x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Își dă Obama demisia?

Își dă Obama demisia?

de Ionuț Bălan    |    06 Oct 2013   •   23:54

Deși mass-media încă ezită, ar merita să se întrebe dacă ieșirea bugetului SUA din blocaj, va avea loc după demisia președintelui Obama. Ceea ce mă suprinde e că atunci când au loc astfel de situații, denumite government shutdown, funcționarii federali ar trebui să lucreze, urmând ca după ce forțele politice dau la pace să-și primească salariile din urmă. Acum însă administrația a intrat efectiv în șomaj tehnic, ceea ce evidențiează că problema e mult mai gravă. Din câte înțeleg eu cum stau lucrurile, republicanii vor ca Obama să-și dea demisia pentru că a administrat prost bugetul, iar acesta din urmă încercă să replice, provocând haos. Cu alte cuvinte, la intenția republicanilor de a-i forța demisia - act fără precedent în ultimele patru decenii - președintele amenință cu un soi de război civil, având o atitudine de genul “După mine potopul!”. Cu toate că acțiunea republicanilor e îndreptată, de fapt, împotriva premierului Obama, ca un fel de moțiune de cenzură, nu contra președintelui Obama și a prerogativelor sale, cum ar fi cea de comandant suprem al armatei.

Dar, în fine, dacă se va ajunge la demisie și se va lăsa cu proteste de stradă, mișcarea va fi exploatată probabil pe criterii rasiale. Deși motivul pentru care Obama se află în situația actuală e acela că a administrat slab economia. El încearcă să-l schimbe de la șefia Fed pe Ben Bernanke cu Janet Yellen, nu pentru că n-a avut expertiza predecesorului său Alan Greenspan, ci fiindcă are nevoie de cineva care să facă relaxare monetară fără ezitări. Iar pe baza quantitative easing (QE) dorește să reporteze mai departe problemele economice dintr-un exercițiu financiar în altul. Adică, Obama nu intenționează să gestioneze mai bine economia, pentru a se reduce șomajul și a creștere sustenabil PIB-ul, ci vrea să găsească o modalitate de a băga gunoiul sub preș. Și este drept că spre deosebire de Banca Centrală Europeană, Fed își asumă transparent QE, dar nu aceasta e direcția în care ar trebui să meargă America.

Reiterez. Republicanii și-au dat seama că dacă actuala administrație, cu ajutorul Fed, va emite bani realizând o nouă rundă de QE, se va ajunge iarăși la o bulă speculativă. Pentru ca acest lucru să nu aibă loc, se forțează demisia lui Obama deoarece a administrat defectuos economia. E drept că deficitul bugetului federal s-a mai micșorat, dar ajustarea trebuia să fie mult mai mare, în așa fel încât Obama să nu solicite o nouă majorare a plafonului de îndatorare. Dar în loc de asta el încearcă să replice cu un soi de Occupy Wall Street, ceea e jenant pentru țara cu cele mai dezvoltate piețe din lume. Vineri trebuiau să fie publicați o serie de indicatori, importanți nu doar pentru Statele Unite, ci pentru toată lumea, din moment ce economia SUA dă trendul mondial. |nsă acest lucru nu s-a produs din cauza blocajului administrației federale.

Dacă republicanii vor decide să lase bugetul să treacă, o vor face cât mai curând, pentru că n-are sens să fie prelungit inutil haosul administrativ. Dacă însă Obama își va da demisia, asta se va vedea cât mai aproape de „scadența” din 17 octombrie.

×