x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Hakkinen si Schumacher la start: Vvrruuuumm!!

Hakkinen si Schumacher la start: Vvrruuuumm!!

de Gabriela Vranceanu Firea    |    01 Dec 2006   •   00:00
Hakkinen si Schumacher la start: Vvrruuuumm!!

Romania se pregateste cu clinchete si zurgalai, de aderarea la Uniunea Europeana. Ne mai desparte o luna de fericitul eveniment, care va fi consemnat in toate manualele de istorie, inclusiv in cele in care prezentatorii tv si vitejii de pe campurile de lupta sunt colegi de pagina.

Peste 20 de state ne vor primi, daca nu cu bratele deschise, macar fara pasaport. Iata ca buletinul, care a devenit celebru datorita creditului cu acelasi nume, isi va spori faima, o data cu aderarea... doar cu buletinul.

Avantul creditelor doar cu buletinul a fost spulberat de Banca Nationala a Romaniei, explozia excursiilor doar cu cartea de identitate va avea o viata mai lunga, dar, in mare masura, va depinde de noi daca va fi un fenomen de scurta sau de lunga durata, avand in vedere ca, pe langa cei 5 mii de medici din Marea Britanie, de exemplu, mai sunt si vreo 5 mii de infractori si cersetori care dau apa la moara celor care cred ca suntem o natiune de sidosi, leprosi, prost crescuti, hamesiti, inculti si lenesi.

Intre timp, o data cu forfota care se aude de la granita, si cu freamatul filelor de pasaport, care nu ne vor mai fi trebuincioase decat pentru America si alte tari de soare pline, deci pentru excursii, si nu pentru munca, se aude zanganit de catuse de pe la DNA. Ministrul Justitiei jura ca procurorii DNA nu au norma la retineri de Craciun. Politicienii, implicati direct sau colateral in scandalul de spionaj, se declara hartuiti politic si victime ale unui sistem prea ticalosit de cei care au venit la putere dupa un alt sistem ticalosit - al PSD-ului.

Chiar un ministru are rezerve in privinta scandalului de spionaj care face mare valva acum in presa noastra, precum si in cea internationala. Radu Berceanu si-a uimit colega de cabinet, Monica Macovei, prin declaratia facuta pe marginea dosarului instrumentat de DNA si in care e implicat bulgarul Stamen Stancev.

Ce vrea sa spuna, cu cuvintele lui, domnul Berceanu? Ceva de genul: stati, mai baieti procurori, usurel, ca va avantati prea tare! In primul rand, nu prea le aveti cu dedesubturile unei negocieri de privatizare, cat despre cutumele scrise si nescrise ale rolului consultantilor internationali... iar sunteti pe aratura.

Adevarul este ca e cam de rasul curcilor, chiar si al celor aviare, descoperirea facuta acum, cum ca unii consultanti internationali, sub sigle pompoase si, altminteri, respectabile, cum ar fi Credit Suisse First Boston, mai fac trafic de influenta si chiar trafic de informatii, in special in tarile amarate si in tranzitie, care au nevoie de consultanta internationala pentru a purcede la niscaiva privatizari.

Fara aceste audituri si monitorizari, nici Banca Mondiala, nici BERD, nici FMI nu isi dau acordul asupra contractelor comerciale incheiate. In sinteza, fara consultanti nu se poate, cu ei se poate, dar risti ca societatea castigatoare sa fi fost ajutata chiar de cei care aveau cele mai multe informatii despre caietul de sarcini si punctajul stabilit in cadrul procesului de privatizare.

Stamen Stancev e doar unul, ca el sunt cu zecile. O gramada de consultanti internationali care au avut acces la cabinetele ministrilor si primilor-ministri, care au avut pe mana informatii confidentiale, care au decis soarta multor entitati economice de la noi si care, culmea, sunt platiti tot de statul roman, pentru a veghea privatizarile.

Si, cand unul dintre ei face mult mai mult decat este permis, oricum, ori intra intr-o morisca politica, sefii lui se vor debarasa si desolidariza de el cat ai zice: petrol! Asta-i regula, printre baietii destepti - adevaratii baieti destepti - care conduc lumea.

Trebuie sa recunoastem ca uneori au si umor: cum sa-i zici ministrului Economiei dintr-o tara - Hakkinen, iar celui al Comunicatiilor - Schumacher? Iata ca se poate! Asa ca putem trage si concluzia ca "spionii" stiau ca ceea ce fac nu e tocmai legal si moral si ca ar putea veni si ziua judecatii. Cat despre cei doi demnitari, porecliti precum pilotii de Formula 1, nu putem decat sa speram ca au avut grija de reputatia lor si ca vor trece cu bine linia de finish a competitiei cu justitia.
×
Subiecte în articol: editorial