x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernul preia iniţiativa grevei generale

Guvernul preia iniţiativa grevei generale

de Sorin Roşca Stănescu    |    26 Ian 2012   •   21:00
Guvernul preia iniţiativa grevei generale

Nici nu apuca sindicatele sa declanseze vreo greva generala. Ori cetatenii revoltati din intreaga tara sa puna la cale 'miscarea zebrelor', acea idee colosala care a circulat intens printre demonstrantii din Piata Victoriei. Si conform careia, pe toate trecerile de pietoni nesemnalizate de pe DN-uri, cetatenii ar urma sa circule de la dreapta la stanga si de la stanga la dreapta, blocand practic traficul. Local. Si, de fapt, in intreaga tara. Dar Guvernul a luat-o inain­te. Profitand de ninsori, a facut in asa fel incat intreaga Romanie sa se blocheze. Cu cetateni revoltati cu tot.

Nu a nins mult. Nu ar trebui sa fie vreo mare problema rezolvarea traficului rutier in interiorul oraselor si in afara lor. In localitati, de bine de rau, s-au ocupat primariile. Si in cele mai multe zone se vede ca s-a muncit. Inca de la inceputul serii de ieri. Se poate circula in localitati. Dar degeaba. Pentru ca Guvernul s-a ocupat de restul. Si a zapacit o tara intreaga.

In afara localitatilor, responsabil, si ma gandesc in primul rand la drumurile nationale, este Guvernul Romaniei. Condus de Emil Boc 4. Guvernul, prin intermediul Ministerului Transporturilor. Institutie de care este responsabila, pentru a doua oara, Anca Boagiu. Mai este responsabil Ministerul Administratiei Pu­blice si Internelor. Din nou, aceste doua ministere au cazut la un exa­men usor. De ce?
De cateva zile, prognoza era cunoscuta. Se stia ca urmeaza ninsori cu viscol. Si ca scade temperatura la minus cateva grade. Nu e nimic dramatic. Nu ne comparam cu Rusia, cu Ucraina, cu Canada ori cu Statele Unite, in zona lor nordica. Nici macar cu Polonia.

Pana la urma, este o iarna obisnuita. Daca autoritatile stiau ce urmeaza, atunci trebuiau sa procedeze in consecinta. Asa-zisele comandamente create la nivel national cu alde Boc, alde Oprea, alde Boagiu si, in mod straniu, cu mai putin alde Igas, ar fi trebuit sa fie constituite inca de ieri dupa-amiaza. Si ar fi trebuit sa actioneze inca de atunci. Cum? Foarte simplu. Trebuiau mobilizate toate firmele clientelei politice PDL, care incaseaza bani grei de la cetateni tocmai pentru asemenea situatii. Oamenii si utilajele trebuiau sa se afle la post inca de ieri dupa-amiaza. Tot de atunci Politia Rutiera trebuia sa aiba grija sa-i anunte pe toti cei care veneau dinspre drumuri judetene ori comunale catre drumuri nationale ca exisa un pericol legat de trafic. Conducatorii auto ar fi trebuit sa fie preveniti. Macar pentru asta platim la greu taxele de rovinieta. Dar le platim si pentru multe altele care nu se fac.

Ce s-a intamplat, de fapt? Politia Rutiera a dormit si doarme si in acest moment, astfel incat, de exemplu pe DN 1 – situatia este identica pretutindeni –, la niciuna dintre intrari nu exista niciun echipaj care sa te avertizeze ca drumul inspre Bucuresti este blocat. Ca pleci in neant. Ca mai bine stai acasa decat sa consumi benzina si sa incurci si mai mult lucrurile. Nu exista, de-a lungul acestor drumuri nationale blocate, echipaje care sa acorde primul ajutor. Constand in ceaiuri calde sau macar apa, benzina si motorina pentru vehiculele care nu mai au combustibil, pentru ca l-au consumat pentru supravietuirea oamenilor. Nu exista suficiente echipaje pentru salvarea celor impotmoliti.

Pentru transportarea in spitalele de urgenta a oamenilor aflati intr-o stare grava. Pentru salvarea copiilor. Nu au fost mobilizati jandarmii, acesti oameni atat de utilizati impotriva demonstrantilor. Abia in ultima instanta, Emil Boc s-a trezit din propria prostie si s-a gandit sa utilizeze Armata. Pentru ca sunt sate total izolate. Care nu mai au apa si nu mai au paine. Si nu stim ce va face ministrul Oprea al Apararii dincolo de declaratii.

In statul Uniunii Europene numit Romania a fost declansata de catre propriul Guvern o greva generala de mari proportii si total paralizanta. 'Miscarea zebrelor' se amana. Pentru ca avem un Guvern atat de prost incat lucreaza in locul contestata­rilor lui.

×
Subiecte în articol: editorial