x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Impozitul pentru orice

Impozitul pentru orice

de Ionuț Bălan    |    15 Dec 2010   •   20:23

În 2010, Banca Naţională a micşorat dobânda-cheie de la 8% la 6,25%, iar Guvernul a tot sperat că în acest fel se va dezmorţi creditarea. Din nefericire, nu reducerea dobânzilor era so­lu­ţia, ci scăderea taxelor. Am scris asta încă din ianuarie 2010, în primul meu editorial apărut la Jurnalul Na­ţio­nal în acest an. Vă propun să-l re­ve­deţi.

Reluarea creşterii economice de­pinde, într-adevăr, de consum şi in­ves­tiţii. Dar calea prin care să se ob­ţi­nă resuscitarea cererii nu are le­gă­tură cu scăderea dobânzilor, ci cu re­du­cerea taxelor. Ca dovadă, dobânda de politică monetară s-a micşorat de la 10,25% la 8% în 2009 fără nici un efect în planul PIB. Singurele care au profitat de pe urma reducerii do­bânzilor au fost entităţile vulnera­bi­le ale sistemului financiar, care au supravieţuit împrumutându-se din ce în ce mai ieftin de pe piaţa interbancară. Chiar dacă acest lucru n-a fost unul bun. Dobânzile ar fi trebuit să rămână sus, pentru că dacă nu forţezi închiderea activităţilor ne­ren­tabile, ci le ţii artificial în viaţă cu ajutorul politicii monetare, nu ai cum să încurajezi restul şi rişti, în final, să îngropi tot.

Aşadar, în locul scăderii do­bân­zi­lor, ar fi fost mai potrivită reducerea sau chiar desfiinţarea unor taxe pentru a stimula investiţiile. Ca să achi­zi­ţionezi ceva acum trebuie să fii sigur că nu te costă, fiindcă altfel nu cum­peri. Iar pe baza unor dobânzi înalte s-ar fi gestionat strâns cheltuielile. Şi, în fine, o reducere a preţului activelor, coroborată cu dobânzi mari, ar fi generat fluxuri investi­ţio­na­le. Dacă dezvoltatorii vor să-şi vân­dă casele noi n-au decât să le mic­şo­re­ze preţul şi să le ofere străinilor, pentru că printre români e greu să-şi găsească clienţi când tot mai mulţi îşi pierd locul de muncă...

Din păcate, nu o scădere a taxe­lor se pregăteşte, ci o mărire a acestora. Guvernul este incapabil să facă me­diul de afaceri prietenos. Atât înţeleg cei care conduc „milităreşte” eco­nomia românească. Accizele au fost gândite pentru produsele cu ce­rere inelastică, dar culmea este că aco­lo se va înregistra cea mai mare eva­ziune. Iar pe baza unei proiecţii fanteziste a bugetului se va pune din nou problema neîncasării veniturilor. În absenţa unor reduceri de taxe menite să resusciteze cererea, creş­te­rea economică nu se va relua, ceea ce va determina băncile să nu dea credi­te. Se va vedea, la fel ca în Statele Unite ori în zona euro că micşorarea do­bânzilor rămâne fără rezultat. Aşa că – indiferent ce declară politicienii – , în 2010, economia românească tot performanţe negative va înregistra. Dacă guvernanţii – în lipsă de idei – se gândesc să joace din nou pe mâna Programului Prima Casă pentru a susţine preţul activelor şi a încerca să mişte în sus PIB-ul, ar trebui să ştie că anul acesta multe bănci vor în­­cepe să execute garanţii, ceea ce va duce la o nouă corecţie de preţuri pe piaţa imobiliară. Asta cu preciz­a­rea că Programul Prima Casă este doar nefolositor, în schimb execu­tarea garanţiilor e determinată tot de creşterea taxelor, care condiţio­nea­ză proprietarii să cedeze imobilele băncilor în cazul în care sunt gajate, fiindcă toată lumea caută să-şi scadă cheltuielile.

Dar problema mai importantă este: din ce va restitui Ministerul Fi­nan­ţelor împrumuturile luate de la UE şi FMI dacă nu-i în măsură să atragă venituri bugetare? BNR deţine o rezervă din care are posibilitatea să-şi achite datoriile, însă Finanţele nu încasează suficienţi bani din impozite şi taxe pentru a le putea plăti. Ar fi un adevărat miracol ca statul român să scape – pe actuala secvenţă – de incapacitatea de plată. Care ar fi efectele unei asemenea situaţii? O corecţie masivă de preţuri la active şi falimente în avalanşă, care trag şi băncile după ele. Singura zonă neafectată ar rămâne aceea a autoconsumului, reiterând faptul că, în România, veşnicia s-a născut la sat. 

×
Subiecte în articol: editorial