x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Haosul din PNL

Haosul din PNL

de Ion Cristoiu    |    21 Noi 2006   •   00:00
Haosul din PNL

Presa de toate culorile patronale vorbeste de mai mult timp de o criza in PNL. Absolut inexact. In PNL nu e criza. Ar fi bine daca ar fi vorba de o criza, deoarece, data fiind logica intrinseca, specifica unei crize, ea ar putea fi gestionata. In PNL e haos, balamuc, brambureala. Ceva in genul acesta. Zi de zi se inregistreaza cate un fapt care adanceste aceasta imagine dezastruoasa pentru o formatiune de guvernamant a carei conditie esentiala pentru administrarea tarii ramane stabilitatea interna. Daca imaginea de balamuc e ce poate fi mai rau electoral pentru un partid, experienta PSD de dupa Congres fiind semnificativa in acest sens, atunci lovitura de gratie a fost data PNL de asa zisul Grup pentru Unitatea Partidului.

De vineri, de cand acest Grup si-a anuntat existenta intr-un show tv de prost gust, singurul show pe care-l stie Gheorghe Flutur de la Aviara incoace, declaratiile unionistului politic nu fac altceva decat sa sporeasca imaginea de confuzie. Practic, nici un ziarist n-a reusit pana acum sa obtina de la lunecosul ministru al Padurilor rase de pe fata pamantului nici un raspuns menit a dezvalui ce vrea el de la PNL, de la Grup, de la Alianta si, in general, de la viata. Prin asta, imaginea de balamuc zburdand nu in capul domnului cu pricina ci in PNL sporeste. E drept nici in capul celor care conduc acum PNL nu e mai multa limpezime.

Paralizata, cum ii sta bine in ultimul timp, conducerea PNL a amanat sedinta care urma sa decida situatia lui Gheorghe Flutur. Mai mult, dupa ce a declarat ritos ca n-are ce negocia cu niste insi care au incalcat grav statutul PNL, Calin Popescu Tariceanu lanseaza initiativa unei intalniri cu Theodor Stolojan. Fostul consilier prezidential a fost dat afara pentru o infractiune in raport cu Statutul PNL. Se poate discuta cu un infractor? Inca membru al PNL, dar mai ales inca membru al Guvernului, Gheorghe Flutur induce in electorat sugestia ca negociaza cu Theodor Stolojan in numele PNL.

Gheorghe Flutur trebuie demis din postul de ministru. Argumentele sale potrivit carora a infiintat Grupul nu in calitate de ministru, ci in calitate de membru PNL sunt ridicole. Orice om normal din tara asta isi da seama ca Gheorghe Flutur vrea sa ramana mai departe in fruntea unui minister extrem de profitabil. O cramponare incompatibila cu ipoteza asumata public de domnia sa: cea de om care a infiintat Grupul de dragul unui ideal ardent: cel de a salva PNL. Continuand sa accepte public aceasta smecherie politicianista, tipica, de altfel, clasei noastre politice romanesti, bolnava de SIDA fanariotismului, conducerea PNL scade si mai mult in sondaje prin imaginea de complice.

Zvonuri de presa vorbesc de o intelegere secreta intre Traian Basescu si Gheorghe Flutur conform carora Gheorghe Flutur infiinteaza Grupul pentru unitate, iar Traian Basescu va refuza demiterea sa din functia de ministru. Conducerea PNL a intuit sau chiar stie acest targ. Ea se teme ca, demitandu-l pe Gheorghe Flutur, risca sa fie blocata de presedinte. Numai ca aceasta noua cedare in fata santajului poate fi fatala conducerii si PNL-ului in ansamblu. Gheorghe Flutur mimeaza ca nu stie ce vrea. Asa cum am mai scris, misiunea sa e de a ramane in PNL si in guvern pentru a adanci imaginea de haos.
O imagine menita a cobori PNL in sondaje pana sub pragul de intrare in Parlament.

Si atunci, PD se va retrage din Guvern, vor fi anticipate, si partidul castigator va fi PD. Acesta e telul ascuns al campaniei pornite de Traian Basescu inca de la finele lui martie 2005. Atacand guvernul, pastrand amenintarea anticipatelor, impingandu-l pe Theodor Stolojan sa creeze Platforma, indemnandu-l pe Gheorghe Flutur sa infiinteze Grupul, Traian Basescu a urmarit pas cu pas scoaterea PNL de pe scena politica, pentru a lasa partea Dreapta libera pentru ascensiunea PD. Din acest punct de vedere, e o iluzie sa credem ca Traian Basescu vrea ca Platformistii sa se intoarca in PNL sau sa infiinteze un nou partid. Admitand ca Theodor Stolojan ar veni in fruntea PNL, si ar putea permite el sa transforme partidul intr-un partid carpa la picioarele lui Traian Basescu?! Campania prezidentiala de distrugere a PNL poate fi contracarata doar printr-o atitudine clara de limpezire a apelor in partid. Chiar cu pretul iesirii de la guvernare. Din nenorocire, Calin Popescu Tariceanu e dispus sa sacrifice partidul de dragul unei puteri care oricum o va pierde.
×
Subiecte în articol: editorial pnl gheorghe flutur