x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale I s-a făcut dreptate lui Ceauşescu!

I s-a făcut dreptate lui Ceauşescu!

de Ion Cristoiu    |    11 Dec 2007   •   00:00

Gestul Procurorului General de a dezvălui gravele ilegalităţi comise de Dan Voinea din nevoia de a fi slugă merită salutat. Prin acest gest nu atăt lui Ion Iliescu i s-a făcut dreptate, căt lui Nicolae Ceauşescu.


Procurorul general al Romăniei, Laura Codruţa Kovesi a convocat vineri, 6 decembrie 2007, presa de toate culorile pentru a anunţa infirmarea urmăririi penale in cazul lui Ion Iliescu. Decizia de infirmare a urmăririi penale de către Procurorul general al Romăniei n-are nimic ieşit din comun. Avocaţii fostului preşedinte au atacat Rezoluţia de incepere a urmăririi penale in cazul evenimentelor din 13 iunie 1990 invocănd grave ilegalităţi comise de Dan Voinea. Procurorul general a cercetat dosarul şi a constatat grave incălcări ale normelor de procedură, ba chiar şi ale legii. Ca ieşit din comun poate fi considerat gestul Laurei Codruţa Kovesi de a face din decizia sa pretextul unui intreg carnaval mediatic.


Ieşit din comun, desigur, intr-o ţară normală, ajunsă şi rămasă in hotarele civilizaţiei europene. Romănia nu e insă o ţară normală. E ţara lui Traian Băsescu, in care justiţia se face la televizor, cetăţenii sunt condamnaţi in direct, in faţa camerelor de luat vederi, iar procurorii au drept indrumător al activităţii lor nu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, ci trusturile de presă la care acţionar spiritual principal e Traian Băsescu. In consecinţă, intuind că decizia sa va stărni reacţia unor grupuleţe zise şi organizaţii ale societăţii civile şi a unor năimiţi, zişi şi analişti, Laura Codruţa Kovesi a simţit nevoia unei justificări publice a deciziei sale. Momentul trece insă dincolo de aprecierea, ieşit din comun, pentru a deveni, de science-fiction, prin iniţiativa Procurorului General de a se lansa intr-un veritabil rechizitoriu la adresa lui Dan Voinea, procurorul care a semnat in 19 iunie 2007 Rezoluţia de incepere a urmăririi penale in cazul evenimentelor din 13 iunie 1990. Laura Codruţa Kovesi a trecut in revistă lungul şir de ilegalităţi la care s-a dedat procurorul Dan Voinea in efortul său de a-l trimite in judecată pe fostul preşedinte sub acuzaţia de complicitate la omorărea a două persoane in noaptea de 13 spre 14 iunie 1990. Ar fi fără rost să le transcriem aici principalele elemente ale rechizitoriului avansat de Procurorul General al Romăniei. Ne vom mulţumi să facem o singură precizare, absolut necesară după ce am luat cunoştinţă de reacţiile la conferinţa de presă de vineri, 6 decembrie 2007.


Laura Codruţa Kovesi a anunţat că a depus o plăngere la CSM pentru a se dispune efectuarea unei anchete in cazul Dan Voinea. Duduia Laura Codruţa Kovesi, deşi Procuror, are o inimă de femeie. Altfel spus, o inimă dispusă la concesii din milă faţă de un bărbat. Din spusele domniei sale se vede clar că Dan Voinea n-a comis greşeli de procedură, ci grave ilegalităţi. Nu e vorba, aşadar, de stăngăcii comise de un incepător, ci de ilegalităţi făcute cu bună ştiinţă de un iniţiat. In toată tevatura stărnită de Declaraţia Procurorului General s-a omis, cu sau fără bună ştiinţă, un adevăr: Dan Voinea nu e nimeni altul decăt Procurorul consemnat de toate enciclopediile lumii drept exemplu de magistrat sinistru in Procesul Ceauşescu din 25 decembrie 1989. Nu i-a fost prea greu să comită gravele ilegalităţi in cazul Ion Iliescu. Avea deja experienţa gravelor ilegalităţi in cazul Ceauşescu.


Despre procesul Ceauşescu s-au scris mii de pagini. Cele mai multe menite a arăta că regimul instalat după căderea lui Ceauşescu a debutat printr-unul dintre cele mai sinistre procese staliniste din istorie. In numărul din 3 mai 1990, sub titlul Parodia unui proces, scriam in Zig-zag magazin plecind de la difuzarea la TVR a versiunii cvasi-integrale integrale a momentului din 25 decembrie 1989: "Credeam că versiunea ne va convinge definitiv, prin sporul de date, de vinovăţia Ceauşeştilor. Iată insă că această versiune cvasi-integrală n-a adus nimic nou. Ne dăm seama acum, stupefiaţi, că procesul s-a desfăşurat exact aşa cum l-am văzut in decembrie. Cu un judecător pus pe insultarea inculpaţilor, inlocuind textul juridic precis cu un discurs propagandistic ceauşist, cu un procuror total ignorant la capitolul probe, el insuşi să afle de la inculpaţi argumente pentru a cere condamnarea la moarte, cu nişte avocaţi dezgustători in aroganţa lor nejustificată (...) Esenţa democraţiei constă in garanţia că indiferent cine ar fi inculpatul, că oricăt de mari ar fi crimele comise de acesta, el are dreptul la respectarea tuturor normelor legale." Procurorul era Dan Voinea. In decembrie 1989, Dan Voinea mai avea o scuză. După 18 ani, in 2007, in Romănia membră a Uniunii Europene, Dan Voinea n-are nici o scuză. Desigur, şi acum a acţionat la comanda Jupănului din fruntea ţării. Insă dacă atunci, in decembrie 1998, mai putea fi iertat de bazaconiile pe care le inşira in Rechizitoriu, acum, in 2007, domnia sa nu poate fi iertat.

Gestul Procurorului General de a dezvălui gravele ilegalităţi comise de Dan Voinea din nevoia de a fi slugă merită salutat. Prin acest gest nu atăt lui Ion Iliescu i s-a făcut dreptate, căt lui Nicolae Ceauşescu.

×