x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ignatul democraţiei

Ignatul democraţiei

de Miruna Munteanu    |    27 Dec 2011   •   21:00

Arestarile controversate se fac vinerea; abuzurile antidemocratice se fac in pragul marilor sarbatori. Atunci cand nimeni nu baga de seama. Aplicand aceasta regula simpla, PDL a reusit sa-i implineasca lui Traian Basescu dorinta de Craciun: alegeri comasate, candva in toamna anului viitor. Nu se stie exact cand.

Teoretic, doar o calamitate poate justifica modificarea abrupta a ciclurilor electorale. Deocamdata, singura care ne-a lovit este actuala guvernare. Comasarea alegerilor este menita sa o perpetueze, nu sa o rezolve. Prelungind mandatul alesilor locali, partidul prezidential spera sa-si sporeasca sansele de a ramane la putere dupa 2012. Strategia a fost de mult elaborata la Cotroceni. Artizanul ei, Sebastian Lazaroiu, avea o singura grija: cum sa explice "necesitatea" unei asemenea masuri, aflata in evident raspar cu regulile fundamentale ale democratiei. Solutia sa: proiectul "regionalizarii" Romaniei. Doar redesenarea hartii administrativ-teritoriale ar fi putut oferi un pretext credibil pentru o asemenea manevra. A marturisit-o public chiar Lazaroiu. S-a inselat. Zeus nu are nevoie de pretexte. A fost suficient sa-si aleaga bine momentul pentru a-si impune vointa.

In preajma Ignatului, Guvernul si-a asumat raspunderea pentru sa­crificarea democratiei. Motiunea de cenzura a picat, previzibil, in Parlament. Romanii au iesit, desigur, in strada! Sa ia cu asalt mall-urile! Sa ocupe birturile! Sa parjoleasca jumarile! S-a lasat si cu varsare de sange. De porci apolitici. De politica nu mai are nimeni chef in perioada asta. Nici macar politicienii. Vor si ei sa mearga la schi, la plaja, la colindat. Societatea civila e de mult plecata cu sorcova. Si televiziunile de stiri sunt ocupate: urmaresc traseul lui Mos Craciun sau transmit slujbele religioase de la Vatican si Bethleem. Actualitatea romaneasca se reduce la informatiile de maxim interes pentru natiune: Roberta Anastase se marita si Elena Udrea vrea sa ramana grea! Felicitarile, masa si dansul intr-o editie viitoare. Somn usor!

×