x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale „Îmi acordaţi un dans”

„Îmi acordaţi un dans”

de Florin Condurateanu    |    12 Aug 2015   •   06:02

Splendid succes a adunat Bănică senior cu melodia lui Adamo „Îmi acordaţi un dans”, o fredona mai tot românul. Ei bine, cam aşa s-a adresat cu un zâmbet complice marele profesor de ortopedie Andrei Firică unei arhitecte distinse, cu siluetă şi graţie de balerină, atunci când la o serbare a invitat-o pe ringul de dans la un tangou, în aplauzele invitaţilor.

Pentru că în spatele acestor paşi de tangou se afla o poveste tulburătoare. Arhitecta suferise un accident şi se alesese cu grave invalidităţi la picioare, fusese operată de 17 ori şi totul a fost un şir de eşecuri. A fost adusă pe braţe la profesorul de ortopedie Firică, directorul Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Operaţia a însemnat o bijuterie şi femeia tânără a putut păşi, ca în final să danseze cu binefăcătorul ei. Profesorul Andrei Firică, cel care a creat şi Școala de ortopedie de la Spitalul Colentina, a fost ales membru de onoare al Academiei de ortopedie a Franţei.

A făcut o intervenţie excepţională unui bărbat cu cancer la braţ, i-a extirpat osul cotropit de tumoare, i-a implantat un fragment de os din banca de oase, iar apoi omul a putut să-şi reia hobby-ul de a juca baschet.

La unul dintre congresele mondiale de ortopedie desfăşurat în Brazilia şi-au disputat întâietatea patru curente în soluţionarea fracturilor: metoda americanilor, a japonezilor, a germanilor şi metoda Firică.

Asta era anvergura profesorului român. Din istoria de 70 de ani a spitalelor de urgenţă din România, la conducerea lor timp de 35 de ani a fost familia Firică, tatăl printre ctitori, iar 18 ani la butoanele marelui Spital de Urgenţă Floreasca s-a aflat profesorul de ortopedie Andrei Firică.

A ţinut în echilibru marele spital când s-a confruntat cu cele mai mari calamităţi: cutremurul, inundaţiile, revoluţia, explozia Combinatului Policolor, incendiul de la magazinul Victoria, când erau aduşi în stare gravă sute de accidentaţi.

Stranie este şi situaţia că, în primele zile ale revoluţiei, la Spitalul Floreasca au fost şi 18 tineri care bolboroseau cuvinte străine sau nu vorbeau, terorişti legaţi cu cătuşe de patul de spital.
 

×