x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Întâlnire cu un iepure

Întâlnire cu un iepure

de Roxana Roseti    |    27 Ian 2011   •   23:02

Tom Vatanen, fotograf de succes la o revistă canadiană, este pe punctul de a primi premiul pentru fotografia anului. Însă, înainte de ceremonia de decernare, este rugat să plece urgent pentru a fotografia locul unei drame. Pe drumul de întoarcere, Vatanen lasă baltă totul şi dispare într-o pădure. De unde nu se va mai întoarce, deoa­rece începe să aibă grijă de un pui de iepure lovit de maşină.

La în­ce­put, Vatanen va străbate ţinuturile canadiene nordice cu iepurele în bu­zu­nar, apoi cu el în rucsac, uneori îl va lăsa să meargă în faţă, precum o că­lă­u­ză. Tom lucrează ca tăietor de lem­ne, se împrieteneşte cu personaje pi­to­reşti, caută un nou început, senin şi aproa­pe poetic, alături de iepure! To­tul im­pregnat cu situaţii comice şi cu nedi­si­mulată ironie la adresa ci­vi­li­za­ţiei. „Le lievre de Vatanen” – „Iepurele lui Vatanen” este adaptarea cinema­to­grafică (din 2006) a romanului auto­rului finlandez Arto Paasilinna, ro­man apărut şi la noi sub titlul „Anul iepurelui”.

Actorul Christopher Lambert îl întruchipează pe Vatanen în acest film (cu o coloană sonoră semnată Goran Bregovic), considerat de mulţi o mică operă de artă. „Vatanen reprezintă lecţia despre odihnă! Deoa­­rece, pentru a supravieţui în această lume, este nevoie de multă detaşare”, spune Lambert despre personajul interpretat. Povestea este des­­pre un om singur care a avut o întâl­nire cu un iepure. În rest, pa­ra­fra­zân­du-l pe Paasilinna, oricine poa­te duce o viaţă ca aceea a lui Vatanen dacă ştie să renunţe la cea de dinainte.

×