x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale In Bulgaria e altfel

In Bulgaria e altfel

05 Ian 2005   •   00:00

Se implinesc fix doua decenii de cand autobuzul care ducea in excursie la Sofia un grup de pensionari din Bucuresti a fost intors de la vama din Ruse.
Click pentru a mari imaginea
Pentru trafic cu coniac si ciorapi de dama. Mai bine zis pentru ca in tot autobuzul fratii bulgari n-au gasit nici o sticla de coniac, nici ciorapi de dama. Iar asta i-a infuriat intr-un asemenea hal, ca erau sa provoace un scandal diplomatic. "Si bosorogi, si calici - au zis vamesii - cum nu se poate mai rau. Pasol nazat, na Rumania!"

Decenii, secole, milenii. Totul devine istorie.

Nu insa si pentru octogenarul Gheorghe Ion, care o tine intr-una si astazi cu Bulgaria lui: "Asta a fost inainte sa ma fi dus eu in Bulgaria", "Asta s-a intamplat la doi ani dupa ce m-am intors din Bulgaria". Si asa mai departe.

Nimeni nu-i chiar atat de ingramadit incat sa se laude tot timpul cu ceva ce nu a avut loc. Si in nici un caz cu o excursie ratata la Sofia. Dar unii oameni - si Gheorghe Ion e dintre ei - nu fac intotdeauna deosebirea intre lucrurile care s-au petrecut aievea si cele care ar fi putut sa se petreaca.

"Ei, si, care-i chestia?", se intreaba retoric Gheorghe Ion cand un cunoscut i-o reteaza: "Mai lasa-ne, bre, cu Bulgaria aia a ta, ca mai departe de Ruse n-ai ajuns".

"Ei, si - isi raspunde retoric Gheorghe Ion - am trecut Dunarea. Deci, se cheama c-am fost in Bulgaria!"

De ce o fi crezand mos Gheorghe Ion ca un drum in Bulgaria e o scofala de care merita sa pomenesti mereu nimeni nu stie sa explice. Trec anii, romanii pleaca buluc in Franta si in Canada, iar Gheorghe Ion, la tot ce i se povesteste despre Franta si Canada, dar si despre alte tari are o singura replica: "In Bulgaria e altfel".

"Bai, nea Ioane, e saracie mai mare ca la noi", ii spun vecinii, care aduc marfa de la Istanbul cu masinile si strabat in fiecare saptamana soselele pustii ale Bulgariei. "Si ce daca e saracie? Ascultati la mine, ca am fost acolo. E altfel" - o tine pe a lui Gheorghe Ion.

Nevesti-sii ii e rusine sa se mai duca in parc, la femei, si sa discute de ale lor. "Tocmai a trecut pe aici mos Gheorghe Ion", spun femeile. Doamnei Gheorghe Ion ii vine sa intre in pamant de jena. Problema nu e ca tocmai a trecut, ci ca le-a povestit minciuni despre Bulgaria. Problema e ca de la o vreme vorbeste de parca a strabatut in lung si in lat toata Bulgaria si peste tot a avut parte de o multime de incidente interesante. Interesante in sensul ca in Bulgaria e altfel. Cate accidente n-a vazut el pe soselele bulgaresti nici nu mai e nevoie sa te uiti la televizor. La ei si accidentele sunt altfel.

Nepotii vor sa-l trimita intr-o excursie in Germania, sa vada si mos Gheorghe Ion catedrale si magazine. Dar Gheorghe Ion da din mana a lehamite. "Ce, parca in Bulgaria nu vezi catedrale? Mergi ce mergi si dai de catedrala. Peste tot, numai catedrale. Sunt satul de catedrale".

Cand e singur, lui mos Gheorghe Ion ii dau lacrimile. "Doamne - spune el - nici macar in Bulgaria nu mi-a fost dat sa merg. De ce-oi fi fost eu atat de pedepsit? Si ce frumos trebuie sa fie in Bulgaria!"
×
Subiecte în articol: editorial gheorghe bulgaria