x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Hic Rhodos, hic salta, Victor Ponta!

Hic Rhodos, hic salta, Victor Ponta!

de Serban Cionoff    |    14 Mar 2017   •   21:21
Hic Rhodos, hic salta, Victor Ponta!

Esop ne povestește despre un bărbat care se lăuda în fața oricui sta să îl asculte. că, pe când se afla în Rodhos, a făcut un salt de 40 de pași! Unii îl credeau, alții nu, până când, într-o bună zi, cineva i-a spus-o de la obraz: aici este Rhodos-ul, aici fă săritura!(„Hic Rhodos, hic salta!’’)

 Mi-am adus aminte de această fabulă, aseară, când în incitantul dialog pe care l-a avut cu Mihai Gâdea în emisiunea „Sinteza zilei’’ Adrian Năstase a lansat ideea că Victor Ponta ar fi potrivit să coordoneze departamentele PSD. Afirmație care venea după o analiză punctuală, aplicată, a fostul lider al PSD și prim ministru care a sesizat că PSD „are nevoie de revigorare, de ieșirea dintr-o stare amorfă, de inactivitate, de lipsă de creativitate’’. Adrian Năstase exprimându-și, totodată, încrederea că, în acest fel, PSD „va începe să facă politică’’.

De aici, niște dătători cu părerea s-au grăbit să scoată vorba că Adrian Năstase i-a găsit un job nou „micului Titulescu’’! Nimic mai fals, pentru că, dacă ne uităm pe transcriptul emisiunii, Adrian Năstase- a cărui expertiză de om politic, diplomat, profesor și cercetător în știința dreptului este de necontestat- a avansat și alte foarte interesante  considerații, dintre care, în logica discuției noastre, aș reține-o pe cea privind „refacerea unui sistem de coabitare în interiorul partidului’’. Trimiterea la tensiunile și schimburile de (nu prea dulci) replici între fostul și actualul președintelui formațiunii fiind de ordinul evidenței.

  Avem, și de această dată, o convingătoare dovadă a înțelepciunii, a dreptei măsuri și a vocației de mediator al stărilor conflictuale care definesc personalitatea lui Adrian Năstase! Dovadă susținută pe două paliere de abordare. Dacă, pe de o parte, domnia sa nu a derulat raționamente și evaluări pe unul dintre subiectele fierbinți al ultimelor zile, conflictul Victor Ponta – Liviu Dragnea, pe de altă parte nici nu i-a luat, necondiționat, apărarea discipolului său. Dimpotrivă, cu o fină ironie și cu un tâlc anume, pentru cei care au urechi să audă și minte să priceapă, Adrian Năstase a luat distanța cuvenită față de câteva poziționări și mesaje lansate, în regim de foc continuu, de cel pe care, odată, Ion Iliescu l-a numit, cu simpatie și cu înțelepciune, „cârlan’’. Fără însă ca domnia sa să lungească discuția pe acest subiect sensibil care face deliciul unui anumit public. Ceea ce reprezintă un semnal foarte clar că, pentru un politician de calibrul lui Adrian Năstase, nu în aceste „contre’’ reciproce trebuie căutat miezul problemei și, cu atât mai puțin, rezolvarea ei.

 În acest context, Adrian Năstase face o sugestie care, tratată cu seriozitatea pe care o merită, ar putea să ofere o dublă șansă de succes.  Pe de o parte,pentru PSD care are foarte multă nevoie de departamente specializate pe problemele majore ale economiei și societății românești. Afirm și susțin acest lucru în deplină cunoștință de cauză, amintindu-mi că, în urmă cu două decenii, în perioada când partidul- numit, pe atunci, PDSR- se afla în opoziție, departamentele au funcționat ca adevărate laboratoare de analiză și de creație, realizând scenarii fezabile pe diverse domenii, dintre care multe s-au regăsit în programul de guvernare al executivului al cărui premier a fost Adrian Năstase. De aceea, ținând seama de mențiunea critică expresă pe domnia sa a făcut-o în ceea ce privește(in)activitatea departamentul de justiție al partidului, dar care poate avea o mai extinsă arie de referință, este de la sine înțeles că revigorarea acestor entități nu poate fi posibilă decât în coordonarea unei persoane cu o temeinică expertiză și cu certă înzestrare. Victor Ponta  fiind, incontestabil, una dintre persoanele cele mai în măsură să preia acest mandat.

 Pe de altă parte, ipoteza propusă de Adria Năstase reprezintă, și pentru Victor Ponta, o dezirabilă oportunitate prin faptul că îi oferă dovada convingătoare că nu este considerat ca fiind un marginalizat sau, poate, chiar un exclus, de la elaborarea și punerea în act a politicilor partidului al cărui membru, egal în drepturi și îndatoriri cu toți ceilalți, rămâne. Calitate în care, Victor Ponta va putea să își pună în aplicare proiectele la care a lucrat, implicit, să îndrepte stările de  lucruri pe care le-a criticat.  În acest fel, Victor Ponta va putea să demonstreze că este „un politician cu vână’’, dintre aceia de care atât de bine a sesizat Adrian Năstase că  avem imperioasă nevoie în aceste atât de tulburi împrejurări.

 Așadar, Victor Ponta, hic Rhodos, hic salta! 

 Până acum, nu știm dacă Victor Ponta a răspuns sugestiei făcute de Adrian Năstase. Dimpotrivă, se pare că, mai degrabă, că nu prea ar fi dispus să îngroape securea războiului. Mizând, poate, pe câteva succese de blitzkrieg, mai degrabă de imagine, pe micile ecrane sau pe canale de socializare, pe care Adrian Năstase le consideră „contraproductive’’. Succese incontestabile, dar care tare mă tem că nu îl  vor avantaja la nesfârșit.

 De unde și întrebarea acestui final de episod al acestui îngrijorător serial: care va fi următoarea mutare pe care o va face Liviu Dragnea în partida cu Victor Ponta? Va juca, în continuare, partida doar el versus Victor Ponta sau, dimpreună cu acesta, va lua aminte la învățătura lui Adrian Năstase, că „politica este un joc de echipă’’?

 Vom trăi și vom vedea…  

×