x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Îl va pierde orgoliul său nemăsurat!

Îl va pierde orgoliul său nemăsurat!

de Ion Cristoiu    |    26 Noi 2009   •   00:00

Coaliţia politico-mediatică anti-Băsescu n-a pregetat să ridice în slăvi gestul lui Crin Antonescu de a-şi declara susţinerea pentru Mircea Geoană luni dimineaţa, când nu se terminase de numărat voturile la Biroul Electoral Central.

Sub semnul uneia dintre cele mai mari ciudăţenii ale acestei campanii - transformarea în erou a unui candidat care a ratat turul al doilea, deşi l-a dat jos pe Călin Popescu Tăriceanu pe motiv că doar el poate să ajungă preşedintele României - televiziunile mogulilor purced în aceste zile la un greţos cult al personalităţii lui Crin Antonescu.

Dacă ai sta să asculţi trăncăneala din studiouri, ai fi gata să crezi că liderul liberal nu e un politician român, ci un soi de albatros baudelairean aterizat din ceruri pe puntea pământească. Să fim serioşi!

Crin Antonescu e un politician. Un politician din soiul lui Mircea Geoană. Pentru că, asemenea lui Mircea Geoană, Crin Antonescu ştie să-şi mascheze cu măiestrie ambiţia de devoratoare de putere sub înfăţişarea unui om care nu vrea nimic de la viaţă.

Se uită azi, când televiziunile mogulizate fac din domnia sa prototipul politicianului cu inima pe buze, că domnul Crin Antonescu e autorul ţesăturii de intrigi orientale prin care i-a luat locul lui Călin Popescu Tărciceanu la şefia PNL sub privirea de Stăpân a lui Dinu Patriciu.
În consecinţă, gestul domniei sale de luni dimineaţa nu aparţine unui geniu romantic, pe cât de măreţ când e vorba să dea gata un poem, pe atât de împiedecat când e vorba să-şi pună ciorapii.

A fost un gest cinic de politician, cu o ţintă precisă: provocarea unei anume reacţii din partea lui Traian Băsescu. Crin Antonescu avea nevoie de acest atac pentru a-şi justifica în faţa celor care l-au votat crezând în romantismul său decizia pragmatică deja luată de a face un tandem cu Mircea Geoană în campania pentru al doilea tur. Precizez: pentru a face un tandem şi nu doar pentru a orienta către Mircea Geoană voturile sale.

Invitat duminică seara la Kanal D să comenteze rezultatele primului tur de scrutin, am arătat că simpla indicaţie dată de Crin Antonescu electoratului său de a-l vota pe Mircea Geoană nu e un prea mare pericol pentru Traian Băsescu. Marele, groaznicul pericol - spuneam - ar fi dacă liderul PNL ar repeta gestul lui Petre Roman din 1996. Şi anume de a face un tandem cu adversarul preşedintelui în exerciţiu.

Anunţând că va fi umăr la umăr cu Mircea Geoană în campanie, Crin Antonescu i-a administrat lui Traian Băsescu o lovitură mortală. Strategia lui Traian Băsescu pentru al doilea tur, concepută pe teza Mircea Geoană adversar, consta în confruntarea cu Mircea Geoană. Prin apariţia tandemului, cel cu care se va confrunta Traian Băsescu va fi Crin Antonescu.

Se va ajunge şi la paradoxuri tipic balcanice. Şi anume, atacat pe tema vizitei la Moscova, Mircea Geoană se va piti după Crin Antonescu. Iar Crin Antonescu, cel care nu mai departe cu o săptămână în urmă îl demasca pe Mircea Geoană pentru vizita pe şest la Moscova, va sări şi-l va apăra pe Mircea Geoană! Ce va răspunde când i se va reaminti dezvăluirea de la confruntarea tv despre cumnatul lui Mircea Geoană de la Exim Bank? Ceea ce a răspuns luni seară, când a fost întrebat despre scuzele adresate mogulilor pentru atacul de duminică la adresa mogulilor. Că el îşi recunoaşte greşelile!

Implicarea sa în campanie în ipostaza de chibiţ electoral al lui Mircea Geoană a fost justificată de Crin Antonescu prin nevoia de a-şi apăra electoratul faţă de atacurile lui Traian Băsescu.

Ca să ajungă la această şmecherie electorală, Crin Antonescu avea nevoie de atacul violent de luni seară al lui Traian Băsescu. Şi acest atac a venit la ţanc după declaraţia lui Crin Antonescu de luni dimineaţă. E limpede că declaraţia a ţintit provocarea lui Traian Băsescu. Pe ce s-au bazat regizorii acestei incredibile manevre electorale?! Pe punctul cel mai vulnerabil al lui Traian Băsescu: orgoliul nemăsurat.

Să ne imaginăm o clipă cum ar fi reacţionat Mircea Geoană la declaraţia lui Crin Antonescu. Ar fi ieşit pe posturile tv şi, tot numai un zâmbet, ar fi spus că prietenul său Crin greşeşte, dar că el îl iartă, după cum spunea Ioan Gură de Aur.

Cum a reacţionat Traian Băsescu? Atacându-l violent pe Crin Antonescu. Adică exact cum avea nevoie Crin Antonescu pentru a-şi justifica transformarea în purtător de cuvânt al lui Mircea Geoană. Nu e prima dată când Traian Băsescu are reacţia dorită de adversarii săi. Când i-au propus pe Klaus Iohannis, aceştia ştiau că-l va refuza pe primarul de Sibiu. Din orgoliu!

Dacă Traian Băsescu va pierde alegerile - şi le va pierde! - va fi înainte de toate din cauza orgoliului său nemăsurat. Orgoliu care a făcut, printre altele, să se certe cu toată lumea. Ar fi trebuit, poate, ca Traian Băsescu să ia aminte la ce spunea Ionel Brătianu la un moment dat: "Multe feluri de slăbiciuni sunt primejdioase pentru un om politic.

Dar tot Bismark a dat o definiţie, pe care o găsesc capitală. El zicea: «Ca să cunoşti adevărat valoare a unui om, să scazi din facultăţile sale vanitatea şi să vezi ce rămâne». Cu alte cuvinte, cu cât vanitatea este mai mare, cu atât valoarea lui rămâne mai mică. Iar dacă vanitatea copleşeşte restul însuşirilor, oricare ar fi ele, atunci acel om devine negativ. Această definiţiune este adevărată, nu numai în politică, dar, desigur, în toate relaţiunile omeneşti, şi eu am cunoscut oameni foarte inteligenţi, străluciţi chiar, dar cari, puşi în această ecuaţie a lui Bismark, deveneau o cantitate negativă şi negativi au rămas".

×
Subiecte în articol: editorial