x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Idolii

Idolii

de Marius Tucă    |    16 Mai 2005   •   00:00

Idolii mei se pierd undeva in timp, in amintire. Nu mai stiu care erau, dar cu siguranta au fost personaje din basmele citite-n copilarie sau personaje in carne si oase din familia mea. Idolii romanilor, ne arata cercetarea CURS, sunt ca si Romania, cat se poate de surprinzatori.

Prima reactie pe care o ai cand citesti rezultatele cu pricina este sa spui "nu se poate!". Ti se pare de-a dreptul incredibil ca, dupa mai bine de 15 ani de la Revolutie, romanii sa creada ca Nicolae Ceausescu, dupa Stefan cel Mare, este personalitatea din istoria Romaniei care a facut cel mai mult bine pentru tara noastra.

De-a dreptul incredibil! Acest rezultat, ca si multe altele din aceasta cercetare CURS, ne arata ca diferenta dintre ceea ce credem noi despre noi, despre romani si ceea ce suntem de fapt este de la cer la pamant. Prapastia asta uriasa este cea care ocupa cel mai important loc in viata publica, in viata Romaniei. Poporul crede despre el cu totul altceva decat este. Sau, altfel spus, poate ca oamenii cred despre ei altceva decat sunt, noi credem despre noi cu totul altceva decat suntem.

In alta ordine de idei, credem cu disperare ca banii aduc fericirea, ca numarul lor ne face fericiti. Banii si puterea. Altfel nu s-ar putea explica primul loc ocupat de Traian Basescu, cu 24,3% in topul celor mai fericiti oameni din tara. Mai fericit chiar decat Prea Fericitul! Imediat dupa superfericitul Traian Basescu, aproape suflandu-i in fericire, se afla Gigi Becali, cu 20,2%.

Nu va spuneam eu cu cateva randuri mai sus ca eterna si fascinanta Romanie nu se dezminte, ca suntem atat de departe de a intelege tarisoara asta, incat nici nu-i distingem prea bine conturul de la distanta asta! Oricum, cand am aflat ca tiganii si hotii sunt mai fericiti decat bancherii, mi-am zis ca ar fi bine ca pentru o perioada sa nu-mi mai dau cu parerea despre neamul romanesc. Nu de altceva, dar pot fi acuzat pe buna dreptate ca am incurcat popoarele!

Cum ar fi sa imi imaginez ca scriu despre romani si, de fapt, sa scriu despre nemti? Doamne fereste si apara poporul roman de saracie!

×
Subiecte în articol: editorial