x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Hai Katrina si-mi arata, maaaiii…

Hai Katrina si-mi arata, maaaiii…

de Gabriela Vranceanu Firea    |    16 Sep 2005   •   00:00
Hai Katrina si-mi arata, maaaiii…

Benzina - pretul acesteia - a batut orice record de interes la public. Batalia pe viata si pe moarte intre putere si opozitie pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului a palit, tachinarile presedintelui cu presa au fost umbrite, harjoneala declaratiilor privind grupurile de interese au trecut si ele intr-un plan inferior al atentiei, motiunile din Parlament sunt ca si cum n-ar fi.

Scumpirile succesive ale carburantilor ne-au trezit, ca efectul unui dus scotian, din convingerea ca in economie nu se mai intampla nimic. Vedetele sunt doar in politica, iar evenimentele zilei sunt doar cele provocate de politicieni. Asadar, se intampla ceva in economie, dar ceva rau.

In momentul de fata, avem toate sansele sa candidam pentru a fi fruntasi in topul celei mai originale economii de piata. Nici nu e de mirare. Pretul combustibililor creste, iar creste, apoi scade. Nu pe baze stiintifice si nici in urma unor calcule draconice, ci pentru ca seful statului, spontan din fire, s-a implicat. Presedintele nu a tunat si nici nu a fulgerat, ci s-a jucat si a... comentat. Ca orice roman, pana la urma, chiar daca imi este greu sa cred ca presedintele tarii nu face diferenta dintre un nea Traian din hala Traian ori din bariera Vergului si un domnul Traian de la Cotroceni.

Nici bine n-apuca Basescu sa fixeze camerele de luat vederi, pentru a transmite un mesaj important pentru reprezentantii companiei Petrom-OMV, ca acestia si reactioneaza. Mai intai ieftiniri, apoi declaratii de presa, cu austrieci cu tot, clamand interesul national, grija pentru aproape, compasiunea pentru romani - cuvinte scoase din putul gandirii unor departamente de comunicare si al unor agentii de publicitate care stiu ca vorba dulce mult aduce si mizeaza pe faptul ca o minune sau un scandal - ce-o fi - tine vreo trei zile. Perfect valabil in orice alta speta, nu si atunci cand vorbim despre efecte in lant ale unor scumpiri, care influenteaza pe orizontala si verticala economia romaneasca.

Odata semnalul de scumpire dat in piata, nimeni nu-l mai poate opri, nici macar presedintele, nici presedintele Petrom-OMV sau liderul de sindicat, ori ministrul Economiei. Sa-l vad pe domnul Constantinescu - partea romana din conducerea Petrom OMV - cum se duce in piata, la tanti Lina, sa-i spuna ca preturile cu care vinde leusteanul si mararul sunt incorecte si neloiale. Ori la gospodinele care pun acum conserve pentru iarna si se lupta cu legumele pentru zacusta si muraturi sa le vorbeasca despre castigul lor, chiar daca sunt in pierdere la bani, dar macar au avantajul unor mancaruri naturale, fara E-uri si conservanti. Ca sa nu mai spun de facturile la energie din aceasta iarna, care vor contine si experientele facute de Petrom-OMV pe romani si joaca de la pompele de benzina, cu mirosul lor urat cu tot.

Ni se servesc niste scuze patetice - uraganul Katrina si pretul mondial al titeiului. Cine sta sa mai creada astfel de basme la care nici Mitzura nu mai adoarme? 70% dintre carburanti sunt produsi cu materie prima autohtona, si-atunci, de unde o influenta atat de semnificativa din partea factorilor externi?

Devastatorul uragan Katrina ne-a aratat o superputere infranta de natura si neputincioasa in fata unui dezastru. Iar la noi, scumpirea si apoi ieftinirea benzinei ne descriu ca o tara mica, neserioasa si macinata de conflicte interne. Statul roman a murit. Traiasca consilierii! Cei care cer desecretizarea contractului de privatizare a companiei Petrom. Acolo cica ar fi buba. Daca e asa, inseamna ca suntem compromisi definitiv. Ne-am lasat pacaliti, cu sau fara buna-stiinta. Daca nu e asa, iar suntem compromisi. Pentru ca, atunci cand dam de greu si societatea reactioneaza, inventam motive care sa-i scoata basma curata pe guvernanti si sa-i umileasca si mai mult pe cetateni, clienti, alegatori...
×
Subiecte în articol: editorial