x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Hotărârea lui Iov

Hotărârea lui Iov

de Maria Timuc    |    08 Sep 2011   •   21:00

'Cand te vei hotari sa faci un lucru, lucrul, il vei izbuti, si lumina va straluci pe toate drumurile tale', a spus Iov. Citind asta, mintea ne poate spune automat: 'Nu-i adevarat, am o mie de exemple care dovedesc contrariul! Eu m-am hotarat sa ma casatoresc, dar gasesc numai barbati sau femei care nu-mi plac'. Iar altul poate spune: 'Eu am hotarat sa am bani multi, dar nu-mi reuseste nimic, sunt tot sarac si toate drumurile mele par blocate'. Mintea vine mereu sa ne contrazica. Mintea aduce argumente pentru toate ispravile, pentru toate esecurile si pentru tot raul. Mintea spune continuu 'nu se poate', 'nu-i bine', 'poti hotari tu sa fii savant, dar nu vei izbuti niciodata'.

Cand spun ca mintea se opune deciziilor noastre ma gandesc la cauza esecului, nu la ceea ce mintea crede a fi cauza esecului. Lumea care se pune de-a curmezisul pe drumul pe care Iov vede ca Soarele poate straluci devine argumentul pe care mintea ni-l aduce pentru a ne spune ca nu putem face ceea ce hotaram. Se poate ca mintea sa ne spuna ca astrele sunt defavo­rabile, astrele vibreaza impotriva noastra. Unora mintea le spune ca-i de vina karma, adica pacatele stramo­silor si din lume se iveste un cunos­cator care confirma: 'Nu reusesti sa faci nimic in viata asta, nimic parca nu-ti iese. De vina-i karma. Mama ta, bunica ta, x, y sau z au pacatuit, asa ca din cauza asta esti blocat'. Mintea noastra gaseste argumente pentru esec si in psihologie; ea poate spune ca ai avut o copilarie nefericita, ca ai fost traumatizat, ca mama sau tata te-au parasit si din cauza asta... nu-ti iese nimic. Mintea te convinge ca nu esti in stare sa duci un lucru pana la capat, cum te convinge ca spusele lui Iov sunt citate simpatice, incurajatoare, dar nu merita sa incerci, sa testezi, sa intelegi si sa aprofundezi puterea propriei hotarari, a propriei decizii.

Despre asta vorbeste Iov; despre puterea hotararii pe care o iei in tine. Despre puterea propriei decizii. Despre sensibilitatea fantastica a universului, care straluceste, se misca, danseaza si participa tacit, dar si galagios, in acelasi timp, la experienta ta. Universul conspira pentru tine dupa ce ai luat o decizie. Universul te sprijina prin oameni, prin intamplari, prin aparitii si disparitii suprin­zatoare. Universul intreg se arata viu in calea celui care a luat o hotarare, ca si in calea celui care n-a luat nici o hotarare, fiindca si a nu hotari nimic este tot o hotarare. Existenta da dovada de sensibilitate. Existenta ne arata zi de zi ca exista un limbaj al vietii, un limbaj ascuns si dezvaluit, in acelasi timp, al experientelor.

Vorbim intre noi inconstient, ne auzim inconstient unii pe altii, chiar reactionam inconstient si actionam astfel. Tot ce credem ca este inconstient se arata, de fapt, in experienta de zi cu zi. Tot ce este inconstient ne apare in fata continuu, sub forma... experientelor vietii. Propriile decizii, spuse cu voce tare sau numai mestecate in taina, ne apar in cale zi de zi. A lua decizii in mod constient inseamna a intelege ceea ce Iov a inteles cu pretul marilor sale suferinti: cream ceea ce decidem, iar daca nu luam nici o hotarare, nehotararea ne va intampina din experienta. Vrem sa ne casatorim, dar o nehotarare mai veche, o frica de casatorie, o deziluzie sau o indoiala mai veche ne spun ca-n constiinta noastra exista perceptii neclare despre casatorie.

Soarele lumineaza si peste neclaritate, si atunci el ne arata ca-i timpul sa ne clarificam. Iov ne spune atat de frumos ca existenta ne intreaba 'ce vrem, ce hotaram sa facem in viata'. Daca vrem sa fim mai buni, daca vrem sa cunoastem viata, sa intelegem, sa visam, sa pictam, sa iubim sau sa fim sinceri, Soarele va straluci pe toate drumurile noastre pentru a ne duce acolo unde singuri am decis. Oriunde am ajunge, suntem in fata unei hotarari pe care am luat-o candva.

Oamenii care ne ajuta, ca si cei ce ne blocheaza drumul in viata nu fac altceva decat sa ne conduca inconstient spre... implinirea propriei hotarari. Lumea intreaga are un sens, orice ar face; bine sau rau, nu-i treaba noastra s-o judecam, cat sa intelegem ca ea slujeste, serveste viata si, prin aceasta, isi implineste sensul. 'Cand te vei hotari, lucrul il vei izbuti', spune Iov. Asta-i esenta izbanzii, cauza si samanta ei...

×
Subiecte în articol: editorial