x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernul şi PDL, agende diferite

Guvernul şi PDL, agende diferite

de Dan Constantin    |    20 Feb 2012   •   21:00

Retragerea lui Emil Boc din Pala­tul Victoria si instalarea premierului Mihai Razvan Ungureanu semnifica o iesire vizibila a PDL de la guvernare?

Intrebarea are rost atat timp cat Coalitia politica se intruneste conform calendarului si stabileste planuri pentru gestionarea Romaniei. In echipa MRU, ministrii propusi de PDL sunt figuri destul de sterse in partid, fara functii si actiuni anterioare, care sa-i recomande ca ar avea ascuns vreun baston de maresal in ranita. 'Greii' PDL au ramas in Modrogan sa pregateasca alegerile. Dar 'bucataria' campaniei, desigur importanta, nu aduce expunere mediatica, nu ofera prea multe parghii pentru cresterea de credibilitate. Or, PDL si seful Basescu sufera cea mai grava criza tocmai la capitolul credibilitate. Retragerea ministrilor 'emblema' ai PDL a semanat mai degraba cu o sanctiune publica, un vot de blam care nu se ridica asa de repede in timp. Calendarul politic al anului si nemultumirea populatiei fata de prestatia PDL nu pot astepta lingerea ranilor vedetelor care erau pana ieri portavoce principalului partid de guvernamant.

Asadar, PDL a renuntat deli­berat sa-si faca vizibile mesajele prin intermediul Guvernului? Cum influenteaza Coalitia deciziile Guvernului si ce folos ar putea 'extrage' PDL dintr-un posibil succes al noului premier?

Sever Voinescu-Cotoi, numit printr-o inspirata gluma a 'Codului rosu' din Jurnalul National, Sever Voinescu-Basesti, din pozitia de purtator de cuvant al partidului, lamureste care este legatura cu Executivul: 'Din punctul nostru de vedere, documentul fundamental care trebuie sa se regaseasca si in protocol este programul de guvernare. PDL este atasat programului de guvernare si credem ca pentru anul care vine asta trebuie sa fie prioritatea'. Dar protocolul Coalitiei nu este inca semnat, asa incat legatura cu Palatul Victoria nu este statutata si nici institutio­nalizata printr-un mecanism. Nu pare o prioritate pentru agenda PDL, si liderii au spus vag ca 'e posibil ca o astfel de discutie sa aiba loc saptamana viitoare'. Pana atunci, activitatea Guvernului este ana­lizata in Coalitie la nivel 'de discutii', cum spunea Frunzaverde. Declaratiile angajante ale ministrilor vin de la celelalte partide reprezentate in Guvern, UNPR si UDMR.

Pozitia premierului Ungureanu, in conditiile slabirii presiuni politice din partea PDL, pare sa fie intarita la guvernare. PDL are tot mai clar alte prioritati decat cele din Pala­tul Victoria. Chiar si actiunea politica primitiva de a lansa campania de afise-caricaturi la adresa USL, pentru a 'divulga' greva parlamentara, este in contradictie cu demersul lui MRU de a normaliza relatia Guvern – Parlament, inclusiv prin dialogul cu opozitia.

Or, un PDL intrat pe mana grobienilor 'tip Oltean' ii lasa loc lui MRU sa isi faca agenda. O prima masura – publicarea cheltuielilor publice ale ministerelor si agentiilor – a fost bifata ca indeplinita. Desi nu este deloc aplaudata de fostii ministri.

P.S. Un purtator de cuvant bine ales, Dan Suciu, arata distantarea fata de aroganta fostei 'voci' a Guvernului – Ioana Munteanu.

×
Subiecte în articol: editorial