x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Iliescu, peticul si tarnacopul

Iliescu, peticul si tarnacopul

de Marius Tucă    |    27 Mai 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu obisnuieste deseori sa faca aprecieri despre evenimentele importante petrecute in Romania.

Cum era de asteptat, seful statului a facut declaratii si despre accidentul de la Mihailesti. Domnia sa a spus ca: "Autoritatile centrale si locale au actionat prompt in cazul accidentului de la Mihailesti. Era sosea nationala, a fost intrerupta circulatia ore in sir si trebuia refacuta soseaua. Altminteri, se fac cercetari si vom vedea concluziile finale".

Asa grait-a domnul presedinte, incercand in stilul sau personal sa puna la punct presa. Care n-a avut de lucru si s-a apucat sa scrie despre amatorismul celor care trebuiau sa ancheteze cazul, despre cum s-au apucat sa repare drumul intr-un elan patriotic specific oranduirii comuniste.

Daca nu stiati, domnule presedinte, dupa ce ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a fost la Mihailesti, s-a solicitat de catre noua Comisie de ancheta a exploziei oprirea lucrarilor de refacere a drumului european 85, "soseaua nationala", cum ii spuneti dumneavoastra.

Ca sa nu mai vorbim ca primii anchetatori au fost schimbati pentru ca au permis "autoritatilor centrale si locale sa actioneze prompt in cazul accidentului", dupa cum spuneti dumneavoastra, adica au permis sa fie sterse urmele ca sa raporteze cat mai repede indeplinirea planului de refacere a soselei.

Suntem satui, domnule presedinte, de "actiuni prompte", vrem actiuni profesioniste, nu pompieristice.

Ne-am saturat de actiuni gen "eliberarea zonei", "indepliniri de plan" sau "depasiri". Avem nevoie de actiuni care sa respecte legea.

E simplu, dar totusi atat de complicat pentru cei obisnuiti sa raporteze doar de dragul de a raporta.

Am trait destul sub zodia improvizatiei si a amatorismului.

Vrem sa scapam de peticeala si hei-rup, altfel riscam sa punem pe tricolor in locul defunctelor secera si ciocanul, "peticul si tarnacopul".

"Altminteri, vorba dumneavoastra, lasati sa se faca cercetari si vom vedea concluziile finale".
×
Subiecte în articol: editorial