x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Interesul si-a dat fesul jos si poarta prezervativ

Interesul si-a dat fesul jos si poarta prezervativ

de Gabriela Vranceanu Firea    |    03 Mar 2006   •   00:00
Interesul si-a dat fesul jos si poarta prezervativ

Interesul, de aceasta data, nu poarta doar fes, ci si prezervativ. El vrea sa faca tot ceea ce este omeneste posibil, dar absolut tot, dar sa nu ramana nici o urma. Absolut nici una. Poate comparatia vi se pare exagerata, dar citind urmatoarele randuri, veti vedea ca este chiar prea blanda.

Ma bucur ca, dupa aproape 16 ani de tranzitie originala, adica am facut-o dupa capul nostru, dar si orginala - daca e sa inventam un cuvant care sa vina de la orgie - ca asta s-a intamplat in economie - , acceptam cu totii ca in scumpa noastra patrie s-au facut averi ilicite. Adica nemeritate, necinstite, nerusinate, nemuncite. Aici cred ca gresesc spunand "nemuncite". S-or fi straduit si ei, proprietarii de averi ilicite. Or fi transpirat, or fi dat din coate, or fi stat pe la usi, prin anticamere, or fi mituit - ceea ce nu e o bagatela, necesita un efort - , or fi avut nopti albe si s-or fi consumat pana au ajuns aici. Aici, in punctul in care ori dau seama, ori dau seama.

Ma rog, aud din ce in ce mai multe voci, in ultima perioada, care se inalta spre cer, ca un cor al iertarii, si spun ceva de genul "hai sa fim curati de-acum inainte, sa socotim corect de azi, si nu de ieri sau de alaltaieri, s-o dam de gard cu trecutul, pentru ca la ce ne-ar folosi?". Legile erau cum erau prin anii ’90, lucrurile se gaseau asa cum se gaseau, reguli nu prea erau, haos generalizat in legislatie si administratie exista, apareau tot felul de oportunitati pe care oamenii cu simt intreprinzator nu aveau cum sa le rateze doar asa, la gandul ca, dupa niste ani, li se va... pardon, era sa zic scula, dar de fapt li s-a nazarit unora ca, fara curatenie financiara, nu putem merge mai departe, cu fruntea sus, ca sa nu mai amintesc de faptul ca nu am putea ajunge nici pana in Europa, daramite in America, acolo unde ar vrea unii sa ne integram direct si nemijlocit.

Acum, zarurile sunt aruncate: averile ilicite la control! Da, dar nu respirati usurati, dragi oameni onorabili din aceasta tara. Lucrurile nu sunt atat de simple. Pe vremuri, se spunea ca, daca ar fi decizie politica, si panselutele ar creste in asfalt. S-a dovedit ca pot exista si lucruri mai perverse decat lipsa de hotarare politica. Cum ar fi interesul. Interesul, de aceasta data, nu poarta doar fes, ci si prezervativ. El vrea sa faca tot ceea ce este omeneste posibil, dar absolut tot, dar sa nu ramana nici o urma. Absolut nici una. Poate comparatia vi se pare exagerata, dar, citind urmatoarele randuri, veti vedea ca este chiar prea blanda.

O varianta care se vrea impusa este aceea ca, daca tot ai fost prins cu averea ilicita-n sac, macar sa profite si statul nitel de tine si, zbang, iti introduce un impozit. De 16%, a anuntat seful ANAF. Nu 30, nu 50, 16 procente spune Sebastian Bodu. Dupa ce te-ai reglat cu organul fiscal, iti mai ramane sa-i convingi si pe judecatori ca ce ai facut tu nu e asa de grav, incat sa te bage la racoare, cand tu ai meteahna burgheza de a te praji la soare mexican din doua in doua sezoane. Si, daca esti totusi un pic vinovat, o condamnare cu suspendare poti accepta. La intrarea in Burj-Al-Arab nu ti se cere cazier fiscal, ci doar Golden Visa.

Conservatorii spun insa ca averile ilicite nu trebuie doar impozitate, ca ar fi o masura prea blanda si ca ar crea o nedreptate sociala. Merg pe ideea ca decizia de confiscare a averii ce nu poate fi dovedita ar fi mult mai potrivita pentru starea de spirit a romanului de rand care, daca tot nu va mai apuca neam sa o duca mai bine, macar sa-si clateasca ochii si sufletul cu putina dreptate in societate.

Ma intorc la decizia politica. Daca va mai continua multa vreme disputa: cine a fost mai intai, oul sau gaina, cine a avut primul ideea acestei legi si sub ce forma, pentru ca nu e o lege urmarita de toata lumea - riscam sa ducem in banal si o tema atat de transanta si necesara.

Democratii fac degeaba taraboi, dai in Bodu tipa Videanu. E lucru dovedibil, in arhive, ca prima, pe aceasta tema, a fost legea "Voiculescu"!, propusa de PC, iar a doua este varianta liberala. Democratii ar avea mai mult de castigat daca ar accepta realitatea, decat daca ar initia permanent discutii despre paternitatea legii. Pai nu v-am spus ca interesul s-a protejat? Inainte sa faptuiasca a trecut pe la farmacie? Ce e atat de greu de priceput?
×
Subiecte în articol: editorial