x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Iarăşi OZN-uri

Iarăşi OZN-uri

de Andrei Bacalu    |    02 Dec 2007   •   00:00

Acum 60 de ani, un anume Kenneth Arnold cucerea o glorie indoielnică, era primul pămăntean care văzuse un obiect zburător neidentificat. Au urmat nenumărate alte observaţii, printre ele cea arhicunoscută de la Roswell, New Mexico, extrem de suspectă pentru iubitorii teoriei conspiraţiei. Forţele armate americane au afirmat mai intăi că au capturat un disc zburător, dar şi-au retras peste puţină vreme declaraţia. Discul, cu sau

fără cadavre de extratereştri, a devenit un banal balon, o sondă meteorologică.

Ani şi ani de zile au fost publicate relatări privind observaţii, contacte şi chiar răpiri legate de misterioasele farfurii zburătoare. Un sondaj efectuat in 1998 (!) ne informează că o treime dintre bărbaţi şi un sfert dintre femei cred cu tărie in ipoteza extraterestră a originii OZN-urilor. Războiul rece a mărit numărul de observaţii, combătute insă de autorităţi prin explicaţii rezonabile, ştiinţifice chiar.

Printre ele, imagini refractate ale Soarelui, fragmente de nave spaţiale care se dezintegrează la reintrarea in atmosferă, meteoriţi, miraje, nori, fulgere globulare, sonde meteo, stele şi/sau planete (in frunte cu Venus), avioane experimentale. Nici una dintre ele nu a fost unanim acceptată. Iar cănd s-a vorbit de halucinaţii şi de isterie in masă, toţi cei care cred in conspiraţii, fie ele guvernamentale sau aparţinănd unor misterioase societăţi secrete, s-au cam supărat.

Nici una dintre explicaţiile legate de nevoia de a crede in ceva mai puţin banal in lumea noastră raţională nu a avut mai mult succes. S-au găsit sociologi care să explice fenomenul OZN prin nevoia de a umple o nişă a spiritului uman care simte nevoia să creadă in minuni. S-a vorbit despre o periodicitate a fenomenului, bazată pe tendinţe culturale, sociale şi politice. Degeaba.

Relativ bine primită la vremea ei, cartea lui C.G. Jung (discipol dar mai apoi rival al lui Freud) care se ocupa de OZN-uri, calificăndu-le drept un echivalent modern al miturilor, este astăzi aproape uitată. Mai mult succes a avut afirmaţia lui Joseph Garber legată de evenimentul de la Roswell. El susţine că Pentagonul şi CIA au lansat intenţionat zvonul capturii unei nave extraterestre, cu echipaj cu tot, doar pentru a-i speria pe ruşi cu un ipotetic avantaj tehnologic şi ştiinţific, imposibil de depăşit.

Cu mult mai complicată este teoria lui Jim Hougan, expusă pe larg in "Cifrul Magdalena". El lansează teoria unei uriaşe conspiraţii, cu inceputurile in ultimii ani ai celui de-al doilea război mondial, condusă, printre alţii, de poetul Ezra Pound şi de fraţii Allan şi John Foster Dulles (intemeietorii CIA) şi inspirată in bună parte de teoriile lui Jung.

Conspiratorii la nivel inalt folosesc apariţiile de OZN-uri pentru a-şi intimida adversarii (nimic nou pănă aici), dar adaugă producerea de tot felul de desene misterioase in culturile agricole şi mutilarea unor animale domestice. Toate astea pentru a stărni in inconştientul colectiv amintirea sacrificiilor păgăne, a ritualurilor legate de fertilitate şi a semnelor cereşti ale Apocalipsei, evident, pentru a manipula şi conduce cu mai multă uşurinţă masele.

"Sufletul fiecăruia dintre noi", spunea Jung, "este doar o insulă minusculă in marele ocean al inconştientului colectiv". Sună foarte bine şi dă apă la moară teoriilor conspiraţiei.

Dar OZN-urile au inceput să piardă teren, cel puţin la prima vedere. Pe de-o parte progresele comunicaţiei la scară planetară, inclusiv internetul, au mai scăzut din dramatismul unor imagini legate de

OZN-uri şi au pus in evidenţă slăbiciunile lor, de la calitate tehnică foarte modestă la trucaj evident. Căt despre texte, e din ce in ce mai greu să "inventezi" o ştire, chiar să o "infloreşti", totul se poate verifica fără mari probleme.

S-au inmulţit analizele raţionale, ştiinţifice ale observaţiilor. Un singur exemplu, excelenta carte a lui Craig R. Myers "Războiul lumilor - o poveste stranie, dar adevărată", care se ocupă de un singur caz, cel al fotografiilor din Gulf Breeze, reuşind să pună in evidenţă falsurile grosolane şi credulitatea multor pasionaţi de subiect.

Nu contează. Oricăte dovezi vor fi aduse, cei care cred cu tărie in fenomenul OZN vor continua să ceară, chiar in ultimele zile, redeschiderea anchetelor de mult terminate. Printre ei, un guvernator al statului Arizona, un candidat la preşedinţia SUA, căţiva piloţi şi o mulţime de oameni, probabil bine intenţionaţi, poate insuficient informaţi.

Prea bine, vom redeschide dosarele. Dar ce ne facem dacă nu găsim nimic nou?

×
Subiecte în articol: editorial