x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Haosul multilateral dezvoltat

Haosul multilateral dezvoltat

de Adrian Năstase    |    01 Feb 2006   •   00:00
Haosul multilateral dezvoltat

"Adevarata Romanie e dimineata in paginile ziarelor si seara la televizor. Tara e in razboi, iar despre un razboi afli ce trebuie numai daca te uiti acolo unde cad bombele. De fapt, nu se stie cu cine e purtat razboiul asta, in numele a ce si in interesul cui".

Daca vrei sa afli ce se mai petrece in Romania, te interesezi degeaba ce face Guvernul, ce se mai intampla in Parlament, cum merge Bursa sau ce se mai spune despre noi la Bruxelles. Toate aceste zone de informare au devenit vetuste si daca te incapatanezi sa-ti formezi o imagine privind spre ele, risti sa traiesti in alta lume.
Adevarata Romanie e dimineata in paginile ziarelor si seara la televizor. Tara e in razboi, iar despre un razboi afli ce trebuie numai daca te uiti acolo unde cad bombele. De fapt, nu se stie cu cine e purtat razboiul asta, in numele a ce si in interesul cui. Bombele cad peste tot, puternicii zilei se mai ocupa de treburile lor numai in pauza de masa, in rest alearga ca pe front, in zigzag, cu mainile incercand sa-si protejeze capul intr-un gest pe cat de instinctiv, pe atat de inutil. Din cand in cand, in loc sa dea comenzi, ei incearca sa se justifice: de ce au semnat, ce au semnat, de ce s-au vazut, cu cine s-au vazut, de ce au telefonat, cui au telefonat, de ce au vandut, cui au vandut. Dar n-au multa vreme pentru explicatii, goana in zigzag reincepe brusc, potentatii tin in buzunar ziarul ca pe o harta si incearca sa priceapa din el unde cade bomba viitoare.
Bomba sau tiribomba... Au fost lansate tiribombe noi: actiunile lui Patriciu, matusa lui Nastase, loteriile lui Copos, intalnirile lui Macovei. Au fost relansate tiribombe vechi: mineriadele, teroristii, averea lui Dan Ioan Popescu. Rezultatul palpabil al acestei ofensive debusolate e un haos general. Anchetatii si anchetatorii, guvernantii si opozitia, stanga si dreapta sunt in egala masura decredibilizati, lasati fara autoritate, se declanseaza peste tot panda sacalilor, se blocheaza peste tot o administratie in care fiecare functionar asteapta acum sa afle cine cade si cine urca pentru a decide de cine asculta si de cine nu. Pe cine toarna si cui.

Problema problemelor nu e vigilenta care ar actiona acum mai hotarat ca oricand in societatea romaneasca. Problema este felul in care se actioneaza. Faptul ca, mult inainte ca cercetatii sa afle ca sunt cercetati, presa publica parti din dosarele lor, indelung documentate. Faptul ca institutii cu atributii de ancheta sau control deschid dosare bazate pe anchete de presa care izbucnesc brusc in mai multe ziare, la mai multe televiziuni. Iar informatiile care ajung la presa sunt mereu bine repartizate si dozate minutios, in asa fel incat scandalul sa dureze si sa para ca e din ce in ce mai tenebros.
Aici - moment istoric - sunt de acord cu Traian Basescu: lupta cu neregulile nu trebuie transformata in circ mediatic. Sunt linistit: nu de la Traian Basescu ni se trage, asista si domnia sa la acest spectacol si e la fel de neputincios ca noi toti. Dar cine o fi in spatele intregului haos? Guvernul e victima, ministru cu ministru, opozitia e atacata zi de zi, oamenii de afaceri scriu in loc de oferte depozitii... Cine are interesul sa demonstreze ca totul e putred in asa fel incat ochii romanilor sa caute cu disperare un punct de sprijin?
Ce va fi maine? Nu stiu, voi citi ziarele si voi afla. Unde va duce acest haos? Iarasi nu stiu, dar in nici un caz in Uniunea Europeana.
Unii spun ca mai spre Marea Neagra...

×
Subiecte în articol: editorial