x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Înainte de schimbare

Înainte de schimbare

de Marian Nazat    |    05 Dec 2014   •   13:29

Partidul Social Democrat e zgâlţâit de frigurile postelectorale. Disidenţii Geoană, Vanghelie şi Şova au fost executaţi dintr-o pocnitură, cu doar două împotriviri. Mogulaşul Ghiţă, devenit între timp mare tartor peste plantaţia de trandafiri, şi-a depus demisia. Îl scârbea la culme statul la aceeaşi masă cu „comunistul” Iliescu şi cu fel de fel de şpăgari. Vrea o societate politică pe acţiuni curată şi cu oameni noi, de teapa lui. Fostul preşedinte, singurul dat de formaţiunea din Kisellef în deceniile din urmă, a apărut pe Facebook ca un „cârlan” şi şi-a vărsat indignarea. Firească, de altfel, dar mă întreb de ce se expune unor astfel de situaţii dezagreabile, în loc să se retragă şi să-şi scrie memoriile adevărate, iar nu compuneri propagandistice. România n-are cultul bătrânilor, dimpotrivă, şi, de aceea, toţi imberbii îmbogăţiţi în noaptea tranziţiei au senzaţia că lumea a început cu ei. Cât de greu îi e domnului Ion Iliescu să înţeleagă că vremea sa a apus, ca şi a generaţiilor mai purii ? Aşa se explică refuzul meu de a merge la urne în noiembrie, ţara asta nu-mi mai aparţine deloc, e a altora şi de ce să-i cauţionez eu prin sufragiu pe călăii românismului ?

Proaspăt excluşii, cu o excepţie, s-au pornit să dea drumul la vidanjă şi, deodată, Stânga a început să duhnească a rahat. O Stângă „bogată şi coruptă”, în limbajul scrobit al ex-ministrului ajuns să-i reprezinte pe bostănarii din Dăbuleni. De câteva zile, murdăriile, vorbele stercorale curg cu nemiluita împuţind spaţiul public, oricum pestilenţial. Se pregăteşte debarcarea ”Guvernului Ponta”, nu-i nicio îndoială ! Este nevoie ca trădătorii şi delatorii să intre în scenă şi să creeze condiţiile optime schimbării, masa critică. Am văzut de atâtea ori filmul acesta în anii dindărăt, încât privesc cu amuzament şi detaşare evenimentele. Deja, urmaşii lui Bathori fac ce-au învăţat de secole şi trec în tabăra câştigătoare. Pe la Sfântul Gheorghe, sute de maghiari voiau să ceară în stradă autonomia Ţinutului Secuiesc taman de Ziua Naţională a României... S-au mulţumit, în final, ca mitingul să se producă cu două zile mai devreme, dar subiectul rămâne deschis. Alţii, la Târgu Secuiesc, au arborat steaguri negre şi au coborât în bernă drapelul Ungariei de 1 Decembrie... Voievodul Mihai Viteazul zace decapitat pe câmpia de la Şelimbăr şi se întreabă la ce i-a folosit visul unirii.

Şi ce şansă li se oferă pesediştilor, majoritari în parlament şi chiriaşi la Palatul Victoria ! Cu o guvernare inteligentă şi o politică legislativă dibace, igienizată de interesele partinice, se pot reabilita lesne, fiindcă românii uită repede. Dacă Victor Ponta vrea să se afirme ca politician de anvergură, acum are posibilitatea s-o facă. Altminteri, să părăsească circuitul şi să se izmenească pe mai departe în rolul de copilot al nu ştiu cui. Însă, i-aş aminti că numai piloţii culeg laurii, ceilalţi se aleg cu anonimatul, sunt personaje secundare.

Învingătorul scrutinului prezidenţial, surprinzătorul Klaus Iohannis vizitează, în interes privat, chipurile, America. Se va întoarce de acolo cu directivele viitorului cincinal, că americanii abia aşteaptă să lucreze cu cabinetul sibianului, au declarat-o făţiş. Una din îngrijorările românilor, dar şi a Occidentului era ca nu cumva Stânga să acapareze întreaga putere. Reacţia va fi similară şi în momentul în care liberalii îşi vor pune prim-ministru ? Sunt curios doar. Vom avea, probabil, de la anu' şi un ambasador yankeu la Bucureşti, în semn de preţuire pentru Dreapta reformatoare şi anticomunistă, desigur.

Cum de ne lăsăm într-atât de prostiţi ? mă revolt degeaba. Unde ne sunt bărbaţii de stat în stare să sfideze şi imperialismul de scut antirachetă şi imperialismul ţarist ? În colonia de la gurile Dunării, cobaii ţopăie, fericiţi că şi-au luat ţara înapoi, manipularea a reuşit iarăşi. Locatarul Cotroceniului va funcţiona ca un ceasornic nemţesc cu cip american, iar noi vom inaugura în continuare mall-uri şi discoteci, pieţe de desfacere pentru viciile importate de pretutindeni. Reţelele de socializare vor dospi alte diversiuni ordinare, iar drogurile se vor vinde la liber în curând, capitalismul îşi va desăvârşi triumful asupra omului.

×