea ce fac ei asa se numeste. Ei mimeaza democratia desconsiderand cea mai importanta forma de reprezentare a societatii civile - sindicatul. Cu o parte din sindicatele din invatamant, Alianta D.A. chiar a semnat protocoale inainte de a ajunge la guvernare, iar Traian BASESCU i-a asigurat de pe piedestalul candidatului la presedintia Romaniei ca nu vor mai fi niciodata o categorie de rusine.

De cand au ajuns la guvernare ne-au aratat cum se poate face play-back in politica:
  • mimand ca formezi un guvern de profesionisti,
  • mimand ca gestionezi o situatie de criza,
  • mimand ca esti corect si nu pui pe primul plan propriul interes, dar totusi aduci sotiile leaderilor in functii de decizie in ministere si agentii guvernamentale,
  • mimand ca nu creezi fel de fel de sinecuri pentru baietii pe care trebuie sa-i servesti si care n-au obtinut nimic pana acum,
  • mimand ca promovezi oameni competenti si nu te temi ca se vede incompetenta ta,
  • mimand ca vrei sa schimbi cu ceva randuiala instituita in afaceri intre leaderii tuturor partidelor de 15 ani incoace, si de fapt nu faci nimic pentru ca ne confruntam cu cel mai periculos joc de Domino din istoria Romaniei,
  • mimand ca aduci un ministru al Educatiei care sa rezolve problemele in acest domeniu atat de condamnat la umilinta, pentru ca Emil Boc si-a negociat acest minister pentru el si avea nevoie de un om care sa nu comenteze, sa nu gandeasca, dar sa execute.

    Cred ca riscul oricarei marionete este sa ajunga papusar. Numai asa imi pot explica decizia de numire a fostului prefect de Cluj in functia de Ministru al Educatiei Nationale. Cei care nu-l cunosc pe acest om nu ma vor intelege, dar in scurt timp si ei imi vor da dreptate.

    Satul sa fie doar megafonul lui Traian BASESCU si sa faca play-back pe CD de la Cotroceni, Emil Boc si-a adus omul de plastelina in guvern. Daca nu ai nici un alt om in afara de prefect, inseamna ca l-ai folosit si cand l-ai facut prefect si il folosesti si acum. E omul de servici si face tot ceea ce-i ceri.

    Acest om, simbol al compromisului intre Alianta si Emil Boc este acum in fruntea invatamantului romanesc. El ne va arata cum nu se poate avea un invatamant performant si de calitate, cum nu putem aduce in invatamant tineri profesori bine pregatiti pentru ca nu-i putem plati si cum in cativa ani, dupa ce ultimele generatii de profesori si invatatori, care au ramas la catedra din pasiune, vor iesi la pensie, invatamantul se va prabusi de tot.

    Cum nu se poate, stim si noi. Pe ei i-au votat romanii ca sa poata face tot ceea ce au promis. Sau ei au putut doar sa promita? Atunci n-au decat sa mearga acasa si sa faca play-back cat vor ei! Cel putin acolo nu o fac pe banii nostri.

    Le-a fost mai usor sa faca responsabil PSD-ul de toate nemultumirile din tara, decat sa se uite in propria lor ograda. Tot asa au facut si cei de la PSD pana nu demult si romanii i-au sanctionat. La fel vor sanctiona si Alianta, vor sanctiona si Guvernul si il vor sanctiona si pe Tariceanu, fie ca ramane, fie ca nu ramane premier.

    P.S. Ironia sortii! Guvernul a gasit de cuviinta sa dea aviz negativ pentru Legea "Play-back" initiata de Partidul Initiativa Nationala. Si aceasta lege nici macar nu interzice mimatul, ea doar iti cere sa-l recunosti. Sau aici e de fapt problema?
  • ×
    Subiecte în articol: editorial mimand