x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernul raporteaza recorduri la deficitele externe

Guvernul raporteaza recorduri la deficitele externe

de Mihai Tanasescu    |    03 Mai 2006   •   00:00
Guvernul raporteaza recorduri la deficitele externe

Un an si jumatate de guvernare liberala a marcat evolutia economiei nationale pe o perioada lunga de timp. Din nefericire, rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare.

Deficitul comercial reuseste sa doboare, luna de luna, toate recordurile si toate obiectivele guvernamentale. Cresterea de aproape 50% pe primul trimestru al acestui an demonstreaza inca o data ca derapajele inregistrate de economia romaneasca in 2005 continua sa se accentueze si in 2006. Guvernul condus de premierul Tariceanu se incapataneaza sa promoveze aceeasi politica paguboasa, in ciuda degradarii suferite de principalii indicatori macroeconomici. In conditiile in care Executivul si-a stabilit ca tinta pentru anul 2006 un deficit comercial de 12,1 miliarde de euro, cu doar 21% mai mare decat in 2005, devine din ce in ce mai clar ca actuala guvernare nu este capabila sa-si atinga nici macar propriile obiective.

Pe langa deficitul comercial, deficitul de cont curent a crescut in ianuarie 2006, fata de ianuarie 2005, cu aproximativ 71%, ajungand la aproximativ 400 de milioane de euro. Balbaielile legate de tinta de inflatie pe anul in curs, majorarea deficitului bugetar de la 0,5% la 0,9% din PIB si instabilitatea politicilor fiscale intregesc tabloul esecului guvernamental intr-un an in care Romania avea nevoie, mai mult decat oricand, de coerenta, de predictibilitate si de eficienta.

Din pacate, anul 2006 va avea indicatori economici mediocri, ceea ce va conduce la accentuarea decalajelor si la inrautatirea nivelului de trai. Evolutia economiei romanesti se afla pe un trend descendent, in timp ce riscul izbucnirii unei crize financiare in anii care urmeaza este foarte ridicat. Ritmul de crestere al productivitatii s-a diminuat substantial in ultimul an, exporturile au scazut pe fondul aprecierii continue a monedei nationale. Competitivitatea economiei, a companiilor si a produselor romanesti este in scadere accelerata.

Competitivitatea scazuta, pe fundalul cererii interne inca mari, va determina o crestere accentuata a importurilor si, implicit, o escaladare a deficitului contului curent. In acelasi timp, cresterea exporturilor va fi mai lenta si, in combinatie cu importuri mai mari, dezechilibrul extern se va accentua. Exportatorii care nu s-au pregatit (fie nu au vrut, fie nu au putut sa investeasca in tehnologii noi) vor avea si ei de suferit, fiindca leul va continua sa se aprecieze fata de moneda europeana.

Comisia Nationala de Prognoza confirma zilele acestea temerile legate de majorarea deficitelor externe. CNP sustine ca deficitul de cont curent si deficitul comercial vor creste constant pana in 2010. Daca in 2005 economia nationala a inregistrat un deficit de cont curent in valoare de 6,8 miliarde de euro, acesta se va majora pana in 2010, ajungand la valoarea de 10,2 miliarde de euro. In acest timp, deficitul comercial va ajunge in patru ani la aproape 17 miliarde de euro. Un an si jumatate de guvernare liberala a marcat evolutia economiei nationale pe o perioada lunga de timp. Din nefericire, rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare.

Economia romaneasca este puternic afectata de derapajele intretinute de politica falimentara promovata de guvernarea actuala. Deficitele inregistrate pe plan extern - deficitul de cont curent si deficitul comercial - , dar si deficitele bugetare s-au accentuat ingrijorator in ultimul an si jumatate. In conditiile in care Guvernul Tariceanu nu pare dispus si nici capabil sa raspunda acestor derapaje grave, Romania este amenintata in anii care urmeaza de posibilitatea unei crize financiare severe, care va afecta economia nationala pentru multi ani si cu consecinte dintre cele mai nefaste.

Pe fondul erorilor de politica fiscala si bugetara din 2005 si 2006, Romania anului 2007 va avea o economie instabila si vulnerabila. Toate greselile facute de Guvernul Tariceanu, in nici doi ani de guvernare, vor cantari enorm in nivelul de trai al romanilor si in perceptia lor asupra avantajelor ce rezulta din procesul de integrare in structurile comunitare. Cu cat guvernantii vor intarzia sa adopte masurile necesare pentru a orienta economia nationala pe un traseu european, cu atat integrarea societatii romanesti in comunitatea europeana va fi mai indelungata si mai dureroasa.
×
Subiecte în articol: editorial deficitul