x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Hotelul de 8 stele

Hotelul de 8 stele

de Tudor Octavian    |    30 Ian 2011   •   17:27

Cine spune că s-a simţit perfect într-un hotel de 5 stele spune, de fapt, cum crede el că ar fi fost să se simtă. Sau cum o să se simtă după ce va deveni unul dintre clienţii obişnuiţi ai hotelurilor foarte scumpe. Chiar dacă nu eşti sărac, chiar dacă hotelul îţi e plătit de alţii, sărăcia pe care ai îndurat-o cândva te reclamă.

Nu că nu m-am simţit bine, ocu­pând trei zile, mai bine zis trei nopţi, un apartament de 2.000 de euro somnul, dar m-am simţit de-a dreptul în plus. Am avut sentimentul că sunt confundat. În jurul meu se târau contese octogenare. În nenumăratele baruri şi separeuri, cu canapelele din piele mi­ro­sind a lorzi şi a vedete de cinema, moţăiau miliardari nonagenari bălăngănindu-şi guşile. Nu pu­teai să faci un pas fără ca să nu ră­sară lângă tine un servitor rasat în uniformă de mareşal. Iar ce era pur şi simplu obositor, aceasta era pri­virea placidă a servitorilor rasaţi care ştiau că sacoul meu nu era de la Gucci sau de la Mucci. Tot per­so­nalul îmi zâmbea ca unui client cu parale, însă privirile tuturor, de la femeia care împingea dimineaţa că­ruciorul cu prosoape curate pe co­ridor la cei şapte recepţioneri cu mutre impenetrabile, mă taxau: eram fraierul, încă unul din fraierii, că­ruia îi plătea hotelul firma ce avea să-i cumpere sufletul.

Am dormit în tot felul de locaţii şi pensiuni, am dormit, ca reporter de rând, în camerele de oaspeţi pli­ne de păduchi şi igrasioase ale unor primării comunale, în "ho­te­lurile partidului" din oraşele capi­ta­le de judeţ, în odăi sordide cu stră­ini care sforăiau, în garsoni­e­re­le cu baia pe coridor ale unor ­re­ţe­le hoteliere pentru calici şi chiar în dormitoarele comune ale Armatei Salvării, fără să-mi fi pierdut umorul şi aţâţarea profesională. Dar peste tot m-am ales cu o în­vă­ţa­re de minte, cu o poveste, cu me­moria unor oameni interesanţi, cu o continuă rafinare a ex­pe­ri­en­ţei de viaţă. Din cele câteva ho­te­luri de 5 stele, în care mi-a fost dat să mă "cazez" o noapte sau do­uă, nu m-am ales decât cu un gen de umilinţă fără nume şi apa­rent fără cauză. Cum să te simţi prost când eşti servit regeşte? Ei bine, te simţi prost, fiindcă nu eşti rege.

Pentru excesul de gentileţe şi promptitudine, din hotelurile de 5 stele, trebuie ori să fii născut, ori să-l fi exersat atât de des, încât să nu ţi se mai pară exces, ci un dat al stării tale sociale. Nu ştiu să existe şi hoteluri de 8 stele, dar, din ce am văzut în filme, sunt sigur că ser­vicii şi oportunităţi de 8, de 10 şi poate şi de 20 de stele există.

Aşa cum a existat şi în­tâm­plarea pe care mi-a relatat-o un vi­o­lonist român, care i-a cântat unui mafiot obez o piesă de Haydn într-un mare restaurant gol în­chi­riat pentru toată seara de acesta, numai ca să se îndoape cu homari şi să-i cânte în gol cinci minute un trio de muzicieni celebri.

×
Subiecte în articol: editorial