x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Interceptările ilegale şi obligaţia morală a procurorului-şef al DNA

Interceptările ilegale şi obligaţia morală a procurorului-şef al DNA

de Razvan Belciuganu    |    20 Apr 2011   •   20:36
Interceptările ilegale şi obligaţia morală a procurorului-şef al DNA
Sursa foto: Cristian Marcu/Jurnalul Naţional
162035-153.jpgProcurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a informat Ambasada Statelor Unite ale Americii, potrivit documentelor Wiki­Leaks intrate în posesia Jurnalului Naţional, că ofiţeri din Ministerul Administraţiei şi Internelor se ocupă cu "poliţia politică". El a detaliat diplomaţilor americani că mai multe persoane din Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi Direcţia Generală Antico­rupţie (DGA) au fost implicate în mai multe activităţi ilegale, precum interceptări şi diverse tipuri de suprave-ghere, pentru a obţine avantaje perso­na­le şi pentru a obţine informaţii cu care să-i şantajeze pe alţii.

Dezvăluirile de o asemenea gravi­ta­te apărute graţie WikiLeaks au fost trecute, suspect, cu vederea. Nimeni n-are nimic de zis, iar comisiile parlamentare de apărare s-au făcut că nu observă acuzaţiile venite chiar de la şeful DNA. Acesta, la rândul său, a preferat să facă astfel de declaraţii di­­plomaţilor SUA mai întâi şi nu a ie­­şit public să condamne astfel de prac­tici ilegale. Se vorbeşte în telegrama interceptată de WikiLeaks chiar de do­sare şi de probe, dar cazurile asu­­pra cărora se speculează că făcea re­­fe­rire Daniel Morar au alte aspecte re­­li­e­­fate la vedere şi nu poliţia po­litică, cu interceptările şi supravegherile ope­rative ilegale aferente. Aşadar, din acest comportament incalificabil de ascundere a faptelor respective deducem că la nivelul po­li­tic de cel mai înalt grad, fie că vorbim de putere, fie de opoziţie, există consensul că românii nu merită să aibă habar de ce se întâmplă în rea­litate la structuri precum serviciile de informaţii şi anticorupţie ale MAI.

Reprezentanţii noştri în Parlament tac înfricoşaţi şi nici măcar nu formulează întrebări fundamentale pentru cazul respectiv: cine făcea interceptările şi supravegherea ope­rativă?; cum se făceau acestea şi cât de mare era fenomenul?; cine le-a aprobat acţiunile şi cum se acopereau prin documente acţiunile ilegale?; cine erau cei vizaţi?; de când datau acţiunile ilegale?; cum au evoluat şi evoluau în carieră ofiţerii implicaţi în operaţiuni ilegale?; ce legături erau/sunt între aceşti ofiţeri şi decidenţii politici care îi numeau în anumite funcţii?; existau şi reprezentanţi ai Justiţiei strâns legaţi de ofiţerii implicaţi şi care garantau "succesul" operaţiunilor ilegale şi şantajelor?; ce finalitate aveau operaţiunile asupra unor afaceri, cariere şi vieţi ale celor vizaţi?; ce mijloace tehnice, financiare şi logistice ale MAI erau folosite în operaţiuni ilegale?; cum se folosea reţeaua de informatori a MAI şi cum erau recompensaţi informatorii pentru acţiuni ilegale?; cum se ştergeau urmele?; care era preţul tăcerii celor implicaţi?; ce sume de bani şi ce favoruri se obţineau din aceste operaţiuni ilegale, de cine şi cum erau acestea valorificate?; cât de mult s-au folosit aceste practici în perioadele electorale şi cu ce efecte? etc.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost condus în ultima vreme de politicieni de la PDL, PNL şi PSD, aşadar şi din partidul de la guvernare, cât şi de la partidele din opoziţie. Aşa se poate explica liniştea de mormânt a politicienilor pe un subiect atât de grav şi delicat în acelaşi timp. Dar dacă Daniel Morar a găsit de cuviinţă să prezinte situaţia Ambasadei SUA şi să afirme "putem dovedi", cu atât mai mult are obligaţia morală să clarifice opiniei publice din România ce s-a întâmplat cu adevărat la MAI.

×